Sponsoreret
Kattepensioner
Christian Mogensen og Kirsten Boeck.
Hvorfor skal katte passes i pension?
Mange mennesker har i perioder brug for at få deres kat passet.
Ofte kan det lade sig gøre at få katten passet af en nabo eller et familiemedlem, så den kan være i vante omgivelser. Det er for mange katte den bedste løsning, da katte generelt er meget knyttede til det sted, de bor og er utrygge ved at blive flyttet.
Hvis ikke familie, venner og bekendte kan træde til, er en mulig løsning en kattepension. Der findes landet over mange pensioner med forskellig indretning og service.
Der findes pt ingen lovgivning, der klart definerer reglerne for indretning af kattepensioner, i modsætning til det regelsæt, der findes om hundepensioner. Dermed falder kattepensioner ind under de almindelige regler for erhvervsmæssigt dyrehold med politi-tilladelse og fast årligt dyrlægetilsyn og gældende lovgivning for forsvarlig pasning og pleje af dyr i henhold til lov om værn for dyr.
Da der således ikke er afstukket specielle rammer lovmæssigt, er de følgende råd udtryk for en holdning hos dyrlægerne bag www.netdyredoktor.dk.
Hvilken pension skal jeg vælge?
Generelt må man sige, at der findes mange forskellige pensioner, som kan opfylde næsten ethvert behov. Her må man vælge et sted, der passer til de ønsker, man har for sin kat.
Katte er ret stressfølsomme dyr og kan godt blive stressede af konstant at kunne se en masse fremmede katte, så det bedste er, at der er uigennemsigtig adskillelse mellem burene. Mange steder er der mulighed for at kattene, efter nogle dages akklimatisering, kan få adgang til et fællesrum, hvis de har lyst.
Hvæssetræer, klatretræer eller en højtsiddende hylde at ligge på, er også med til at gøre opholdet behageligt for katten.
Inden man bestemmer sig for, hvilken pension, man vil vælge, er det en god idé først at besøge pensionen, og have relevante spørgsmål klar til indehaveren. Du vil vel heller ikke sætte dit barn i en dagpleje, hvor du ikke kender til dagplejens indretning og har mødt dagplejeren selv?
Det må være et krav, at man kan få lov til at se burene og løbegårdene, hvor kattene opholder sig. Ellers skal man nok se sig om efter et andet sted.
Der findes en del blandede pensioner, der tager både hunde og katte ind. Vælger man en sådan pension, bør man sikre sig, at der er en tydelig afstand – især lydmæssigt – mellem hunde- og katteafdelingen. Hundegøen vil være en voldsom stressfaktor for de fleste katte og generelt må man sige, at en ren kattepension vil være at foretrække.
Hvor ofte skal kattene ud?
Katte, der er vant til at komme ud, vil synes bedst om et sted, hvor der er løbegårde, - eventuelt med direkte adgang fra indeburet via en kattelem. Katte, der altid opholder sig indendørs, har ikke det samme behov, men kan også have glæde af at komme ud.
Kan der fodres med eget medbragt foder?
Mange katte vil slet ikke spise andet foder end det, de er vant til. Nogle katte fodres måske med en specialdiæt mod f.eks. nyrelidelser, blæresten eller er på slankekost. Derfor bør det være en selvfølge, at man selv kan få lov til at medbringe det nødvendige foder, men man skal ikke regne med afslag i prisen af den grund. I øvrigt bør der i pensionen udelukkende fodres med et kvalitetsfoder.
Kan pensionen give nødvendig medicin?
Mange dyr får i en periode af deres liv, eller måske permanent, lægemidler, som også skal gives i pensionsperioden. Derfor skal pensionen være villig til at fortsætte medicineringen under opholdet.
Hvor store skal burene være?
Det er svært at stille nogle eksakte krav op til burstørrelsen, men der skal være mulighed for, at kattene kan bevæge sig frit rundt, - også gerne mulighed for, at de kan klatre eller lægge sig op på et plateau. For at disse krav kan opfyldes, skal burene have en størrelse på minimum 2-3 m2.
Hvilken sundhedsstatus må forlanges?
Da der naturligvis kommer mange forskellige dyr med forskellig sundhedsstatus i en pension, bør man sørge for, at ens kat er ordentligt beskyttet. Den bør som minimum være vaccineret mod kattesyge og katteinfluenza minimum 10 dage og maksimalt 1 år før indsættelsen i en dyrepension. Når mange dyr er samlet på et forholdsvis lille areal, er der stor risiko for smittespredning. Et enkelt sygt individ kan hurtigt smitte de øvrige dyr. Pensionen bør derfor have som politik, at katte uden vaccination ikke får lov til at komme ind.
Vedrørende parasitter skal man være forberedt på, at nogle pensioner kræver, at katten er i forebyggende loppebehandling med et af de på markedet værende midler. Det kan være en god idé, da det ikke er så rart at få lopper med hjem efter et pensionsophold. Man skal også være opmærksom på, at lopper er mellemvært for bændelorm. Det betyder, at hvis katten er loppeinficeret kan den også være smittet med bændelorm.
De fleste pensioner har i deres kontrakt indføjet, at dyrlægehjælp kan rekvireres, hvis der bliver brug for det. Det er en god og meget nødvendig service.