Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease)

Tegn på smerter og FLUTD hos katte - Netdyredoktor
Af Kirsten Boeck Hvad er FLUTD hos katte?

FLUTD er en betegnelse, der bruges af dyrlæger til at beskrive et sygdomskompleks, hvor katten har svært ved at tisse. Direkte oversat betyder det: sygdom i de nedre urinveje hos kat. De nedre urinveje er blæren og urinrøret, de øvre er nyrerne og urinlederne ned til blæren. Tidligere brugtes betegnelsen FUS (feline urological syndrome).

FLUTD viser sig som en irritation af blærevæggen og urinrøret. På grund af den voldsomme reaktion i blærevæggen, vil det bløde, og der vil ske en stor afstødning af celler. De afstødte celler kan danne en hel prop – en såkaldt plug – som hos hankatte kan sætte sig fast i urinrøret, ofte lige før penis. Tilstopningen bevirker, at katten ikke er i stand til at tisse eller kun kan passere ganske lidt urin, og det kan føre til en smertefuld ophobning af urin i blæren.

Blokering af urinrøret ses næsten udelukkende hos hankatte på grund af det lange og snævre urinrør, og det er derfor dem, der primært ses på dyreklinikkerne med akut behov for hjælp. Hunkatte har et kortere og bredere urinrør, hvor der ikke så nemt opstår en blokering.

Lidelsen findes også i en form, hvor der ikke er blokering af urinrøret, men med alle tegn på smertefuld vandladning, blod i urin mm. Her er kønnene ligeligt repræsenteret. 

Hvad er symptomerne på FLUTD?

  • Nedsat evne til at tisse - der afsættes ingen eller en ringe mængde blodig urin
  • Katten sætter sig mange gange for at tisse og presser voldsomt
  • Katten jamrer sig og slikker sig eventuelt ved kønsåbningen
  • Smerter og nedstemthed
  • Katten kan blive urenlig og tisse andre steder end i kattebakken
  • Der kan være opkastninger som følge af ophobning af affaldsstoffer i blodet

Symptomer på smerte og FLUTD hos katte

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen stilles ved, at dyrlægen mærker på kattens bug; det er nemt at mærke, hvis der er en udspilet blære. Der tages en urinprøve, og i mikroskop undersøges der for forskellige krystaller og celler. Desuden undersøges urinen for tegn på infektion, for surhedsgrad (pH) og bakterier, og der laves en resistensundersøgelse. En blodprøve er vigtig for at vise, om der er skadelig påvirkning af nyrerne på grund af det manglende afløb for urinen.

Hvad skyldes FLUTD?

I de fleste tilfælde kan man ikke fastslå nogen årsag, men FLUTD kommer ofte i forlængelse af stressinduceret blærelidelse, såkaldt felin idiopatisk cystitis.

Andre årsager kan være blæresten og blæregrus og blærebetændelse.
En ganske lille del kan skyldes medfødte misdannelser eller en kræftlidelse.

Hvordan behandles FLUTD?

Tilstoppede urinveje er en nødsituation, hvor det drejer sig om hurtigst muligt at skabe fri passage. Jo hurtigere det sker, jo mindre er risikoen for skader på nyrerne og andre organer. Ubehandlet vil blokeringen betyde en smertefuld død for katten.

Først lægger dyrlægen et kateter for at skaffe afløb fra blæren, hertil vil det være nødvendigt med en let bedøvelse. Det er tit lidt af et ”nørklearbejde” at få fjernet den prop, der kan sidde yderst i urinrøret. Sommetider er der ingen prop, men ”bare” en voldsom hævelse af slimhinden i urinrøret. Kateteret skal som regel sidde fastsyet i op til et par døgn, for at sikre frit afløb for urinen. Imens får katten væske gennem et drop og smertestillende medicin.

Når urinen er undersøgt for bakterier, og der er lavet resistensundersøgelse, beslutter dyrlægen, hvilken slags antibiotika katten skal have. Selvom urinen ikke indeholder bakterier, vil dyrlægen som regel vælge at give forebyggende antibiotika, mens der er fri passage op i blæren via kateteret.

Når kateteret har siddet den tid, der skønnes nødvendig, fjernes det, og katten observeres for, om den kan tisse normalt. Det vil heldigvis være tilfældet hos de fleste af disse patienter. Indimellem kan der dog være en kat, hvor det ikke lykkes, eller hvor der kommer tilbagefald ret hurtigt. 

Hvordan forebygges FLUTD?

Pas på overvægt og inaktivitet

Rigtig mange hankatte bliver kastreret, hvilket nedsætter stofskiftet og dermed øger risikoen for overvægt. Hvis katten så oveni bevæger sig for lidt, som det tit sker for indekatte, og samtidig har fri adgang til mad, er der risiko for FLUTD. Motion og restriktiv fodring vil forebygge.

Tænk på fodringen

I urinprøven fra en FLUTD-kat vil man hyppigt finde ændret surhedsgrad, tegn på blærebetændelse og forøget indhold af blærestenskrystaller af typen struvit. 
Hvis der er mange af disse krystaller, kan de udgøre en stor del af den plug, der blokerer urinrøret. De dannes især i et basisk miljø (modsat surt), og hvis der er infektion.

Her kan du som dyreejer forebygge FLUTD ved at give katten en diæt, der gør urinen en anelse sur og har et moderat mineralindhold. Så godt som alt det kattefoder, der forhandles i specialbutikker, er af denne type. 

Har katten haft en episode med FLUTD – og der er konstateret struvitter - bør den fremover fodres med struvitforebyggende foder, som konstant holder urinen let sur og har optimal sammensætning af mineraler. Desuden bør man gå fra tørkost til vådkost for at øge kattens indtag af væske, og vådfoderet bør være af den forebyggende type.

Undgå stress

Katte er stressfølsomme dyr og kan reagere på mange forskellige ting, f.eks. ændring i daglige rutiner, mange katte i huset, aversion mod kattebakken, nye familiemedlemmer mm. Her bør man reducere dens stressniveau mest muligt.

Få katten til at indtage mere vand

Katte er oprindeligt ørkendyr og vil naturligt ikke drikke særlig meget vand. For at skabe et større ”gennemløb” og gøre urinen mindre koncentreret, vil det være gavnligt at øge vandindtaget. Det kan gøres ved at fodre med vådkost eller blande vand i tørkosten, altid at sørge for, at der er frisk, rent vand til rådighed og eventuelt lade katten drikke af en løbende vandhane, som mange katte gerne vil.

Hvad er risikoen for, at din kat får FLUTD?

Det er især unge og midaldrende katte, der rammes af FLUTD. En amerikansk undersøgelse viser, at 0,5- 1% af alle katte får FLUTD en gang om året, og at det ofte er et tilbagevendende problem hos den samme kat.

Ingen racer har en særlig risiko, men katte med et nervøst gemyt, indekatte, overvægtige katte og katte, der motionerer for lidt, er særligt udsatte for at få lidelsen.

---
Billede venligst udlånt af Hill's Pet Nutrition

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.