Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her

SponsoreretFejllejring af den bløde gane

Af dyrlæge Julie Fjeldborg.

Hvad er fejllejring af den bløde gane?

Ved fejllejring af den bløde gane forstås en tilstand, hvor den bløde gane lægger sig oven på strubelåget. I modsætning til mennesker kan heste kun trække vejret gennem næsehulen. Dette skyldes at den bløde gane hos heste er lang, og at den under vejrtrækning ligger fast forankret under strubelåget. Således bliver der opretholdt et lufttæt sejl mellem mundhule og næsehule. Brydes dette sejl under arbejde anses det for at  være patologisk/sygeligt.

Fejllejring af den bløde gane benævnes ofte ganesejlslammelse. Kun i få tilfælde er der imidlertid tale om en egentlig lammelse, og i disse tilfælde er symptomerne helt anderledes.

Hvad er symptomerne på fejllejring af den bløde gane?

Symptomerne på fejllejring af den bløde gane opstår pludseligt, oftest under store præstationsydelser, f.eks. i slutning af løb eller når hesten går i holdning:

  • Der høres en snorkende lyd, når hesten puster luften ud
  • Hesten stopper og begynder at trække vejret gennem munden, og foretager synkebevægelser for at få den bløde gane på plads

Den snorkende bilyd opstår fordi luften presses frem på hver side af den bløde gane, når hesten puster luften ud. Herved sættes den bløde gane i  svingninger.

Årsagen til at hesten stopper op er, at den  ikke kan få tilstrækkeligt med luft, idet indgangen til  næsehulen delvis blokeres.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen vil i mange tilfælde først eller kun kunne stilles, når hesten arbejder under sine sædvanlige arbejdsbetingelser, dvs. travheste bag vogn, ridehest under rytter osv. Men af og til vil det være muligt at fremprovokere fejllejringen ved at aflukke begge næsebor. Herved oparbejder hesten et kraftigt undertryk i svælghulen, som kan få et slapt ganesejl til at fejllejres.

I nogle tilfælde vil man ved endoskopi kunne observere et for langt ganesejl, hvilket ses ved at ganesejlet hvælver sig ind i svælget, specielt under indåndingen. Hvorvidt hesten har problemer grundet dette, vil udelukkende kunne ses ved en kikkertundersøgelse, samtidig med at hesten motionerer på løbebånd.

Hvordan behandles fejllejring af den bløde gane?

For langt ganesejl behandles ved en operation. Her forkortes den bløde gane, samtidig med at der bortskæres en lille del af underhalsens muskler.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har fejllejring af den bløde gane?

Efter operation vil hesten i 60% kunne fungere normalt.

Hvorfor får hesten fejllejring af den bløde gane?

Man kender ikke den egentlige årsag til dette. Formodninger går på gentagne luftvejsinfektioner, som da kan give et slapt ganesejl. Af andre forklaringer angives at manglende træning medfører krampe i underhalsens muskler, som indirekte har indvirkning på den bløde gane.

Hvad er risikoen for, at din hest får fejllejring af den bløde gane?

Dette vides ikke.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får fejllejring af den bløde gane?

På ungheste anbefales det at behandle luftvejsinfektioner, da man anser disse for værende risiko for senere udvikling af fejllejring.

Produkter fra vores butik

278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.