Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease)

Af Christina Brock Hvad er FLUTD hos katte?

FLUTD er betegnelsen for en sygdomstilstand i de nedre urinveje, som især ses hos hankatte. Tidligere brugtes betegnelsen FUS (feline urological syndrome).

Det er en betegnelse, der dækker over en irritation af blærevæggen og urinrøret, som kan give blødninger. På grund af den voldsomme reaktion i blærevæggen, sker der en stor afstødning af celler. De afstødte celler kan danne en hel prop, en såkaldt plug, som sætter sig fast i urinrøret, ofte lige før penis. Hankatte er på grund af deres lange smalle urinrør særligt udsatte. Tilstopningen bevirker, at katten ikke er i stand til at tisse, og det kan føre til en smertefuld urinophobning i blæren.

Hvad er symptomerne på FLUTD?

  • Nedsat evne til at tisse
  • Katten sætter sig mange gange for at tisse
  • Blodig urin
  • Smerter når man løfter katten (på grund af den udspilede blære)

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen FLUTD?

Diagnosen stilles ved, at dyrlægen tager en urinprøve og undersøger for forskellige krystaller og celler. Desuden undersøges urinen for bakterier, og der laves en resistensundersøgelse.

Hvordan behandles FLUTD?

Først lægger dyrlægen et kateter for at skaffe afløb fra blæren. Kateteret skal i nogle tilfælde sidde fastsyet i et par døgn, mens katten får væske gennem et drop. Når urinen er undersøgt for bakterier, beslutter dyrlægen, hvilken slags antibiotika katten skal have. Selv om urinen ikke indeholder nogle bakterier, vælger dyrlægen som regel at give forebyggende antibiotika, mens der er fri passage op i blæren via kateteret. Ofte vil man også vælge at justere kattens foder, eventuelt give en særlig diæt, med henblik på at mindske udviklingen af krystaller.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har FLUTD?

Feline Urinary Tract Syndrome Disease er ofte et tilbagevendende problem. Nogle katte har det dog kun en enkelt gang. I nogle tilfælde vælger man at operere hankattenes urinrør ud til hudoverfladen. Det betyder, at de tisser ud gennem et større hul, og at urinrørets smalleste sted, som findes lige før penis, undgås.

Hvorfor får katte FLUTD?

I langt de fleste tilfælde  kender man ikke årsagen til FLUTD. Mange forskere har uden held forsøgt at finde den egentlig årsag til lidelsen. Forskerne har bl.a. undersøgt, om herpesvirus-infektion kunne være årsag til FUS. Ligeledes har man undersøgt stress som en mulig årsag.

Hvad er risikoen for, at din kat får FLUTD?

En amerikansk undersøgelse viser, at 0,5- 1% af alle katte får FLUTD en gang om året. Desuden viser undersøgelsen, at op mod 10% af alle hospitaliserede katte lider af sygdommen.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få FLUTD?

Overvægtige katte og katte, der motionerer for lidt, er særligt udsatte for at få lidelsen.

---
Billede venligst udlånt af Hill's Pet Nutrition

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.