Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

332,00 kr

SPECIFIC FSW Struvite Dissolution, 28x100 g Køb her
709,00 kr

Hill's Prescription Diet c/d Multicare Stress Urinary Care til katte, 8 kg Køb her
Mængderabat
435,00 kr
Ned til
391,50 kr

Hill's Prescription Diet s/d Urinary Care, 3kg Køb her
726,00 kr

Royal Canin VD Feline Urinary S/O, 7 kg Køb her
172,00 kr

SPECIFIC FCD-L Crystal Management Light, 1,6 kg (4x400g) Køb her

Sponsoreret

Urinmarkering

Af dyrlæge Peter Weis.

Hvad er urinmarkering hos katte?

Strinteri er en urinmarkering fra kattens side. Urinmarkeringen fra kattens side kan være helt naturlig i forbindelse med at katten bliver kønsmoden, men det kan også skyldes både adfærds- og sygdomsproblemer.

Urinmarkering kan katten foretage alle steder i huset. Det er vigtigt af skelne mellem om katten markerer eller om den tisser almindeligt, idet årsagerne er vidt forskellige. Mest almindeligt er årsagen til uønsket urinmarkering adfærdsproblemer.

Urinmarkering er sammen med urenlighed et af de største adfærdsproblemer, der ses hos katte.

Hvad er symptomerne på urinmarkering hos katte?

Ejeren observerer våde pletter eller det kan lugtes at katten har tisset. Da katten kun markerer er det ikke altid, at der er tale om ret store mængder urin. Markeringen kan foregå alle steder i huset. Det observeres at katten står og urinerer uønskede steder.

Hvis katten observeres mens markeringen foregår, kan der ofte ses forskel i kattens holdning og positur, i forhold til normal urinering. Idet strinteri ofte foregår "op af noget", og katten står op, evt. med et anderledes udtryk i "hovedet".

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen urinmarkering hos katte?

Urinmarkering kan være en lidt svær diagnose at stille, da den meget let kan forveksles med urenlighed. Diagnosen stilles primært ud fra ejerens oplysninger, sammen med en klinisk undersøgelse af katten, hvor andre lidelser udelukkes. For at få alle oplysninger med, vil dyrlægen ofte bede om, at der udfyldes et spørgeskema inden konsultationen.

Hvordan behandles urinmarkering hos katte?

Som omtalt skyldes urinmarkering ofte adfærdsproblemer. Derfor vil behandlingen af strinteri/urinmarkering rette sig mod de adfærdsproblemer der måtte være.

De adfærdsproblemer der ses ved urinmarkering, vil ofte involvere kattens omgivelser (andre katte og/eller mennesker), og behandlingen vil derfor gå ud på at ændre disse forhold. Derudover kan det komme på tale at give katten medicinsk behandling. Hvis der er tale om kønsmodne hankatte, vil behandlingen bestå i at kastrere katten.

Hvad er fremtiden for min kat, hvis den markerer/strinter?

For at afhjælpe problemet, er det vigtigt, at de underliggende problemer (sociale relationer) undersøges grundigt, således at man kan skelne imellem mulige årsager. Hvis årsagen ikke findes, kan behandlingen være meget svær. Selv efter forholdsvis omfattende medicinsk behandling, kan problemet forsætte. Derfor vil fremtiden for katten afhænge af, om problemet kan identificeres, og om det kan løses.

Hvorfor urinmarkerer katte?

Det er vigtigt at forstå, at alle katte har urinmarkeringer som en normal del af deres adfærd(at markere/strinte). Dels som en normal adfærd i forbindelse med toiletbesøg, dels som en markering indenfor det normale sociale/hierarkiske system.

De adfærdsproblemer der giver anledning til uønsket urinmarkering hos katte, har som ovenfor beskrevet en sammenhæng med sociale relationer. Dette kan være sociale relationer mellem katte, dels katte i husholdningen dels katte i nabolaget. Derudover kan de adfærdsproblemer, der giver sig udslag i urinmarkering, også skyldes sociale relationer til de mennesker, der lever sammen med katten.

Hvad er risikoen for, at din kat begynder at urinmarkere/strinte?

Der kan ikke siges noget specifikt om risikoen for, at en kat udvikler uønsket urinmarkering, idet omgivelserne spiller så stor en rolle i udviklingen af dette problem.

Hvilke racer er særligt udsatte for at urinmarkere?

Der er ingen racer, der er specielt udsatte.

Anden viden om urinmarkering hos katte?

Reelt set er markering hos katte ikke begrænset til urinmarkering/strinteri, men kan også omfatte markering med afføring. Dette ses dog mere sjældent, og vil ofte foregå et bestemt sted i huset.

Produkter fra vores butik

726,00 kr

Royal Canin VD Feline Urinary S/O, 7 kg Køb her
172,00 kr

SPECIFIC FCD-L Crystal Management Light, 1,6 kg (4x400g) Køb her
Mængderabat
435,00 kr
Ned til
391,50 kr

Hill's Prescription Diet s/d Urinary Care, 3kg Køb her
332,00 kr

SPECIFIC FSW Struvite Dissolution, 28x100 g Køb her
709,00 kr

Hill's Prescription Diet c/d Multicare Stress Urinary Care til katte, 8 kg Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.