Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Min kat er meget tryghedssøgende, er hun angst?

Min kat slikker på plasticposer. Er det normalt? Mangler hun noget?

Min kat ligger altid ved mig, faktisk PÅ mig, når jeg sætter mig ned eller lægger mig ned. Og så lægger hun sig oftest, i lange perioder sådan, at hun decideret kigger liiige på mig. Jeg har kigget tilbage, længe, men hun fastholder sit blik, lige indtil jeg begynder at ae hende. Er det normalt at katte stirrer sådan på een? (Jeg har prøvet det med at lukke øjnene og “ misse” til hende. Hun kikker uanfægtet videre på mig)

Hun er utrolig “tryghedssøgende”. Selv når jeg sidder på toilettet hopper hun op på mit skød. Hun er en almindelig huskat / indekat. 7-8 år gammel. Ingen fysiske sygdomme siger dyrlægen.

Hun vil ikke ud af lejligheden. Og miaver meget. Spinder meget og svarer miav hver gang (!) jeg taler til hende. Sender nogle gange deciderede klagemiaver, når hun går alene fra køkkenet og ind i stuen. Eller om natten hvis hun ikke lige tramper rundt på mig. Er det “ normalt” en kat er så anmassende?

Jeg er vild med hende, men er samtidig bekymret for om al den tryghedssøgende adfærd er fordi hun “ mis”-trives??!!???

Jeg går på job hver dag. Det passer hende ikke at være ladt alene. Har hun angst? Kan katte have det?

Jeg håber du/I kan afklare lidt for mig om det. For i Jeres skriverier om katte står der intet om tilknytningsforstyrrelser, om decideret stirren på en mm. Og jeg kan heller ikke finde det andre steder. Nå, nu snorker hun højlydt på min mave...

Venlig hilsen
Stinne

Svar fra Netdyredoktor

Kære Stinne

Vi glemmer somme tider at dyr - ligesom mennesker - kan være født med et bestemt sind, som afviger fra det, man anser fra "normalen". Katte er som hovedregel selvstændige og ikke særligt sociale dyr, der klarer sig fint uden særlig tæt tilknytning til artsfæller eller mennesker. De er ikke flokdyr, modsat hunde, heste og mennesker.

Men indimellem dukker der individer op, der er meget anderledes. Noget af det mere pudsige, jeg har mødt i mine mange år som dyrlæge, var en kat, der fulgte med folk hjem til der, hvor de boede. Så kunne ejeren hente den rundt om i byen, når folk ringede på det telefonnummer, den bar rundt om halsen.

Jeg tror ikke, din kat "fejler" noget - den er bare, som den er. Men hvis du gerne vil afprøve, om hun er utryg, er der flere muligheder. Dels kan man give foder og/eller kosttilskud, som indeholder aminosyren tryptofan.
Der er også udviklet produkter, som afgiver feromoner. Det er stoffer, der går ind i den ubevidste del af hjernen og fremkalder tryghed og får stressniveauet til at fælde. De findes i forskellige udgaver, se her.

En ting mere: jeg synes, man skal passe på ikke at menneskeliggøre dyr. F.eks er der hos mennesker en meget tydelig kommunikation i øjenkontakt, - sådan er det ikke hos dyr. De bruger andre dele af kropssproget.

Held og lykke med dit videre samliv med din specielle kat. Jeg mener ikke, du behøver at være bekymret 😉.

Med venlig hilsen

Kirsten Boeck
dyrlæge

Feliway Friends diffusor med flaske, 48 ml

Startpakke klar til brug Hjælper katte med at enes og mindsker konflikter

239,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Aptus Relax, 30 tyggebidder

Bidrager til en rolig og afbalanceret adfærd hos hund og kat

145,00 kr
Ned til 135,00 kr Køb her
Zenifel refill, 48 ml

Feromoner til utrygge, stressede katte

149,00 kr
Køb her
Royal Canin Calm CC36, 4 kg

Nervøsitet og stressende situationer

499,00 kr
Køb her
Hill's Feline c/d Urinary Stress, 8 kg

Foder til katte med urinvejslidelser

619,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Kalm Kat flydende,100 ml

Fodertilskud mod angst, utryghed, og stress

178,00 kr
Ned til 159,00 kr Køb her
Feliway Classic spray, 60 ml

Giver tryghed til katte i hjemmet og på rejse

179,00 kr
Køb her
Virbac Anxitane S, 30 tabletter

L-theanin kosttilskud til ro hos hunde og katte

179,00 kr
Køb her
Fandt du ikke svar på det du søgte? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find dyrlæge