Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

19,00 kr

BUSTER Flåttang Køb her
Tilbud
529,00 kr
455,00 kr

Seresto VET flåt- og loppehalsbånd, kat/hund under 8 kg Køb her
Tilbud
219,00 kr
199,00 kr

Frontline Combo til kat og ilder, 3 stk. Køb her
Tilbud
170,00 kr
159,00 kr

Advantage vet. til katte under 4 kg, 4 pipetter Køb her

Sponsoreret

Lopper

Latinsk navn: Pulex

Livscyklus hos en katteloppe
Af Steen Engermann Hvad er lopper hos katte?

Der findes 2.000 forskellige loppearter over hele verden. I Danmark er der kun en art, der har betydning for katte, nemlig katteloppen.

En voksen hunloppe lægger hver dag 40-50 æg, der kan blive klækket i løbet af 1-6 dage. Hvis det er for koldt eller tørt i omgivelserne, kan æggene overleve i lang tid uden at blive klækket. Under de rette betingelser kan hver hunloppe formere sig til 20.000 voksne lopper i løbet af 2 måneder.

Hvad er symptomerne på lopper?

Det tydeligste symptom er kløe. Kløen opstår, når loppen bider og derefter suger blod fra katten.

De fleste lopper findes omkring haleroden og på den bageste del af kroppen, men de kan dog være over hele kroppen. Der kan også være mindre, røde prikker i huden, hvor lopperne har stukket.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen lopper?

Ind imellem har katten så mange lopper, at man direkte kan se dem hoppe rundt mellem hårene. Hvis der er færre lopper, kan det være sværere at finde dem, men til gengæld kan loppernes efterladenskaber findes ved en simpel undersøgelse: Katten børstes fra midt på ryggen og ned mod halen. Hvis man lægger et hvidt stykke stof eller køkkenrulle bag katten, vil der falde små sorte efterladenskaber fra pelsen ned på papiret. At det er efterladenskaber og ikke snavs kan man tjekke ved at fugte stoffet eller køkkenrullen. Loppens afføring indeholder rester af blod, og derfor vil de sorte partikler blive farvet rødbrune, når de bliver opløst i vand.

Hvordan behandles lopper?

Lopperne har gunstige overlevelsesvilkår i det danske klima. Loppebyrden bygges op i naturen hen over sommeren, men inden døre er det loppesæson hele året. En effektiv forebyggelse mod lopper, inkluderer derfor også at loppens livscyclus brydes, så omgivelserne også holdes loppefrie.

De fleste loppemidler til katte gives som ”pour-on”, dvs. at en lille mængde loppemiddel i væskeform, dryppes i nakken på katten. På denne måde kan katten ikke komme til at slikke væsken i sig. Nogle loppemidler til katte kan også gives i tabletform.

Det er ekstremt vigtigt, at katte KUN behandles med loppemidler beregnet til katte. Hvert år dør flere katte p.g.a. loppebehandling med et præparat til hunde. Disse er alt for kraftige og forgifter den behandlede kat

I nogle behandlingstilfælde er det også nødvendigt at supplere behandlingen med antibiotika, ormekur og kløestillende midler.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har lopper?

Nogle katte udvikler loppeallergi efter loppeangreb. I de tilfælde er det ikke selve stikket, som fremkalder kløen, men derimod det stof, som lopperne frigiver, når de suger blod. Kløen vil blive meget kraftigere, og der kan komme sår og hårtab. Din dyrlæge kan stille diagnosen loppeallergi ved at lave en undersøgelse af katten.

Hvorfor får katte lopper?

Lopper er vidt udbredt i Danmark, og alle katte, der lever ude, vil med stor sandsynlighed få lopper på et tidspunkt i deres liv. Loppeallergi er, som andre typer af allergi, arvelig og derfor vanskelig at kurere. Loppeallergi er den hyppigste form for allergi hos katte.

Hvad er risikoen for, at din kat får lopper?

Alle katte, der lever ude, har stor sandsynlighed for at få lopper på et tidspunkt i deres liv.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få lopper og loppeallergi?

Både huskatte (europæisk korthår) og racekatte kan få lopper.

Risikoen for, at en kat får lopper, er mere et spørgsmål om, hvordan katten bliver holdt (ude- eller indekat), end hvilken race den er. Langt fra alle katte vil udvikle loppeallergi, men for den procentdel der gør, kan det blive et stort problem.

Anden viden om lopper:

Højsæsonen for lopper i det fri, strækker sig fra august til november. Indendøre er der dog loppesæson hele året.

Loppeangreb kan forebygges. De samme midler, der dræber lopper på katten, kan gives som forebyggende middel en gang om måneden. For loppeallergikere er det ekstra vigtigt for at undgå følgevirkningerne af blot få bid. Der findes et middel i miksturform, som kan forhindre, at larverne udvikler sig til voksne lopper.

Lopper kan overføre bændelorm til katten, når de suger blod. Lopper kan i larvestadiet spise bændelormeæg, der udvikler sig i den voksne loppe. Når loppen stikker katten, vil katten slikke eller bide sig og derfor også spise nogle af lopperne, og bændelorm vil så bliver frigivet i kattens tarm.

Lopper er få mm lange, brune, vingeløse insekter med en smal, sammenpresset krop. Hovedet har munddele, og kroppen har lange, kraftige ben med kløer. Hunnerne er større end hannerne.