Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Loppeallergi hos kat

af dyrlæge Kirsten Boeck

Hvad er loppeallergi hos katte ?

De fleste katte kan have lopper uden at være særligt plaget af dem. De bruger lidt mere tid på at vaske sig og det er ikke altid, man som ejer er særlig opmærksom på det.
Men hos loppeallergiske katte vil et loppebid give en unormalt kraftig reaktion og hermed en ses en voldsom kløe, som man ikke kan undgå at lægge mærke til. Dette skyldes en overreaktion fra immunsystemet over for loppernes spyt.

Hvad er symptomerne på loppeallergi ?

En loppeallergisk kat vil slikke og bide sig så meget på ryggen ovenfor haleroden og videre op ad ryggen, at pels og hud bliver tydeligt forandret. Der vil være hårtab med stive, knækkede hår og huden vil være rød og irriteret. Endvidere vil der hos nogen af kattene være småsår rundt om halsen, når de kradser sig med bagbenene.

Det er langt fra altid, at man kan finde lopperne, da kattene er meget dygtige til at fange dem i pelsen. Det menes, at de kan fange op til 80% af lopperne. Men hyppigt kan man finde loppeekskrementer, som kan ligne kaffegrums. Er man i tvivl, kan man lægge lidt af det på noget køkkenrulle og putte lidt vand på. Farves det rødt, viser det, at det er blod, der stammer fra loppens måltid.

Selv om man ikke finder hverken lopper eller ekskrementer, kan man ikke udelukke loppeallergi. Der skal nogen gange ikke mere end et bid fra en enkelt loppe til for at udløse kløen og det er ikke sikkert, at man finder denne ene loppe.
Der kan også være andre årsager til allergier hos katte, men lopperne er langt den hyppigste og enhver kat, der kløer sig, bør være dækket ind med et egnet loppemiddel.

Hvordan behandles loppeallergi ?

Hvis katten er meget generet af sin loppeallergi, vil dyrlægen ofte vælge at sætte den i behandling med kløestillende medicin og evt antibiotika. Men den egentlige behandling består i at sørge for, at lopperne dør, inden de når at bide – og dette er meget vigtigt, da allergien ellers vil blusse op igen.

Der er to muligheder for at beskytte katten mod loppebid : loppehalsbånd og spot-on-midler. De førstnævnte er meget effektive og yder beskyttelse i 7-8 måneder. Det er dog ikke alle katte, der kan gå med halsbånd. Nogen vil ikke finde sig i det og nogen mister halsbåndet udendørs. Halsbåndet er konstrueret således, at det åbner sig, hvis katten hænger fast i en gren el.l., men det er jo ærgerligt, at det går tabt.

Spot-on-midlerne er dråber, der fordeles på kattens hud i nakken og den øverste del af ryggen en gang om måneden. De rummer den udfordring, at midlet skal helt ned på huden for at virke. Her fordeler det sig i hudfedtet på hele katten og afgives langsomt. Det, der havner i hårene, har ingen virkning. Man kan også opleve, at virkningen klinger af i slutningen af den opgivne virkningstid, så må man give det lidt tidligere f.ex med 31/2 eller 3 ugers mellemrum.
Der sker formentlig det, at enkelte lopper når at bide og så dør de bagefter.
Spot-on midlerne virker ikke alle lige godt, nogle er bedre end andre. Derfor kan det anbefales, at man rådfører sig med sin dyreklinik om, hvad man skal vælge.

Tyggetabletter virker ved, at lopperne skal suge blod for at få loppemidlet i sig. De er derfor ikke egnede til dyr med loppeallergi.

Endvidere bør man være meget bevidst om, at kun 5% af loppeproblemet, nemlig de voksne lopper, findes på katten. Resten - æg, larver og pupper – findes i omgivelserne og skal bekæmpes her. For udekatte kan det være umuligt at finde kilden til loppesmitte.
Læs mere om loppebehandling og loppernes udvikling og livscyklus på lopper hos hund og kat.

Hvordan er fremtiden for din kat med loppeallergi ?

Da overfølsomheden overfor loppespyt er livsvarig, vil reaktionen dukke op hver gang det lykkes en loppe at springe på katten og bide. Afhængig af hvordan katten lever (udekatte), kan det være nødvendigt, at holde den beskyttet hele tiden. Indekatte, der ikke udsættes for fornyet smitte, behøver ikke at være i behandling. Man kan dog være så godt som sikker på, at fornyet slikkeri over haleroden er tegn på, at der alligevel har været en loppe, der har fundet vej. Det kan vare 6-12 måneder, inden der ikke findes flere i omgivelserne.

Med rettidig og korrekt loppebeskyttelse er fremtidsudsigterne for den loppeallergiske kat fine. Der er mange gode og effektive midler på markedet og har man sat sig ind i loppernes livscyklus har man gode chancer for at vinde loppekrigen.

Frontline Combo kat 3 stk.

Behandling af lopper, lus og flåter på katte

199,00 kr
Køb her
Frontline Pour-on Vet kat 4 stk.

Mod lopper, lus og flåter på katte

169,00 kr
Køb her
Advantage vet. til katte under 4 kg, 4 pipetter

Til forebyggelse og behandling af lopper

170,00 kr
Køb her
MyFleaTrap loppefælde

Miljøvenlig loppefælde

399,00 kr
Køb her
O'Tom flåttang, stor og lille

Effektivt brækjern til at fjerne flåter

69,00 kr
Køb her
Effipro kat, 4 pipetter

Spot-on loppe og flåtbehandling til kat

155,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.