Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

185,00 kr

Kalm Kat flydende, 100 ml Køb her
Tilbud
199,00 kr
179,00 kr

Feliway Classic spray, 60 ml Køb her
175,00 kr

Aptus Relax tyggetabletter, 30 stk. Køb her
Tilbud
260,00 kr
234,00 kr

Feliway Friends diffusor med flaske, 48 ml Køb her
189,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter Køb her


Rejse med kat

af Hanne Friis Lund og Kirsten Boeck.

Hvorfor rejser flere dyr i dag end tidligere?

Tidligere transporteredes katte næsten udelukkende over landegrænser i forbindelse med, at familier i en kortere eller længere periode flyttede til udlandet.

I dag er det mere almindeligt at have katte med på ferie. Dette gælder såvel ferier indenlands som udenlands.
Oplysningerne i dette tema handler om midlertidig indførsel af en kat til udlandet - som feriegæst. Ved permanent indførsel kan der gælde andre regler, f.eks. krav om indførselstilladelse. Du kan læse mere herom på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Inden katten kan tages med på rejse

Et godt og grundigt forarbejde øger chancen for at ferien bliver en succes - også for din kat. Ved indrejse i et andet land kræves det, at katten opfylder det pågældende lands veterinære bestemmelser, herunder krav til vaccinationer, og evt. ormekur. Alle katte, der rejser ud af landet skal være korrekt ID-mærket og have et gyldigt EU-pas. Passet kan udstedes hos din dyrlæge.

Id-mærke og rabiesvaccination af kat

Alle katte, skal have et EU-selskabsdyrpas, hvori det dokumenteres, at dyret er vaccineret mod rabies. Kattene skal også kunne identificeres ved en mikrochip, der er lagt ind under huden i nakken, og som kan aflæses med en scanner. Senest tre uger før afrejse skal kæledyret været vaccineret mod rabies for at kunne få udstedt et pas. De samme regler gælder, hvis dyret skal indføres i Danmark. Det er kun vaccination mod rabies, der er et lovkrav, men det kan være en rigtig god idé at sørge for, at katten er beskyttet mod de mest almindelige kattesygdomme. Læs mere om vaccination her

Killinger under 3 måneder

Det er op til hver enkelt medlemsstat, om de vil tillade indførsel af uvaccinerede killinger under tre måneder. Dyrene skal, hvis medlemsstaten tillader indførsel af et uvaccineret dyr stadig ledsages af et pas og de skal kunne identificeres med en chip.

Hvilke indførselsregler gælder i forskellige lande?

Hvis du skal rejse til udlandet med din kat, skal du forberede det i god tid. Der er forskellige regler fra land til land om vaccination, ID mærkning, herunder chipmærkning, ormekure og undersøgelser mv. Dog er reglerne indenfor EU ret ensartede. Reglerne kan ændres fra tid til anden, så det er vigtigt, at du holder dig ajour. Du kan læse mere herom på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Katte med på bilrejse

Det bliver mere og mere almindeligt at familier tager på bilrejse med deres kat. Katte kan ofte "falde til" i f.eks. sommerhuse, hvorimod de ikke trives, hvis familien rejser fra sted til sted.

Fordelene ved at have din kat med på netop bilrejse er:

  • Det er en forholdsvis nem transportmåde.
  • Det er muligt at holde selvvalgte pauser undervejs, hvor katten kan luftes og tilbydes vand.
  • Man er tæt på katten, og kan observere den under hele rejsen.  

Ulemperne ved at have din kat med på bilrejse er:

  • Hvis bilen ikke har aircondition eller klimaanlæg, bliver der i sommerperioden ofte varmt bagest i bilen, og der kan være risiko for hedeslag.
  • Katten skal ligge i transportkasse over længere afstande.

Kat med på togrejse

Der er i de fleste tog mulighed for at medtage katte. Der kan dog være specielle bestemmelser ved bestemte afgange, f.eks. nattog. De forskellige togselskaber i de respektive lande har forskellig politik og serviceniveau. Det er derfor nødvendigt at indhente tilstrækkelig information herom, samtidig med at internationale billetter bestilles.

Fordele ved at have katten med på netop togrejse:

  • Katte, som kan være i en almindelig transportkasse, transporteres ofte gratis.
  • Du kan som ejer have din fulde opmærksomhed på katten, og kan når som helst tilbyde den vand.
  • Klimaet i toget er ofte i orden, og risiko for hedeslag er lille. 

Ulemper ved at have katten med på togrejse:

  • Det kan være svært at tilbyde katten en bakke 

Kat med på flyrejse

Det er muligt at have sin kat med ud at flyve. Nogle flyselskaber tillader katte og små hunde i kabinen; andre kræver, at de skal være i lastrummet, som er opvarmet og under tryk. Største fordel ved flyrejse er, at det er relativt hurtigt overstået. Du skal kontakte flyselskabet, du påtænker at flyve med, for at høre nærmere.

 

Du skal kontakte din dyrlæge hvis…

  • Du planlægger en rejse med din kat.
  • Du vil have tryghed omkring hele papirsiden af rejsen. Din dyrlæge kender til de nødvendige attester.
  • Du skal have katten vaccineret mod rabies.
  • Du skal have katten chipmærket.
  • Du skal have udtaget blodprøve til bestemmelse af rabiesantistoffer.
  • Du skal have lavet en sundhedsattest før udrejse.
  • Du skal have rådgivning om nødvendige ormekure, loppemidler og evt. flåtmidler.

Hvad synes katten om at rejse?

Katte er – i modsætning til hunde – som oftest nogle rigtige ”hjemmefødninge” og vil tit opleve det som meget stressende at blive sat ind i en transportkasse og blive transporteret rundt uden at have mulighed for at flygte.

Når du har besluttet at tage din kat med ud at rejse, bør du derfor gøre dig umage for at gøre turen så skånsom for den som muligt. Sørg for, at der er så meget fred og ro omkring kassen som muligt og lad under ingen omstændigheder fremmede hunde snuse til lågen, - det er meget angstprovokerende.

Du skal heller ikke undre dig, hvis katten hverken vil spise eller drikke under turen. Det er meget forståeligt, hvis man er nervøs.