Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

332,00 kr

SPECIFIC FSW Struvite Dissolution, 28x100 g Køb her
726,00 kr

Royal Canin VD Feline Urinary S/O, 7 kg Køb her
Mængderabat
435,00 kr
Ned til
391,50 kr

Hill's Prescription Diet s/d Urinary Care, 3kg Køb her
172,00 kr

SPECIFIC FCD-L Crystal Management Light, 1,6 kg (4x400g) Køb her
709,00 kr

Hill's Prescription Diet c/d Multicare Stress Urinary Care til katte, 8 kg Køb her

SponsoreretFLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease)

Latinsk navn: Feline Lower Urinary Tract Disease

Tegn på smerter og FLUTD hos katte - Netdyredoktor
Af Kirsten Boeck Hvad er FLUTD hos katte?

Dette er en samlebetegnelse, der bruges af dyrlæger til at beskrive en række tilstande i urinvejene, hvor katte har smerter og problemer ved at tisse. Der kan være tale om forskellige typer – blæresten/blæregrus, blærebetændelse og blokering af urinrøret eller en kombination af disse. Tidligere brugte man betegnelsen FUS (feline urologic syndrome).

Omkring tre ud af hundrede katte rammes på et tidspunkt i deres liv af FLUTD, og nogle har tilbagevendende problemer. Det ses især hos yngre katte (2-6 år) og især hos hankatte.

Hvad er symptomerne på FLUTD?

 • Hyppige besøg på kattebakken eller et udendørs tissested
 • Afsætning af en lille mængde blodig urin eller slet ingen
 • Katten kan blive urenlig og tisse andre steder end i kattebakken
 • Den presser voldsomt, jamrer sig og slikker penisområdet
 • Der er smerter og nedstemthed
 • Der kan ses opkastninger som følge af ophobning af affaldsstoffer i blodet

Symptomer på smerte og FLUTD hos katte
Symptomerne kan misfortolkes som forstoppelse, men det er meget vigtigt hurtigt at bringe katten til dyrlæge, hvis der er den mindste tvivl, da FLUTD er en nødsituation.

Hvordan er årsagen til symptomerne?

FLUTD skyldes en reaktion i blærevæggen på grund af betændelse eller blæregrus eller som oftest begge dele på en gang. Det vides ikke, hvad der kommer først. Den voldsomme irritation af blærevæggen vil medføre, at det kan bløde, og at der vil ske en stor afstødning af celler. De afstødte celler kan sammen med blæregruset danne en hel prop – en såkaldt plug – som hos hankatte kan sætte sig fast i urinrøret, ofte helt ude i spidsen (se billede øverst). Tilstopningen medfører, at katten ikke er i stand til at tisse eller kun kan komme af med ganske lidt urin, og det fører til en meget smertefuld ophobning af urin i blæren.

Blokering af urinrøret ses næsten udelukkende hos hankatte på grund af deres lange og snævre urinrør, og det er derfor dem, der primært ses på dyreklinikkerne med akut behov for hjælp. Hunkatte har et kortere og bredere urinrør, hvor der ikke så nemt opstår en blokering.

Hvad skyldes FLUTD?

Katte er oprindeligt ørkendyr, der stammer fra de tørre egne i det nordlige Afrika og Mellemøsten. De er tilpasset til at få det meste vand fra deres bytte og vil ikke være tilbøjelige til at drikke ekstra. I de fleste tilfælde kan man ikke fastlægge den direkte årsag til FLUTD, men en del faktorer udover manglende vandindtag synes at have betydning:

 • Foderets sammensætning
 • Overvægt og inaktivitet
 • Stress
 • Infektion
 • Tilbageholdelse af urin

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen vil først mærke på kattens bug, - det er nemt at mærke, hvis der er en udspilet blære. Desuden er ejerens beskrivelse af symptomerne vigtige. Der tages en urinprøve, og i mikroskop undersøges der for forskellige krystaller og celler.  Urinen checkes endvidere for tegn på infektion, surhedsgrad (pH) og bakterier, og der laves en resistensundersøgelse for at fastslå, hvilken type antibiotika der vil være virksom. En blodprøve er vigtig for at se, om der er sket skadelig påvirkning af nyrerne på grund af det manglende afløb for urinen.

Hvordan behandles FLUTD?

Tilstoppede urinveje er en akut situation, hvor det drejer sig om hurtigst muligt at skabe fri passage. Jo hurtigere det sker, jo mindre er risikoen for skader på nyrer og andre organer, og jo bedre chancer har katten for at komme sig helt. Ubehandlet vil blokeringen betyde en meget smertefuld død for katten.

