Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her

SponsoreretFastlåsning af strubelåg

Latinsk navn: Epiglottis entrapment

Af dyrlæge Julie Fjeldborg.

Hvad er entrapment af epiglottis (EAE) eller fastlåsning af strubelåget?

EAE er en tilstand, hvor strubelåget (epiglottis) bliver indhyllet eller fanget i en slimhindefold, som normalt skal ligge under strubelåget. Herved bliver indgangen til strubehovedet formindsket, hvilket i nogle tilfælde kan medføre nedsat lufttilførsel til lungerne.  Årsagen til EAE kendes ikke i alle tilfælde, men i nogle tilfælde skyldes det, at strubelåget er for lille. Hyppige luftvejsinfektioner kan måske også disponere for EAE.

Hvad er symptomerne på EAE?

Nogle gange har hesten ikke symptomer, og tilstanden findes som et lejlighedsfund, dvs. hvor din dyrlæge ved kikkertundersøgelse (endoskopi) i en anden forbindelse, også ser EAE.

Når symptomerne er tilstede ses de som:

  • Nedsat arbejdsevne
  • Bilyd under arbejde. Denne bilyd vil oftest være tilstede, når hesten trækker vejret ind
  • Undertiden ses hoste
  • Foder kommer ud gennem næsen

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

I langt de fleste tilfælde vil diagnosen kunne stilles ved endoskopi. Her vil strubelåget se fortykket ud . I nogle tilfælde kan der på slimhinden findes et sår.

Der kan imidlertid i forbindelse med EAE tillige være en fejllejring af den bløde gane. I disse tilfælde vil den bløde gane fuldstændig dække over strubelåget, og derved vil man ikke kunne se, om hesten har en EAE. I sådanne tilfælde vil det være muligt at diagnosticere en EAE ved røntgen.

Hvordan behandles EAE?

Selve operationen foregår som oftest via mundhulen. Ofte vil operationen kunne udføres uden at hesten er totalbedøvet, men blot beroliget.
Til operationen anvendes en specialkonstrueret krog, som er skærende på indersiden. Krogen forankres dybt i slimhindens midtlinie, og ved et træk i krogen spaltes slimhindefolden. Efter dette indgreb foretages en kontrolendoskopi, hvorved det sikres at strubelåget er fri af slimhinden. Ved brug af denne operationsmetode nedsættes hesten rekonvalescensperiode betydeligt, idet hesten allerede kan  tages i brug efter ca. 14 dages træningsfrihed. Den må gerne komme på fold eller gå ture uden bid i munden.

Hvis årsagen til EAE skyldes et for lille strubelåg stiller operation sig noget anderledes an. Det vil være muligt at korrigere EAE ved den netop omtalte metode, men fejllejringen af den bløde gane vil ikke kunne rettes.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har EAE?

Hvis strubelåget er af normal længde, vil der ikke være problemer, og din hest vil fungere fint efter operation. Hvis derimod strubelåget er for lille, er prognosen noget dårligere, idet der som sagt oftest også vil være en fejllejring af den bløde gane. Normalbehandling for fejllejring af den bløde gane, hvor det er den bløde gane, der er for lang, vil være at skære et lille stykke af denne. Men i dette tilfælde (ved EAE) vil det kun forværre tilstanden at foretage denne operation.

Hvorfor får heste EAE?

Man kender ikke altid årsagen; måske kan det skyldes hyppige luftvejsinfektioner. I få tilfælde skyldes det et for lille strubelåg.

Hvad er risikoen for, at din hest får EAE?

Risikoen er lille. Tilstanden ses oftest hos væddeløbsheste.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får EAE?

Du kan ikke gøre noget.

Produkter fra vores butik

765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.