Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
170,00 kr
159,00 kr

Advantage vet. til katte under 4 kg, 4 pipetter Køb her
19,00 kr

BUSTER Flåttang Køb her
Tilbud
219,00 kr
199,00 kr

Frontline Combo til kat og ilder, 3 stk. Køb her
Tilbud
529,00 kr
455,00 kr

Seresto VET flåt- og loppehalsbånd, kat/hund under 8 kg Køb her

Sponsoreret

Bændelorm

Latinsk navn: Taenia

Bændelorm hos en kat

Redigeret af: Marie Cecilie Olesen

Bændelorm hos katte

Bændelorm er en indvoldsorm, der lever i kattens tarm. Der findes mange forskellige arter af bændelorm, men der er to arter, der er almindelige hos katte i Danmark. En art, der overføres med byttedyr (Taenia taeniaeformis), og en der overføres via lopper (Dipylidium caninum). Bændelorm er porcelænshvide, leddelte orme, der varierer i størrelse.

Kattens bændelorm er ofte 50-60 cm lange og lever af tarmindhold. Bændelormens hoved sidder fast i tarmen ved hjælp af kroge og sugekopper, og der vokser selvstændige, tvekønnede led ud fra hovedet. Leddene modnes efterhånden, og til sidst er de fyldt med æg.

Hvad er symptomerne på bændelorm?

Katte har sjældent symptomer på bændelorm, og det betyder, at katten normalt ikke er generet af ormen.

Udskillelse af bændelormeled er det hyppigste symptom på bændelorm. Ormedele, som ligner græskarkerner eller ris-korn, kan sidde fast i hårene omkring endetarmen og mellemkødet og give anledning til irritation i området. Diarré og vægttab forekommer ikke. Det mest udbredte symptom er, at katten konstant udskiller bændelormeled, som indeholder masser af æg, og som katteejer kan dét være svært at forlige sig med.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen bændelorm?

Diagnosen kan stilles ved direkte påvisning af bændelorm eller bændelormled i pelsen omkring anus eller i frisk afføring fra katten. Derudover kan diagnosen også stilles ved undersøgelse af en afføringsprøve. Selv om der ikke findes led eller æg i afføringen, kan katten alligevel godt have bændelorm, da ormeæg og led ikke produceres i en jævn strøm, men periodevis.

Hvordan behandles bændelorm?

Ormemidler er receptpligtige. Det betyder, at al behandling af bændelorm skal foregå i samarbejde med dyrlægen. Ormemidler mod bændelorm er kun effektive overfor den nuværende infektion. Det vil sige, at præparaterne er effektive overfor dé orm, som katten er inficeret med ved selve behandlingstidspunktet, men der er ingen langtidsvirkning af præparaterne. 

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har bændelorm?

Katte med lopper eller jagende udekatte er særligt udsatte for bændelorm. Imidlertid udgør bændelorm ikke et stort sundhedsmæssigt problem hos katte.

Hvorfor får katte bændelorm?

Bændelorm har generelt set to værter - en mellemvært og en slutvært. I mellemværten lever ormen ofte i cyster i vævene og kan give anledning til sygdom. Hos de bændelorm, som inficerer katte, er det lopper, mus og andre gnavere, som er mellemværter. Katten smittes, når den spiser en inficeret mellemvært, dvs. når katten fanger og spiser mus, eller når katten slikker og plejer sin pels og derved kommer til at indtage inficerede lopper. 

Nedenstående illustration viser livscyklus for Dipylidium caninum, altså den bændelorm hos kat, hvor lopper agerer mellemvært.

Bændelorm hos kat - Netdyredoktor - Hill's Atlas of Veterinary Clinical Anatomy

Hvad er risikoen for, at din kat får bændelorm?

Risikoen for bændelorm afhænger meget af kattens levevis. En kat, der udelukkende lever indenfor i et loppefrit miljø, vil ikke få bændelorm. Derimod kan størstedelen af alle vilde katte og katte, der både færdes ude og inde, blive smittet med bændelorm enten via inficerede lopper eller byttedyr. Hyppigheden af smitte afhænger derfor af, i hvor høj grad katten udsættes for lopper, samt i hvor høj grad katten æder gnavere.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få bændelorm?

Alle racer er lige modtagelige for bændelorm. 

Anden viden om bændelorm hos kat

Bændelormen Dipylidium caninum, som overføres til katte via lopper, er en zoonose og kan i teorien overføres til mennesker. Dette kræver dog, at mennesket spiser en inficeret loppe, hvilket betyder, at human infektion forekommer yderst sjældent. Selv om det for mange mennesker kan virke ubehageligt, er der altså ingen risiko for smitte ved, at mennesker rører ved kattens bændelorm. 

De to ovenstående beskrevne bændelorm må ikke forveksles med Rævens dværgbændelorm (Ecchinococcus multilocularis). Rævens dværgbændelorm har været kendt og frygtet i mange lande gennem mange år og blev påvist for første gang i Danmark i år 2000. Den er sidenhen blevet påvist flere gange i Danmark i hovedsageligt ræve. Den formodes fortsat at forekomme i den vilde fauna i Danmark. Denne bændelorm har også et livsforløb, der involverer flere værter, f.eks. ræv, hund og i sjældnere tilfælde kat. Det, der gør denne bændelorm særlig ubehagelig, er, at den kan havne i mennesket og være årsag til en alvorlig og dødelig sygdom.