Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Hedeslag

Af Thomas O. Larsen Hvad er hedeslag hos katte?

Hedeslag er en tilstand, hvor kroppen bliver overophedet på kort tid.

Hvad er symptomerne på hedeslag hos katte?

Symptomerne på hedeslag er utilpashed i form af:

  • Forvirring
  • Svimmelhed
  • Besvimelse
  • Bevidstløshed og kramper (i sidste ende)

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen hedeslag?

Diagnosen stilles på baggrund af dine oplysninger om, at katten har været udsat for en overophedning af kroppen. Oplysningerne sammenholdes med kattens symptomer.

Hvordan behandles hedeslag hos katte?

Først og fremmest skal du stoppe opvarmningen af kroppen ved at anbringe katten i kølige omgivelser. Derefter renser du kattens mund for eventuel fråde eller savl. Endelig afkøler du katten ved overbrusning med 15-20 grader varmt vand. Vandet må ikke være for koldt, fordi det vil få hudens blodkar til at trække sig sammen og på den måde forhindre varmeafgivelsen fra kroppen.

Det bedste sted at afkøle kroppen er i lysken og på bugen, hvor kroppen er tyndest behåret. Afkølingen kan også ske med håndklæder opvredet i koldt vand, der lægges over katten.

Alvorlige tilfælde kan være livstruende og kræver dyrlægehjælp hurtigt. De udvikler sig nemlig til choktilstande, hvor iltbehandling og væskebehandling (drop) er nødvendigt.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har haft hedeslag?

Normalt er der ingen følgevirkninger af et hedeslag.

Hvorfor får katte hedeslag?

Det klassiske hedeslag opstår, når katten befinder sig i et varmt miljø, f.eks. i en bil i solskinsvejr. Overophedning kan også opstå ved fysisk anstrengelse. Hvis katten er bange eller stresset og i den forbindelse løber forvirret rundt, kan dens kropstemperatur stige betydeligt.

Overophedning kan ses ved større forbrændinger og også ved infektionssygdomme.

Hvad er risikoen for, at din kat får hedeslag?

Under normale forhold er risikoen meget lille. Men risikoen stiger betydeligt, hvis din kat er under påvirkning af varme, fysisk anstrengelse, forbrænding eller infektion.

Desuden er katte under stress fx transport/kørsel i bil, hvor katten opholder sig i en transportkasse og solen samtidig skinner. En bil i solskin opvarmes hurtigt til livstruende temperaturer i solskin, hvis ikke der er udluftning eller køling.

Anden viden om hedeslag hos katte

Katte kan ikke skille sig af med overskudsvarme ved at svede, som vi mennesker gør. Katte trækker i stedet vejret hurtigere (hyperventilering), fordi den hurtige luftstrøm virker afkølende i luftvejene.

Når en kat har feber, har det ikke noget at gøre med hedeslag. Kroppen har bare indstillet sin "termostat" på et højere niveau, f.eks. på grund af en infektion.

 

Hill's Adult Optimal Care Chicken, 10 kg

Foder til voksne katte

559,00 kr
Køb her
Royal Canin Neutered Young Male SW, 10 kg

Fuldfoder til kastrerede hankatte

569,00 kr
Køb her
SPECIFIC FXD Adult, 7 kg

Fuldfoder til voksne katte

459,00 kr
Køb her
Royal Canin Neutered Young Female SW, 10 kg

Tørfoder til steriliserede hunkatte

559,00 kr
Køb her
Tilbud
VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg)

Fuldfoder til katte

539,00 kr
458,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.