Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

124,00 kr

SPECIFIC FPD Kitten, 1,6 kg (4x400g) Køb her
49,00 kr

KONG Kickeroo Mouse, ass. Køb her
221,00 kr

Hill's VetEssentials Kitten Multi-Benefit Chicken, 1,5kg Køb her
255,00 kr

Feliway Classic diffusor med flaske, 48 ml Køb her
Mængderabat
650,00 kr
Ned til
605,00 kr

VetPro killingefoder 8 kg (4x2kg) Køb her

SponsoreretFodring af killinger

Af dyrlæge Lotte Davies

Hvorfor skal man vælge killingefoder?

En killing vokser og udvikler sig lige så meget på 1 år, som et menneskebarn gør på ca. 14 år. Derfor er det uhyre vigtigt at vælge det helt rigtige foder til sin killing under vækstperioden. Selve væksten er et resultat af et komplekst samspil mellem faktorer som:

 • tildelte næringsstoffer
 • nedarvede gener
 • mængden af motion
 • mange hormoner, herunder bl.a. væksthormon og kønshormoner

Således bidrager både god afstamning samt den optimale ernæring til den samlede vækst, og foderet har stor indflydelse på kattens senere voksenliv.

Betegnelsen "killingefoder" er sådan set ikke helt korrekt. Man bør snarere tænke på dette specielt sammensatte foder som et "vækstfoder", der er afbalanceret således, at killingen har den bedst mulige chance for optimal vækst og knogleudvikling.

Skal alle killinger have det samme vækstfoder?

Det er vigtigt at gøre sig klart, at alle killinger ikke skal vokse lige meget, da der er stor forskel på størrelsen af de voksne katte. Således er slutstørrelsen meget forskellig på siamesere og maine coons. Derfor vil vækstforøgelsen også variere meget. Dog er vækstforstyrrelser hos katte sjældnere end ved hunde.

Valg og brug af vækstfoder

Når man skal vælge foder til sin killing er det vigtigt at være opmærksom på følgende:

 • Foderet skal være afbalanceret således, at almindelige kropsfunktioner opretholdes, og normal vækst og udvikling kan finde sted.
 • Væksten skal foregå med en hastighed, således at killingen kan få det fulde udbytte af sit nedarvede genetiske potentiale. Dette er mest optimalt i den periode hvor knoglerne stadig er i stand til at vokse, men væksten skal foregå kontrolleret, således at der ikke forekommer unormal vækst.
 • Nogle ejere vil være bekymrede for, om deres kat når at blive stor nok når de fodrer restriktivt. Vil deres killing blive lige så stor som de killinger, der bliver proppet med mad fra en meget tidlig alder, og derfor vokser meget hurtigt i de første måneder? Det vil den, og det vil foregå på en langsommere, mere naturlig og langt sundere måde.
 • Det skal være en god oplevelse for killingen at spise. Foderet skal være velsmagende, uden at man derfor er nødt til at gå på kompromis med indholdet af næringsstoffer, og killingen skal have ro til at spise.
 • En sund killing skal være slank og velproportioneret. Overvægt belaster leddene.
 • Overvægt skyldes at katten indtager flere kalorier, end den forbrænder.
 • Det er vigtigt, at man undgår at overfodre sin kat.
 • Undgå at give vitamin-/mineraltilskud, specielt kalcium, til et allerede afbalanceret vækstfoder.

Facts om vækstfoderets proteinindhold

En gang imellem hører man, at en ny killingeejer er blevet anbefalet at bruge voksenfoder i stedet for et vækstfoder, fordi det højere proteinniveau i vækstfoderet skulle være "farligt". Protein i vækstfoder er absolut ikke farligt - killinger i vækst har brug for ekstra protein for at kunne vokse og danne kropsvæv. Men, vækstproblemer kan som sagt opstå hvis dyret bliver overfodret, og dette gælder selvfølgelig også ved overfodring med et højprotein foder.

Hvor længe skal man anvende vækstfoder?

Man skal bruge et vækstfoder, indtil killingens knogler er ca. 90% færdigudviklede. Det er i dette tidsrum, knogler og muskler udvikles. Dette tidspunkt indtræffer normalt på et tidspunkt mellem 6 og 12 måneder. Derefter anbefales det at bruge et afbalanceret fuldfoder til voksne katte. Det er ikke skadeligt at bruge killingefoder i lidt for lang tid, så længe man sørger for at man ikke overfodrer.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis…

 • Du ønsker at indgå i en dialog omkring din killing, hvor målet er at få en livlig og sund killing med en tilvækst og udvikling der er optimal for dens race.
 • Du vil have råd og vejledning om den optimale ernæring af din killing.
 • Du vil købe foder af meget høj kvalitet til din killing eller ungkat.
 • Du vil have vejledning for hvor meget foder din ungkat skal have tildelt om dagen.

Produkter fra vores butik

49,00 kr

KONG Kickeroo Mouse, ass. Køb her
124,00 kr

SPECIFIC FPD Kitten, 1,6 kg (4x400g) Køb her
221,00 kr

Hill's VetEssentials Kitten Multi-Benefit Chicken, 1,5kg Køb her
255,00 kr

Feliway Classic diffusor med flaske, 48 ml Køb her
Mængderabat
650,00 kr
Ned til
605,00 kr

VetPro killingefoder 8 kg (4x2kg) Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.