Først lægger dyrlægen et kateter i urinrøret for at skaffe afløb fra blæren, hertil vil det være nødvendigt med en let bedøvelse. Det er tit lidt af et ”nørklearbejde” at få fjernet den prop, der kan sidde yderst i urinrøret. Sommetider er der ingen prop, men ”bare” en voldsom hævelse af slimhinden i urinrøret. Kateteret skal som regel sidde fastsyet i op til et par døgn, for at sikre frit afløb for urinen. Imens får katten væske gennem et drop,  smertestillende medicin og antibiotika.

Når kateteret har siddet den tid, der skønnes nødvendig, fjernes det, og katten observeres for, om den nu kan tisse normalt. Det vil heldigvis være tilfældet hos de fleste af disse patienter. Indimellem kan der dog være en kat, hvor det ikke lykkes, eller hvor der kommer tilbagefald ret hurtigt. 

Hvordan forebygges FLUTD?

Tænk på at give det rigtige foder

I urinprøven fra en FLUTD-kat vil man hyppigt finde ændret surhedsgrad, tegn på blærebetændelse og forøget indhold af blærestenskrystaller af typen struvit. Hvis der er mange af disse krystaller, kan de udgøre en stor del af den ”plug”, der blokerer urinrøret. De dannes især i et basisk miljø, og hvis der er infektion.

Det er derfor vigtigt, at der fodres med et foder, der tager sigte på at forebygge disse tilstande. Der skal være den rigtige sammensætning af mineraler, især lavt indhold af magnesium og fosfor, som er byggesten for struvitkrystaller. Endvidere skal foderet konstant holde urinen let sur - herved forebygges krystaldannelse og dermed infektion. Denne type struvitforebyggende foder kan fås på alle dyreklinikker og i visse specialforretninger

Har katten haft en episode med FLUTD, bør den resten af sit liv fodres med denne type foder. Vådfoder anbefales for at øge kattens indtag, og også vådfoderet bør være af den forebyggende type.

Pas på overvægt og inaktivitet

Næsten alle hankatte, der lever som familiekatte, bliver kastreret, hvilket nedsætter stofskiftet og dermed øger risikoen for overvægt. Hvis katten så oveni bevæger sig for lidt, som det tit sker for indekatte, og der samtidig er fri adgang til mad, er der risiko for FLUTD. Motion og afmålt fodring hver dag vil forebygge overvægt. Forebyggelse af overvægt skal starte straks efter kastrationen.

Undgå stress

Katte er stressfølsomme dyr og kan reagere på mange forskellige ting, f.eks. ændring i daglige rutiner, mange katte i huset, nye familiemedlemmer mm. Der findes en type FLUTD, hvor der hverken er krystaller eller bakterier i urinen, men alligevel har katten blod i urinen og har svært ved at tisse. Der er tale om en såkaldt stressbetinget blærebetændelse.

Få katten til at indtage mere vand

Katte er som sagt oprindeligt ørkendyr og vil naturligt ikke drikke særlig meget vand. For at skabe et større ”gennemløb” og gøre urinen mindre koncentreret, vil det være gavnligt at øge vandindtaget. Det kan gøres ved at fodre med vådkost eller blande vand i tørkosten og altid at sørge for, at der er frisk, rent vand til rådighed. En mulighed er indimellem at lade katten drikke af en løbende vandhane, som mange katte gerne vil.

Sørg for, at det er nemt for katten at gå på bakken

Jo længere tid urinen opholder sig i blæren, jo større er risikoen for dannelse af blæresten. Derfor er det vigtigt, at katten ikke holder sig, fordi bakken er snavset, eller den ikke bryder sig om det kattegrus, der ligger deri. Der må heller ikke være andre katte højere oppe i hierarkiet, der spærrer den vejen, så den er bange for at benytte bakken. I husholdninger med flere katte er det en god regel, at der skal være én kattebakke mere, end der er katte.

Hvad er risikoen for, at din kat får FLUTD?

Stressbetinget blærebetændelse rammer begge køn lige meget, men ellers er det primært hankatte, der får problemer med de andre typer FLUTD på grund af deres snævre urinrør. Ingen racer har en særlig risiko, men overvægtige, inaktive katte og katte med et nervøst gemyt er særligt udsatte.

---
Billede venligst udlånt af Hill's Pet Nutrition

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.