Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her

Sponsoreret

Fødsel

Kanin ligger på gulvet
28. aug 2023 Af Kirsten Boeck

Parring, fødsel og yngelpleje hos kaniner

Kaniner er en dyregruppe, der spænder over store forskelle vægtmæssigt. Lige fra de små hermelinkaniner til de store tunge slagteracer. Dette forhold afspejler sig også i forskelle i, hvornår de bliver kønsmodne og hvor mange unger, de typisk får. Men her hører forskellene også op og resten af forløbet er stort set det samme.

Parring

De små racer bliver kønsmodne i 3 til 5 mdrs. alderen, - det er endda set helt ned til 8 uger. De større racer kommer lidt senere. Generelt er kaniner en meget frugtbar dyreart og der er sjældent problemer med at få yngre dyr drægtige. De har ikke nogen egentlig avlssæson og kan i princippet få unger året rundt.
Hunkaniner har ikke nogen egentlig brunstcyklus, men er modtagelige for parring i længere perioder. De topper dog med 4 til 6 dages interval.
Ægløsningen sker, ligesom hos katten, som en følge af parringen. Hvis ikke parringen resulterer i drægtighed, vil der efter kort tid være nye æg parat og en ny parring mulig.

Falsk drægtighed

Hvis en hunkanin har tæt fysisk kontakt med en anden kanin eller endog med et menneske, kan den få ægløsning på trods af udeblevet parring. Den bliver da pseudodrægtig og opfører sig, som om den var drægtig i 18-20 dage. Den trækker sig lidt tilbage, forsvarer sit territorium og begynder måske at bygge rede. Disse kaniner har en større risiko for at udvikle livmoderbetændelse end andre.

Drægtighed og fødsel

Drægtigheden varer i 28-32 dage lidt afhængig af race. Det er normalt ikke muligt at se på kaninen, om den venter unger.
Ca en uges tid inden fødsel begynder hunkaninen at bygge rede af hø eller halm og forer den med pels, som hun plukker af bugen og flankerne. Denne rede ligger dybt nede, som regel i et hjørne af buret, og er meget blød og lun. Der begynder også at dannes lidt mælk i mælkekirtlerne.

Fødslen foregår hurtigt og let og opdages som regel ikke, før det er overstået. Ungerne fødes små, nøgne og uudviklede. Moderen ligger ikke sammen med ungerne, men ammer dem 1-2 gange i døgnet. Mælken er meget energirig og ungerne vokser meget hurtigt.
Kuldstørrelsen ligger på 2-5 unger ved de små og mellemstore racer og noget mere hos de store og kæmperacerne.

Det er i denne periode meget vigtigt, at der er mest muligt ro omkring hunkaninen. Man bør tænke på, at en kanin er et byttedyr og rent instinktivt vil reagere på alt, hvad der opleves som en trussel ovenfra – mennesker, men også hunde, katte og andre kaniner. Hvis der rodes for meget i reden, vil det kunne stresse moderen så meget, at hun bider ungerne ihjel eller forlader dem.
For megen menneskelig indblanding er med stor sandsynlighed årsag til dødfødte unger eller nyfødte unger, der dør. Unge kaniner, der skal have unger for første gang, er ekstra stress følsomme.

Små moderløse kaninunger er desværre ofte svære at få til at overleve ved at give dem sutteflaske. Gør man forsøget, - og husk, her skal der kun gives mælk 1-2 gange i døgnet - bør man ikke blive alt for skuffet, hvis det ikke lykkes.

Opvækst og fravænning

Ungerne får efterhånden pels og i 9-10 dages alderen åbnes øjnene. Gradvist begynder de at foretage små udflugter fra reden og at æde mere og mere selvstændigt. Efterhånden har de ikke brug for modermælken mere og hvis moderen ikke allerede har fravænnet dem, kan man gøre det fra 6 ugers alderen. De bør ikke forlade hjemmet, før de er 8 uger gamle.

Man bør tænke på, at et kuld unger bør være opdelt efter køn allerede fra 3 mdrs alderen, da man ellers risikerer pludselig at være ejer af flere kaniner, end man lige havde tænkt sig.

Kønsbestemmelse

På kaninunger yngre end 2 måneder kan kønsbestemmelse være vanskeligt, derefter er det ikke så svært. Hos unge hunkaniner er urinåbningen en aflang åbning, mens den hos hannerne er punktformet. Har man svært ved at finde ud af det, kan dyrlægen altid hjælpe.

Anden viden

Det er naturligt for kaniner at få unger i en ung alder, dvs under 1 år gamle. Sker det ikke, kan der pga et vedvarende højt niveau af kønshormoner udvikles kræft i livmoderen. Dette sker ret hyppigt. Derfor er det en god idé relativt tidligt at få lavet de unger, man gerne vil og derefter få kaninen neutraliseret. Derudover er der en del andre fordele ved at få kaniner neutraliseret.

Læs mere her https://www.netdyredoktor.dk/smaadyr/kaninleksikon/mno/neutralisering-af-kanin/ 

 

Produkter fra vores butik

239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.