Sponsoreret
ID-mærkning af kat
Ny lov om ID mærkning af kat
Den første juli 2021 trådte nye regler om ID-mærkning af kat i kraft. Hidtil har dyreinternater skulle fremlyse katte i 72 timer, før de må gøre kattene klar til adoption. Med den nye ændring i loven, betyder det at ejerskabet af en kat går til den person eller organisation der har optaget katten, hvis ikke katten er ID mærket. På den måde undgår internater at kattene skal sidde i 72 timer før de kan blive vurderede klar til adoption, eller få den dyrlægehjælp de eventuelt har brug for.
Selvom umærkede katte ikke længere skal fremlyses, gælder det stadig, at ejeren af en mærket og registreret kat skal underrettes indenfor 24 timer. Og så har ejer en frist på 24 timer til at afhente sin kat.
Den nye ændring er et skridt i retningen af, at sikre kattene bedre i Danmark, og at få katteejere til at tage ansvar for deres kat.
Er din kat ID mærket og registreret?
Katte kan ID mærkes ved øretatovering og eller chipmærkning. Dette skal foretages af en dyrlæge, og din dyrlæge kan hjælpe dig med rådgivning om, hvilken mærkning der er bedst for dig og din kat. Der findes to landsdækkende katteregistre i Danmark: Det Danske Katteregister og Dansk Katteregister.
Hvis din kat er mærket, skal du huske at tjekke, at den også er registreret i et af katteregistrene, og at dine oplysninger er opdaterede. På dyreklinikker og internater bliver mange ”herreløse” katte indleverede, som er mærkede, men hvis de samtidig ikke er registrerede, eller oplysninger på ejer ikke er opdaterede, er det ikke muligt at komme i kontakt med ejer.
Hvad betyder lovændringen for dig som katteejer?
En kat der ikke er øre- eller chipmærket, og registreret, kan optages af enhver. Det vil sige din nabo kan tage din kat til sig, uden at oplyse dig om det, hvis ikke du har mærket og registreret katten.
Katte der ikke er ID mærkede skal ikke længere fremlyses i 72 timer.
Hvis din kat er ID mærket og registreret, og bliver optaget, skal du kontaktes af optager. Du skal hente din kat indenfor 24 timer, ellers overgår ejerskab af din kat til optager.
Hvad siger love og bekendtgørelser ellers om katte i Danmark?
- Dyrevelfærdsloven blev d. 6. februar 2021 vedtaget af Folketinget.
- Dyrevelfærdsloven foreskriver, at ”enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer”. Det vil sige, at du som katteejer er forpligtet til at varetage kattens fysiske og psykiske behov. Du har ansvaret for at din kat har et hjem, får den korrekte kost, og tager den til dyrlæge. Du har også ansvaret for at din kat behandles omsorgsfuldt og at der bliver taget hensyn til kattens adfærdsmæssige behov. Det vil sige din kat skal trives på det psykiske plan. Hvis du er i tvivl om din kat trives rent adfærdsmæssigt, kan du spørge din dyrlæge til råds, de vil eventuelt kunne henvise dig til en adfærds rådgiver.
- Hvis din kat går ude, og ødelægger noget på en andens grund, står du til ansvar.
- Hvis din kat skader en andens kat, kan du risikere at blive stillet til ansvar.
- Man må ikke skyde eller aflive en kat, bare fordi den strejfer på èns grund.