Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her


Navne til hunde og katte

Af journalist Vibeke Brock

Hvis jeg angav navnene på de dyr, vi i tidens løb har haft i min familie, vil rigtig mange gætte helt rigtigt med hensyn til, hvilke navne, der var til hunde, til katte og til heste. For vi har en fælles opfattelse af, hvilke navne, der passer til hvilke dyr. Og indenfor de tre arter, er der igen navne, der synes at passe bedre til én race end til de andre: Kan en araberhingst hedde Sleipnir? Kan en boxertæve hedde Lady? Kan en siameserkat hedde Buller? Selvfølgelig kan de da det, men det ligger ikke lige for.

Ved valg af navn til kæledyr behøver vi ikke tage hensyn til, om de nu bliver glade for navnene, på samme måde som vi gør ved navngivning af børn. På den måde kommer valgene af navne til at være frit, det kommer på en måde til at repræsentere os mere, end vore børns navne gør. Og det er navne, der kan reflektere vores umiddelbare samtid bedre end børnenes navne, der jo skal vare en menneskealder og ikke kun en 10-20 år. I den forbindelse er det typisk, at det i den engelsksprogede del af verden er blevet populært at bruge navne til kæledyr fra Ringenes Herre, navne som Frodo, Bilbo og Aragorn. Det er et fænomen, der sikkert vil smitte af på vore fremtidige valg sammen med navne fra bøgerne og filmene om Harry Potter. Hermione er da et godt navn til en smuk kat.

Kulturfællesskabet afspejles i kæledyrenes navne

Valgene af navne afspejler den tid vi lever i, med de mennesker og dyr vi beundrer og holder af. Og selvom vi i Skandinavien er meget ens, er der alligevel forskelle i de hyppigste valg af navne til eksempelvis vore hunde.

Hvis vi sammenstiller de tyve mest brugte hundenavne i Norge, Sverige og Danmark, og starter med de mest populære ser det nogenlunde sådan ud:

Norge: Mira, Dennis, Tinka, Pepper, Kira, Rex, Pepsi, Ruff, Gaia, Balder, Ronja, Bamse, Toya, Marco, Nikita, King, Sandy, Max, Pia og Nero

Sverige: Ronja, Bamse, Molly, Ludde, Fanny, Lady, Charlie, Bella, Frida, Mimmi, Ida, Lisa, Zoro, Rocky, Buster, Emma, Lina, Wilma, Jack og Nalle

Danmark: Molly, Mille, Freja, Bella, Lady, Buller, Fie, Bamse, Max, Emma, Buster, Simba, Basse, Bølle, King, Charlie, Samson, Sille, Balder og Tyson

I alle tre lande er Bamse populært, mens King, Max og Balder kun er med blandt de tyve mest populære navne i Danmark og Norge. Sverige og Danmark er til gengæld fælles om Buster og Charlie. Tilsvarende sammenligninger kan gøres for tæverne.

Man kan jo godt tillade sig at gætte på, hvad hundenavnene dækker, uden at have dyb indsigt i den underliggende sociologi, så jeg forestiller mig, at der er større chance for at Balder og King er navne på jagthunde end Basse og Bølle, og at Samson og Bamse er større hunde end Smut og Mille. Og jeg regner med, at der er en vis portion humor i den familie, der kalder deres lille hvide silkepuddel for Rambo eller Tyson.

Kald på din hund og vis hvem du er

Oplysninger om gamle hundenavne kan fås på Landsarkivet. I 1824 blev hundeejerne i købstæderne nemlig pålagt at anmelde deres hunde til politimesteren med angivelse af navne. Jeg har fundet et par morsomme eksempler på valg af navne.

I Vordingborg hed brændevinsbrænderens stumprumpede lænkehund Charmant, saddelmagerens sorte puddel hed Hercules, spækhøkerens lille røde tæve hed Sultan, Madame Rungs brunplettede hanhund hed Diane, overlærerens lille sorte tæve hed All Pasha, adjunktens hanhund hed Wallach og købmandens Trofast var nødt til at leve op til sit navn, for den var lænkehund.

Et par eksempler viser at også datidens hunde havde sjove eller mere ophøjede navne. I den første gruppe falder navnene: Bajas, Lystig, Putte og Vims mens gude- og heltenavne som Herkules, Freya, Castor, Juno og Diane falder i den anden gruppe.

Mens disse gamle navne alle sammen viser, at der er tale om et kæledyr, er der i de moderne hundenavne som Emma, Fie, Sandy og Buster, der jo også er personnavne, måske en antydning af, at kæledyret er ved at skifte position fra at være kæledyr til at være et fuldgyldigt familiemedlem.

