Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

99,00 kr

Catrine Catmosphere dispenserbold pink, 95 mm Køb her
59,00 kr

KONG Premium Catnip, 28 g Køb her
49,00 kr

KONG Cat Feather Teaser Køb her
79,00 kr

KONG Infused Cat Gyro Køb her
99,00 kr

KONG Cat Corduroy Mouse Køb her

Sponsoreret

Spolorm

Hånd holder en lang spolorm fra en kat

Hvad er symptomerne på spolorm?

Kattens spolorm (Toxocara cati) er en stor orm, og de voksne stadier kan blive op til 10 cm lange. Killinger og ungkatte er i større risiko for infektion med spolorm, mens det er mere sjældent at se spolorm hos voksne katte. Tegn på infektion med spolorm kan være:

 • Diarré
 • Opkast
 • Dårlig trivsel, der viser sig ved, at katten er træt, ikke vil lege og taber sig
 • Svaghed, evt. med nedsat vækst
 • Tør, kedelig pels
 • Vommet (udspilet bug)
 • Hikke
 • Respiratoriske symptomer hos inficerede killinger

I sjældnere tilfælde kan spolormen passere ud med afføringen eller ses i opkast.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen spolorm?

Diagnosen kan stilles enten ved direkte påvisning af den voksne spolorm i afføring eller opkast eller ved hjælp af en afføringsprøve. Til at stille diagnosen anvendes en såkaldt flotationsmetode, hvorefter prøven undersøges i mikroskop. Her kan der påvises ormeæg, som er karakteristiske for den pågældende orm. Selv om der ikke kan påvises æg i en afføringsprøve, kan katten alligevel godt have orm. Ormeæg udskilles nemlig ikke konstant, men i intervaller. Derfor vil det i nogle tilfælde være nødvendigt at undersøge flere afføringsprøver for at være sikker på, at katten ikke har orm. Afføringsprøven medbringes til dyrlægen, som enten selv analyserer prøven eller indsender den til et laboratorie til analyse.

Hvordan behandles spolorm?

Ormemidler til katte er receptpligtige. Spolorm kan behandles med en række forskellige præparater, som dyrlægen udvælger. Der kan være tale om tablet-, pasta- eller miksturbehandling, som kan strække sig fra 1 til 5 dage alt efter præparatets egenskaber. Behandlingsforløbet kan variere, alt efter om der er tale om drægtige katte, killinger eller voksne katte. Behandlingen kan også foretages med en spot-on behandling i nakken på katten. 

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har spolorm?

Spolorm kan behandles meget effektivt. Der er 100% effektivitet ved behandling mod voksne orm, mens effektiviteten ved visse præparater er lavere for spolormens larver og ormestadier i dvale.

Hvorfor får katte spolorm?

Unge og voksne katte bliver oftest inficeret, når de optager infektive æg indeholdende larver fra byttedyr i naturen (især mus). Sjældnere sker det, at katte bliver inficeret ved at optage æg indeholdende larver direkte fra miljøet. Æggene er dog meget modstandsdygtige og kan overleve lang tid i miljøet – upåvirkede af kulde og varme. Når katten optager ægget indeholdende larven direkte fra miljøet (og ikke via en mellemvært), klækkes ægget i tarmen. Herefter vandrer larven via lever til luftvejene, hvor den hostes op, synkes og dermed ender tilbage i tarmen, hvor larven nu er voksen. I tarmen lægger de voksne orm æg, som passerer med kattens afføring. Når katten optager en mellemvært, som er inficeret, er denne førnævnte vandring ikke nødvendig, og larven forbliver i tarmen og udvikler sig.

Killinger kan blive inficeret, hvis moderen er inficeret, ved at de optager larver via modermælken. Dette er muligt, da larverne også kan vandre ud i moderkattens væv og ligge i dvale. Larverne kan herefter aktiveres igen og vandre til mælkekirtlerne og dermed overføres til killingerne, når de dier. I modsætning til hundens spolorm, menes kattens spolorm ikke at kunne smitte til fosteret via livmoderen under drægtigheden.

 

Spolorm hos katte - livscyklus - netdyredoktor - hill's atlas of clinical veterinary anatomy

Hvad er risikoen for, at din kat får spolorm?

Udekatte, som fanger og spiser byttedyr såsom mus og fugle, er i størst risiko for at få spolorm. Derudover er killinger også i risiko for at få spolorm pga. overførslen af larver via modermælken.

 

Anden viden om spolorm hos katte

Mennesker kan smittes med kattens spolorm. Da dyrenes orm er afhængige af deres specifikke vært, vil de ikke kunne færdigudvikle sig i mennesker og vil i de fleste tilfælde derfor ikke give anledning til sygdom. De fleste mennesker, som er inficeret med spolorm, har ingen symptomer. Symptomer opstår primært ved et større antal migrerende larver. Mennesker smittes ved tæt kontakt med katte, da æggene kan sidde i pelsen på katten eller ved kontamination fra kattens efterladenskaber.

Som tidligere nævnt er spolormens æg meget modstandsdygtige og kan overleve lang tid i miljøet. Mange desinficerende midler er ikke effektive overfor spolorm æg, men ekstrem varme har vist at være i stand til at dræbe æg. Kattebakker og kattekasser kan derfor rengøres ved at disse skoldes med kogende vand. Dette gøres med forsigtighed og udenfor rækkevidde af børn og dyr. Tæpper og møbler kan damprenses.

Forebyggende tiltag i hjemmet:

 • Rengør kattens miljø mindst én gang om ugen (kattekasse, kattebakke osv.).
 • Undgå at børn kommer i nærheden af kattens efterladenskaber, f.eks. bør sandkasser dækkes til, når de ikke bruges, så kattene ikke kan defækere i disse.
 • Vask hænder med sæbe og varmt vand, når I har leget med katten eller andre dyr og særligt inden håndtering af fødevarer.

Af andre orm kan nævnes hageorm og bændelorm, men disse orm har deres egen livscyklus og biologi.

Husk at tegne en sygeforsikring til din kat

Hvis din kat får brug for behandling, kan du få dækket op til 80 % af dyrlægeudgifterne med en kattesygeforsikring fra Dyrekassen Danmark. Du kan læse mere om, hvad forsikringen dækker og ikke dækker i forsikringsbetingelserne.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.