Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her

Sponsoreret

Bølgebid

Latinsk navn: Malocclusio dentium

Af dyrlæge Tine Mangart Søland.

Hvad er bølgebid hos heste?

Bølgebid er betegnelsen for, at kindtænderne i en række på f.eks 2-3-4 tænder har form som en bølge – i stedet for at ligge på en lige række.

Hvad er symptomerne på bølgebid?

Symptomerne kan - som ved andre tandlidelser – være problemer med at tygge foderet ordentligt. Der kan også være problemer under ridning.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen stiller diagnosen ved en mundhule-undersøgelse. Alle heste beroliges ved en sådan så man kan undersøge tænder og mundhule grundigt. Hestens mund åbnes – og holdes åben - ved hjælp at et mundspekulum. Så skylles munden fri for foderrester og dyrlægen ser og mærker overalt i mundhulen.

Hvordan behandles bølgebid?

Bølgebiddet kan i nogle tilfælde raspes ned til normale forhold, enten med en håndrasper eller en elektrisk rasper. Det gøres hvis det er forholdsvis små bølger. Hvis der er tale om større bølger – er det væsentligt – at alt skarpt og spidst raspes væk. Man kan ikke bare raspe halve til hele centimeter af tænderne. Heste kan godt leve med moderat bølgebid – uden at være generet og have ondt.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har bølgebid?

Som regel er fremtiden god hvis man jævnligt får efterset og raspet hestens tænder. Dette kunne f.eks. være hvert halve år.

Hvorfor får heste bølgebid?

Heste får bølgebid af flere grunde

  • Det kan være formen og størrelsen på hestens hoved, som jo er medfødt, der kan gøre, at den udvikler bølgebid. Dette ses især hos ponyer.
  • Det kan også være manglende udvikling af en hel tand. Derved har den modstående tand plads til at vokse for langt, fordi den ikke slides ved kontakt med den manglende tand. Dette skyldes, at hestens tænder bryder frem fra kæbeknogle til mundhule gennem hele livet. En tand kan også mangle, fordi den er blevet trukket ud i forbindelse med sygdom. Sygdom i og omkring en eller flere tænder kan også være med til at der udvikles bølgebid.
  • Det kan også ske i forbindelse med tandskifte. En af mælketænderne er lang tid om at blive smidt – herved kommer der uorden i rækken af tænderne på en plads i munden. To modstående tænder bryder ikke frem i samme tempo – og lige der bliver tyggefladen uens – og der kunne udvikles bølgebid.

Hvad er risikoen for, at din hest får bølgebid?

Risikoen er generelt lille for at din hest udvikler bølgebid.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får bølgebid?

Du kan som ved andre tandlidelser sørge for regelmæssig dyrlægeundersøgelse af hestens mund. Især i forbindelse med tandskifte og tandfrembrud – som er de første 5 år af hestens liv – er det en fordel med ½ årlige besøg til mundhule-check.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.