Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

49,00 kr

KONG Kickeroo Mouse, ass. Køb her
Mængderabat
650,00 kr
Ned til
605,00 kr

VetPro killingefoder 8 kg (4x2kg) Køb her
255,00 kr

Feliway Classic diffusor med flaske, 48 ml Køb her
221,00 kr

Hill's VetEssentials Kitten Multi-Benefit Chicken, 1,5kg Køb her
124,00 kr

SPECIFIC FPD Kitten, 1,6 kg (4x400g) Køb her

SponsoreretPasning og pleje af killinger

Killingernes første timer

Fødslen af et kuld kattekillinger foregår som regel uproblematisk for en ung, sund og udvokset kat. Fødslen bør foregå på et lunt sted, f.eks. i en fødekasse.
De nyfødte killinger er helt afhængige af moderkatten, som straks efter fødslen nærer omsorg for sine killinger.

Eventuelle fosterhinder slikkes af, og killingerne slikkes rene og tørre. Dette stimulerer samtidig en udtømning af killingernes affaldsstoffer; en proces, der fortsætter til killingerne æder fast føde. Det er normalt, at hunkatten spiser moderkager og fosterhinder. Hold gerne øje med antallet af moderkager som kommer ud matcher antallet af killinger. Kort tid efter fødslen vil killingerne, ved hjælp fra moderen, søge en dievorte for at sutte den første mælk, råmælken, som er fyldt med næringsstoffer og antistoffer der hjælper med at modstå infektion.

Pasning af moderkatten efter fødslen

Moderkatten er stærkt knyttet til killingerne, og forlader dem nødigt. Det er derfor vigtigt, at der altid er frisk drikkevand og foder ved fødekassen. Det er en god ide at placere et midlertidigt katte toilet i nærheden. Moderkatten soignerer sig selv efter fødslen.

Mælkekirtlerne er ofte spændte; dette aftager efterhånden som diegivningen kommer i gang. Killingerne stimulerer mælkeproduktionen ved at massere kirtlerne med poterne. Det er vigtigt ikke at forstyrre moderkatten, så f.eks. diegivning efter fødslen kan foregå i rolige og trygge omgivelser.

Det er ikke unormalt, hvis moderkatten efter et par dage forsøger at flytte killingerne til et andet sted.

Kuldet holdes samlet ved at moderkatten henter eventuelle killinger, der er kommet bort fra hende. Killingerne bæres i nakkeskindet, hvilket er helt ufarligt.

I tiden frem til fravænning af killingerne bør hunkattens spise- og drikkelyst observeres. Skulle der opstå problemer, er det en god idé at tage kattens temperatur (normalt 38.0 - 39.0) og mærke efter eventuelle knuder i mælkekirtlerne, inden dyrlægen kontaktes.

Allerede 5-7 uger efter fødslen kan katten komme i løbetid igen, og der bør derfor tages stilling til forebyggelse af et nyt kuld killinger. Enten i form af p-piller, eller - helst - ved sterilisation.

Pasning af killingerne efter fødslen

Moderkatten passer som regel killingerne uden problemer frem til fravænning.

Navlestrengen tørrer ind efter 1-2 dage. Killingernes øjne er tillukkede de første 9-10 dage og kan have et halvmat skær, når de åbnes.

Efter fødslen er det en god ide at veje killingerne hver uge, og således følge med i deres udvikling. Det er normalt at vægten faldet lidt det første levedøgn. Fødselsvægten varierer efter kuldstørrelse og race, men vil typisk være 80-120 g ved fødsel. Der kan forventes en vægtstigning på ca. 100 g/uge de første 4 uger. Hvis det ikke er muligt at skelne killingerne fra hinanden, kan de enkelte killinger mærkes med f.eks. velcrobånd eller sprittusch på rygger. Anvendelse af neglelak kan give skader på

Er kuldet lille, vil der være rigelige mængder mælk, og killingerne spiser killingefoder første gang mellem 4. og 5. uge. Ved et stort kuld spises fast føde allerede efter ca. 3 ½ uge. Har moderkatten ikke tilstrækkeligt med mælk, kan der suppleres med mælkeerstatning. Dyrlægen kan være behjælpelig med korrekt dosering.

Når killingerne er begyndt at tage fast føde til sig, vil de normalt i 5-6 ugers alderen spise 5 måltider om dagen, og supplere dette med modermælk. Det er vigtigt at vælge et optimalt killingefoder.

Konstateres der lopper hos kat og killinger, kan loppebehandling foretages med spray fra killingerne er to dage gamle.

Killinger smittes med spolorm fra hunkatten via modermælken. Behandling med receptpligtigt ormemiddel skal foregå i 3.-, 6.-, 9.-, og 12. leveuge.

Killingernes normale udvikling

 • Uge 1 Øjne og øre tillukkede, killinger putter sig sammen hos moderen for at holde varmen.
 • Uge 2 Øjnene åbner sig - killingerne ligger stadig tæt ved moderen og hinanden
 • Uge 3 Der er nu stor mobilitet; killingerne går ivrigt på opdagelse.
  De spiser evt. fast føde
 • Uge 4 Der optages nu megen fast føde - træning på kattebakken kan begynde.
 • Uge 6 Killingerne lærer at jage gennem leg, og leger meget med deres søskende.
 • Uge 8 Killingerne bliver mere uafhængige af deres mor.
 • Uge 10 Killingerne er klar til sundhedsundersøgelse og vaccination hos dyrlæge.
 • Killingerne skal være 12 uger gamle inden de kan fravænnes fra deres mor og få nye hjem.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis…

 • En eller flere killinger ikke dier.
 • En eller flere killinger dier, men ikke har den forventede tilvækst.
 • En eller flere af killingerne har medfødte misdannelser, f.eks. hareskår.
 • Hunkatten får temperaturstigning.
 • Hunkatten producerer ikke tilstrækkeligt mælk.
 • Du har brug for rådgivning og vejledning om opflaskning af killinger.
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.