Sponsoreret
Killing - hvad skal du huske
At få kat er en stor glæde, men der er også en række praktiske ting at forholde sig til:
- Hvad skal den have at spise?
- Hvornår skal den vaccineres, og hvor mange gange?
- Skal den have ormekur?
- Skal man tegne sygeforsikring?
- Skal den neutraliseres?
Her kan du finde svar på en lang række af de praktiske spørgsmål.
Fodring
Når du har fået en killing, er det vigtigt at den får specielt killingefoder. Det er vigtigt fordi, den skal have tilstrækkeligt med de rigtige næringsstoffer for at kunne vokse og udvikle sig optimalt. Forkert fodring kan i værste fald føre til fejludvikling af knogler og led.
Generelt kan det altid anbefales at købe foder hos en fagperson, der har en god viden om det foder, de forhandler. Du kan læse mere om fodring af killinger her.
Du kan også købe dit killingefoder i en af VetFamily klinikkerne eller i Netdyredoktors e-butik og få det bragt til døren.
Mens killingen er lille, kan det være en god ide at kombinere tørfoder og vådfoder (dåsemad). Efterhånden som den vokser til, er det tilstrækkeligt med tørfoder.
Vaccinationer
Det anbefales at få vaccineret killingen to gange med ca. 4 ugers mellemrum. Første gang når den er ca. 12 uger og 2. gang, når den er ca. 16 uger gammel.
Man kan vaccinere mod kattesyge, rhinotracheitis (luftvejssygdom), chlamydia og calicivirus.
Derudover kan der vaccineres mod rabies (hundegalskab), hvis man skal rejse ud af landet med katten.
Killingen får antistoffer overført via mælken fra sin mor de første to måneder, men derefter klinger disse antistoffer af, og den er modtagelig overfor smitte. Det er derfor vigtigt at få killingen vaccineret, når den er omkring 3 måneder. Hvis dens mor ikke er vaccineret, kan det være en ide at vaccinere den en ekstra gang allerede ved 8 ugers alderen. Det er altid en vurdering, om det er nødvendigt, og du bør derfor spørge din dyrlæge.
Sammen med vaccinationen vil dyrlægen altid foretage et sundhedstjek på killingen.
Efter den første basisvaccine bliver man indkaldt til vaccination igen efter et år, og derefter skal vaccinerne vedligeholdes hvert tredje år.
ID-mærkning og registrering
Det er ikke lovpligtigt, at katte skal være ID-mærket, men det kan en rigtig god ide - specielt hvis katten kommer ud. Lovændring fra 1. juli 2021 har medført, at hvis katten ikke er ID-mærket, så ejerskabet kan føres tilbage til dig, må alle og enhver tage ejerskab over din kat - uden varsel. ID-mærkning kan enten være en øretatovering eller en mikrochip.
En mikrochip er ca. 4mm x 1mm og skydes ind under huden. Det kan gøres uden bedøvelse, og gør ikke mere ondt på katten, end hvis vi mennesker får lavet hul i ørerne.
Chippen kan derefter aflæses med en "chiplæser" og følger katten hele livet.
En øretatovering skal laves i fuld bedøvelse, og de fleste vælger at få det gjort, når katten alligevel bliver neutraliseret (steriliseret eller kastreret). Katten registreres i Dansk katteregister. Husk derfor at meddele det, hvis katten skifter ejer, eller du flytter.
Forsikring
Der kan tegnes en sygeforsikring for katten. Det er en rigtig god ide at tage sig tid til at undersøge vilkårene for sygeforsikring. En sygeforsikring vil typisk dække sygdom og skader hos katten undtaget udviklingsmæssige defekter (såsom arvelige øjensygdomme etc.) og tandskader /tandsygdomme.
Der er flere forsikringsselskaber, der tilbyder sygeforsikring, og de har forskellige priser, dækningsgrader, etc. Men som sagt, - det kan anbefales at tage stilling til det, mens katten er rask. Det kan være underligt at skulle forholde sig til muligheden for, at den bliver syg, men der skal ikke meget mere end et besøg i dyrlægevagten til, før præmien har tjent sig selv ind. Og skulle uheldet være ude og katten fx brækker et ben, er det dejligt, at forsikringen dækker en dyr knogleoperation. Dertil bør du overveje en sundhedsabonnement til din killing, læs mere om VetPlan her.
Ormekur
Hvis killingen ikke har fået ormekur hos opdrætteren, er det en god ide at give den ormekur. Ormekur er på recept og fås kun gennem en dyrlæge, og som regel kan det vente til killingen alligevel skal til dyrlægen for at blive vaccineret.
Der er stor forskel på, om katten kommer ud eller er indekat. En indekat, der er behandlet mod orm som killing, behøver i princippet ikke at blive behandlet mere - for den er ikke udsat for smitte.
En kat, der går ude og fanger mus, vil næsten altid få orm før eller siden - og her kan det være en god ide at behandle, når der er tegn på det.
Spørg din dyrlæge, når du kommer til første vaccination, hvordan videre ormebehandling evt. skal være.
Motion & aktivering
En killing sover meget. Op til 16 timer i døgnet, og det er helt normalt.
Når den er vågen og aktiv, skal der til gengæld meget gerne ske noget. Man kan godt opdrage en kat - til en vis grænse. Den kan udmærket lære betydningen af ordet "nej" - for der er ting, den bare ikke må (såsom at kravle i potteplanterne, hænge i gardinerne, fiske pålæg fra bordet etc.).
En rigtig god regel er ALDRIG at bruge sine hænder til at lege med killingen. Hænder skal kun forbindes med noget rart, der kæler med den - aldrig noget man bider og kradser i. Køb en pind med fjer eller noget andet legetøj og brug det, når du leger med killingen. Aldrig hænder eller fødder.
Det er i øvrigt kun fantasien, der sætter grænser for, hvor meget katten skal lære. Få gode tips om mental stimulering af din kat her.
Børn og katte
Børn er som oftest helt vilde med katte. Hvis der er børn i familien, er det vigtigt at have retningslinjer for omgang med killingen. Hvis der ikke er børn, kan det være en meget god ide at aftale med venners børn, at de kommer engang imellem for at lege med killingen, så den kan blive vant til børn.
Det er vigtigt, at der er et sted i huset, hvor den altid har helle og får lov at være i fred. Det kan være dens kurv - eller en god plads ovenpå et skab eller lignende. Katte elsker generelt at gemme sig i huler og lignende, og det er meget vigtigt for dem, at de har et sted, der er roligt og uforstyrret.
Ellers kan katten udvikle stress og i værste fald blive aggressiv.