Det stemmer i så fald overens med en engelsk undersøgelse, der viser at 75% af kæledyrsejerne opfatter dyret som et fuldgyldigt familiemedlem, at 55% oplever, at kæledyret er lige så vigtigt som vennerne, at 20% synes bedre om deres kæledyr end om deres børn, og at 10% synes bedre om dyret end om ægtefællen. Kæledyrets høje status demonstreres også om natten, hvor halvdelen af kæledyrene sover i et familiemedlems (altså et menneskes) seng.

Mytologi og berømtheders hunde

I den nordiske mytologi er der tre vigtige hunde: Den nordiske gud Odin havde to hunde, der skiftedes til at holde vagt, nemlig Hopp(e)r og Ho; andre steder kaldes de for Geri og Freki/Gifr. Endvidere var der den hund, der holdt vagt ved indgangen til dødsriget Hel, som hed Garm.

Måske er det, fordi kæledyrsnavne viser noget om ejeren, at der er stor interesse for at kende navnene på berømte menneskers dyr, måske er det lyst til at opkalde et kæledyr efter en beundret persons kæledyr.

Eksempler på mennesker med stor politisk indflydelse:

Alexander den Store, havde en hund ved navn Peritas.
Kong Arthurs hund hed Cabal.
Olav Trygvardsons hund hed Vigi.
Napoleons hustru Josefines hund hed Fortune.
George Washingtons hund hed Forester.
Hitlers hunde hed Blondi og Fuchsl.
J.F. Kennedys hund hed Wolf. 

Eksempler på berømte kunstneres hunde:

F. Dostojevskys hund hed Sharik.
P. Picassos hund hed Kasbec.
J. Steinbecks hund hed Charley.
P.S. Krøyers hund hed Thekla.
C. Lockers hund hed Tiger.
M. Monroes hund hed Hugo.
P. McCartneys hund hed Martha.
K. Blixens hund hed Dusk, Pasop og Pepper.

Mens hunde betragtes som urene i den arabiske del af verden, er katten elsket og respekteret. Det skyldes ikke mindst Profeten Muhammeds hengivne forhold til sin kat Muezza. Det fortælles, at han rev ærmet af sin kjortel for ikke at forstyrre katten, der var faldet i søvn på det. Og profetens gode forhold til katten har været et eksempel til efterfølgelse netop i disse korndyrkende områder af verden, hvor katten har haft en overordentlig stor betydning for en succesrig opbevaring af forråd ved at holde antallet af mus og rotter nede.

Hunde har ejere, katte har tjenere

Mange indflydelsesrige personer har i tidens løb udmærket sig som katteejere, hvilket følgende eksempler illustrerer:

Cleopatras kat hed Chamaine.
Nostradamus kat hed Grimalkin.
I Newton, opfandt kattelemmen.
E. Lears kat hed Foss.
W. Scotts kat hed Hinx.
C. Dickens kat hed Willamena.
H. Beecher Stowes kat hed Calvin.
A. Dumass kat hed Mysouff.
V. Hugos katte hed Gavroche og Mouche.
E.A. Poes kat hed Catarina.
Lord Byrons kat hed Beppo.
F. Nightingales kat hed Bismarck.
A. Schweitzers kat hed Sizi.
Mark Twains katte hed Beelzebub, Apollinaris, Buffalo Bill og Sin.
W. Churchills katte hed Jock og Margate.
C. de Gaulles kat hed Gris Gris.

I den sammenhæng er det oplagt også at nævne E. Hemmingway, der af mange opfattes som temmelig macho. Han har blandt andet udmærket sig ved at eje 30 katte, hvoraf en havde seks tæer på poterne. Eksempler på hans kattes navne er: Alley Cat, Ecstacy, F. Puss, Fats og Pilar.

Udtrykket" hunde har herrer mens katte har tjenere" er måske baggrunden for, at følgende magtfulde personer skal have hadet katte så meget, at man kan tale om ailurofobi (afsky for katte): Alexander den Store, Djenghis Khan, Julius Caesar, Napoleon Bonaparte, Benito Musolini og Adolf Hitler. Det er fristende, men ikke helt retfærdigt, at sammenkoble kattehad med tyranniske tilbøjeligheder, så retfærdigvis skal det nævnes, at også en af vestens mest fremragende digtere, nemlig W. Shakespeare, afskyede katte.

De mest populære kattenavne synes at være afslappede og måske mere pjattede end nogle af de populære hundenavne. For bortset fra gudindenavnet Freya og måske Simba og Tiger er der ikke megen stræben efter glamour i de populære danske kattenavnene. For hunkattene er det navnene: Mille, Emma, Sille, Pjevs, Mis, Freja (Freya), Fie, Mulle, Kisser og Minnie. Mens det for hankattene er Oliver, Felix, Emil, Simba, Pjevs, Sofus, Pelle, Tiger, Buller og Garfield.

Der er naturligvis masser af inspiration til originale kæledyrsnavne på internettet, men først og fremmest er det vigtigt, at familien har fornøjelse af at give kæledyret navn, og så er det selvfølgelig en god idé at vælge navne, der er lette at bruge som kaldenavne.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.