Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
435,00 kr
Ned til
391,50 kr

Hill's Prescription Diet s/d Urinary Care, 3kg Køb her
172,00 kr

SPECIFIC FCD-L Crystal Management Light, 1,6 kg (4x400g) Køb her
332,00 kr

SPECIFIC FSW Struvite Dissolution, 28x100 g Køb her
726,00 kr

Royal Canin VD Feline Urinary S/O, 7 kg Køb her
709,00 kr

Hill's Prescription Diet c/d Multicare Stress Urinary Care til katte, 8 kg Køb her


Blæresten hos katte

Latinsk navn: Urolithiasis felina

Blæresten og krystaller hos katte

Hvad er blæresten hos katte?

Nyrernes funktion er at udskille kattens affaldsstoffer i en opløselig form. Men visse stoffer opløses dårligt og kan udfælde som krystaller, når de rette omgivelser er tilstede. Hvis krystallerne ikke føres med urinen ud af kroppen i samme tempo som de tilføres, sker der en ophobning af krystaller i blæren. Krystallerne sidder fast på selve blærevæggen. Krystalliseringen foregår hurtigst i koncentreret urin.

Jo længere tid krystallerne er tilbageholdt i urinvejene, jo større mulighed er der for dannelsen af blæresten/urinvejsgrus. Blæresten er hovedsageligt et resultat af en udkrystallisering af mineralerne calcium, magnesium og fosfor.

Katte danner små blæresten, og de føres ofte ud med urinen. Men på grund af navnlig hankattes lange og snævre urinrør, sætter blærestenene sig undertiden fast og forhindrer katten i at tisse.

Hvad er symptomerne på blæresten?

  • Helt eller delvist ophørt vandladning
  • Forsøg på vandladning - men uden resultat
  • Smerte ved vandladning
  • Blodig urin
  • Katten forsøger at tisse, men der sker ingenting

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen blæresten?

For at stille diagnosen er det nødvendigt at indlægge katten. Diagnosen stilles på baggrund af en urinprøve, som undersøges for krystaller under mikroskop. Urinen undersøges også for bakterier. Hvis urinen indeholder bakterier, laver dyrlægen en resistentundersøgelse for at finde ud af, hvilken slags antibiotika, katten skal have.

Hvordan behandles blæresten?

Ved hjælp af et kateter sikrer dyrlægen, at der er passage gennem urinrøret. Kateteret sidder undertiden fastsyet i nogle døgn for at sikre fri passage. Hvis urinen indeholder bakterier, bliver katten behandlet med antibiotika. Behandlingen kan strække sig i op til 4 uger. Der behandles også med smertestillende medicin.

Katten vil i de første par dage få tilført væske gennem et drop, fordi blæresten bl.a. skyldes opkoncentreret urin. Væsken vil gennemskylle nyren og medføre, at katten tisser hyppigere.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har blæresten?

Din kat skal fremover leve af diætmad. Din dyrlæge finder frem til den diæt, der er bedst for netop din kat. Derudover skal katten drikke meget, og den skal derfor altid have adgang til frisk vand.

For hankatte er blæresten ofte et tilbagevendende problem. Hvis katten får blæresten flere gange, kan man vælge at operere kattens urinrør ud til huden. Det bevirker, at urinen ikke skal igennem den sidste smalle passage i penis, hvor stenene ofte sætter sig som en prop.

Hvorfor får katte blæresten?

Blæresten er resultatet af en udkrystallisering af affaldsprodukter fra kroppen. Krystalliseringen forekommer, når de rette kemiske omgivelser er til stede i urinen er tilstede. Hvis katten f.eks. er blevet fodret med store mængder proteiner, der er svære at omsætte, vil pH-værdien i dens urin stige, og en krystallisering sættes i gang.

Blæresten kan også opstå som følge af blærebetændelse, og derfor skal tidlige symptomer på unormal vandladning tages alvorligt, og behandling iværksættes.

Hvad er risikoen for, at din kat får blæresten?

Risikoen for at få blæresten er højere hos katte, der drikker for lidt. Risikoen er ligeledes højere hos katte, der har tilbagevendende eller kroniske infektioner i urinvejene.

Hun- og hankatte er lige hyppigt ramt, men konsekvenserne er størst for hankatte, fordi de har et langt og smalt urinrør, hvor der nemmere sætter sig en prop. Overvægt og begrænset motion øger risikoen for blæresten.

Anden viden om blæresten

Blæresten er ofte sammensat af forskellige lag af mineraler. Det er en konsekvens af, at indholdet af affaldsstoffer i urinen varierer fra dag til dag. Nedenfor er en tabel over de hyppigst forekommende blæresten, samt et forslag til en diætbehandling.

Struvit-sten:
Magnesium-ammonium-phosfat krystaller (MAP-krystaller) er langt den hyppigst forekommende blæresten hos katte under 8 år. MAP-krystallerne dannes også ved en overmætning af magnesium i urinen og udfælder specielt i basisk urin (høj pH). Tilførsel af store mængder protein i foderet øger urinens pH.

Struvit-sten kan til dels opløses/holdes i ave med specialfoder, og katten bør fodres med denne type foder resten af sit liv. Det har vist sig, at der er stor risiko for tilbagefald, hvis der fodres med andet foder. Se forslag til struvitforebyggende diæter i Netdyredoktors webshop.

Oxalat-sten:
Calcium oxalat krystaller forekommer oftere hos ældre katte over 8 år. De kan også i sjældne tilfælde opstå, efter at katten i for lang tid har fået diæt til forebyggelse af struvit-sten. Ved tilbagevendende problemer med oxalat-sten, skal katten undersøges for andre sygdomme, der kan føre til en høj calciumudskillelse.

Oxalatsten kan ikke opløses med foderet, men de kan forebygges med foder, der tvinger urinens surhedsgrad (pH) i let basisk retning. Desuden er det gavnligt at fodre med vådfoder, da katten derved vil indtage mere vand.​

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.