Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

260,00 kr

Feliway Friends diffusor med flaske, 48 ml Køb her
199,00 kr

Feliway Classic spray, 60 ml Køb her
194,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter Køb her
Tilbud
187,00 kr
129,00 kr

Kalm Kat flydende,100 ml Køb her
152,00 kr

Aptus Relax tyggetabletter, 30 stk. Køb her

Sponsoreret

Feromoner

Hvad er feromoner?

Katte udskiller signalstoffer, som også kaldes feromoner, mange steder på kroppen. Disse feromoner minder katten om, hvor det er trygt og rart at være, og bruges til at kommunikere med andre katte.

Som katteejer kan du aktivt bruge forskellige feromoner til at hjælpe din kat eller katte, hvis de viser uønsket adfærd. Visse feromoner kan hjælpe katte, der er stressede eller utrygge, mens andre dæmper konflikter katte imellem.

De mest kendte feromoner hos katte er:

Kindferomonet: Udskilles fra området omkring mund og øre og sender en besked om tryghed og velbefindende.
Man ser ofte katte, der går og gnider kinden op af døre, møbler, karme eller mennesker. Denne adfærd sker for at afsætte feromonerne, når katten føler sig tryg og veltilpas, og feromonerne sender både et tryghedsskabende signal til katten selv, men også til andre katte. Ved at anvende kindferomonet kan man gøre katte mere trygge og mindre stressede.

Feromonet, der skaber harmoni: Udskilles omkring mælkekirtkerne, når hunkatten ligger med sine killinger. Dette feromon udskilles helt naturligt i diegivningsperioden og skaber et bånd kattene imellem og gør dem samtidig trygge. Harmoni-feromonet kan med fordel anvendes i hjem med mere end én kat.

Feromonet der inducerer kradseadfærd: Udskilles omkring trædepuderne, når katten kradser/hvæsser kløer. Disse feromoner kan påføres kradsebrættet, så katten naturligt får et signal om, at det er her, den skal kradse.

Feromoner og killinger

Flytning af en 12 uger gammel killing er ofte ledsaget af megen stress. Det, der er den bedste dag for den nye katteejer, er en svær dag for killingen. Den flyttes væk fra omgivelser, mor, søskende og alt, hvad den kender. Det er meget stressende, og det er vigtigt, at man gør alt for at hjælpe killingen.

Som ny ejer kan man med fordel behandle transportkassen og det nye hjem med feromoner. Syntetiske feromoner kan købes i Netdyredoktors webshop eller hos din dyrlæge. Herved sender man et signal til killingen om, at de nye omgivelser ikke er farlige, men derimod trygge og rare.

Feromoner hjælper i stressende situationer

 • Det er vist, at katte stresser mindre, når de transporteres, hvis transportkassen behandles med kindferomoner
 • Katte, som indlægges på dyrehospitaler, begynder ofte at spise tidligere i sygdomsforløbet, hvis omgivelserne er behandlet med feromoner
 • Det er også vist, at katte håndteres lettere, og at det for eksempel er nemmere at tage blodprøver eller ilægge venekateter, når kattene oplever feromoner i omgivelserne
 • Katte, som medbringes i sommerhus, flytter hjem eller opholder sig i kattepension, har mindre stress, hvis de nye omgivelser er behandlet med feromoner.
 • Nye møbler, der i kattens verden ”lugter forkert”, kan også være attraktive som nye kradsebrætter. Dette kan man afhjælpe ved at anvende én slags feromoner på kradsebrættet, og en anden slags der hvor de ikke må kradse.
 • Introduktion af en ny kat i et flerkattehjem eller katteri kan også med fordel lettes med feromoner
 • Konflikter mellem katte i flerkattehjem kan mindskes med feromoner. Katte viser ikke nødvendigvis, at de er uvenner ved at slås. Tegn på konflikt kan også være:
  • at de stirrer på hinanden
  • vogter over mad- og vandskåle
  • den ene kat gemmer sig eller bor kun i dele af huset
  • kattene er ikke inde samtidig

Hvilken effekt har feromoner på katte med uønsket adfærd?

Nogle adfærdslidelser opstår, fordi katten protesterer imod de forhold, den lever under. I naturen ville katte ikke bo så tæt, som vi mennesker ofte tvinger dem til, og derfor er det vigtigt, at vi hjælper kattene og tænker deres adfærd ind i vores bolig og liv.

Hvis katten ikke trives, af den ene eller anden årsag, kan den vise det på mange måder. Den kan kradse uønskede steder, strinte eller ændre adfærd. Hvis katten begynder at strinte (urinmarkere) eller blive urenlig uden for kassen, er det vigtigt, at du tager den til dyrlæge, så sygdom kan udelukkes.

Hvis sygdomme er udelukket, kan stress være årsagen. Her er det vigtigt at gennemtænke, hvad der kan påvirke kattens trivsel og forsøge at ændre det. Denne proces kan understøttes af feromoner for at gøre katten mere tryg og tilpas.

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis…

 • din kat opfører sig anderledes end normalt (således at sygdomme kan udelukkes)

Artiklen er oprindelig skrevet af Finn Jørgensen og venligst opdateret af dyrlæge Lisbeth Jørgensen

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.