Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
435,00 kr
Ned til
391,50 kr

Hill's Prescription Diet s/d Urinary Care, 3kg Køb her
332,00 kr

SPECIFIC FSW Struvite Dissolution, 28x100 g Køb her
709,00 kr

Hill's Prescription Diet c/d Multicare Stress Urinary Care til katte, 8 kg Køb her
726,00 kr

Royal Canin VD Feline Urinary S/O, 7 kg Køb her
172,00 kr

SPECIFIC FCD-L Crystal Management Light, 1,6 kg (4x400g) Køb her

SponsoreretUrenlighed hos katte

Af dyrlæge Peter Weis.

Hvad er urenlighed hos katte?

Urenlighed hos katte er et problem, hvor katten forretter sin nødtørft indendørs, på steder hvor det ikke er hensigtsmæssigt. Urenlighed kan inkludere både afsætning af urin og afføring. Årsagerne til problemet kan være mange, strækkende sig fra, at katten ikke kan lide det anvendte kattegrus til alvorlige sygdomme i urinvejs- eller mavetarmsystemet. Uanset årsagen er det et ubehageligt problem, som der bør tages effektivt hånd om. Urenlighed er et af de største adfærdsproblemer, der ses hos katte.

Hvad er symptomerne på urenlighed hos katte?

  • Ejeren observerer våde pletter eller afføring rundt om i huset. I princippet kan katten være urenlig alle steder, men sengetøj, børnenes senge og på gulvtæpper er steder, hvor der ofte observeres uønsket urinering. Mens urenlighed i form af afføring oftest ses ved eller omkring bakken.
  • Når katten skal på kattebakken, kan det ses at den urinerer eller har afføring lige ved siden af  bakken, i stedet for i  selve bakken.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen urenlighed hos katte?

Selve diagnosen urenlighed stilles ud fra ejerens oplysninger om kattens adfærd m.h.t. urinering og defækering. Men da årsagerne til problemet er meget forskellige, vil dyrlægen ofte anmode om, at ejeren udfylder et adfærdsskema, hvori kattens levevis og problemets omfang beskrives. Derudover vil dyrlægen undersøge katten, for at se om der er tegn på sygdom, som årsag til urenligheden. Ved mistanke om sygdom hos katten, vil dyrlægen ofte tage en urin- og/eller en blodprøve, for at finde den egentlige årsag til sygdommen. Mere sjældent kan det komme på tale, at foretage yderligere undersøgelser i form af f.eks. røntgen-, skanning- eller kikkertundersøgelser.

Hvordan behandles urenlighed hos katte?

Da problemet urenlighed hos katte mere er et symptom, end en selvstændig sygdom vil behandlingen helt afhænge af den stillede diagnose.

Hvis der er tale om en medicinsk sygdom, f.eks. infektion i urinvejene, vil behandlingen rette sig mod dette, og i dette tilfælde vil det typisk være antibiotikabehandling, og evt. en ændring af foderet.

Mens hvis der er tale om et adfærdsproblem, vil behandlingen dels være at ændre på de ting i omgivelserne, der kan være årsag til problemet (f.eks. skift af kattegrus til et andet mærke), dels kan det komme på tale at behandle katten medicinsk. Derudover kan man i visse tilfælde behandle med et syntetisk dufthormon, som kan ændre adfærden.

Hvad er fremtiden for din kat hvis den er urenlig?

Såfremt problemet bliver undersøgt, og der stilles en diagnose, er det ofte muligt af fjerne urenligheden helt. Men da årsagerne er så forskellige, er en grundig undersøgelse af katten helt afgørende for om problemet kan løses.

Hvorfor bliver katte urenlige?

Urenlighed hos katte kan deles op i om det skyldes en sygdom eller et adfærdsproblem:

  • Sygdomme, der kan medføre at katte bliver urenlige, omfatter især sygdomme i urinvejene eller i mavetarmsystemet. Som eks. på egentlige diagnoser kan nævnes: urinvejsinfektioner, krystaller/sten i urinvejene, nyrelidelser, sukkersyge, kronisk mave-tarm lidelser, kronisk diarre og indvoldsparasitter.
  • Adfærdsproblemer, der kan give anledning til urenlighed hos katte, er bl.a. afsky overfor kattegrus/kattebakken, afsky over for det sted kattebakken er placeret, aggressionsproblemer (hvis der f.eks. kommer en ny kat i huset eller til kvarteret), problemer i de sociale relationer til andre katte og manglende træning/opdragelse fra moderens side.

Hvad er risikoen for at din kat bliver urenlig?

Som tidligere nævnt skyldes urenlighed en lang række forskellige årsager, og derfor er risikoen for at en kat på et eller andet tidspunkt bliver urenlig forholdsvis stor. Urenlighed er det adfærdsproblem, der ses hyppigst hos katte.

Hvilke racer er særligt udsatte for at blive urenlige?

Der er ingen racer, der er særligt udsatte.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.