Sponsoreret
Rhodococcus equi infektion
Latinsk navn: Rhodococcus equi infektion
Af dyrlæge Tine M. Søland.
Hvad er Rhodococcus equi infektion hos føl?
Lidelsen er en betændelse med byld-dannelse forårsaget af bakterien, der hedder Rhodococcus equi (R. equi). Den hed tidligere Corynebacterium equi. Bakterien forekommer normalt i gødning fra raske heste i alle aldersgrupper og den findes normalt i jord.
Den mest almindelige infektion ses i lungerne hos føl, og her er der tale om bronchopneumoni. Infektionen rammer især føl i alderen 1-6 måneder, og hyppigst ved 2-4 måneders alderen. Ungheste over 6 måneder får sjældent infektioner med R. equi.
Infektionen kan også ramme andre organer, f.eks. tarmene, leddene og øjnene.
Hvad er symptomerne på Rhodococcus equi infektion?
I begyndelsen ses de første uspecifikke symptomer:
- Føllet får feber
- Der ses nedsat tilvækst og appetit
- Føllet er sløvt
- I hvile ses hyppig vejrtrækning (forøget respiration)
Senere i infektionen ses:
- Besværet vejrtrækning, ofte vil føllet bruge bugmuskulaturen til at presse luften ud af lungerne (= abdominal respiration)
- På lungenre høres tydelige rallelyde og ru respirationslyd
- Spontan hoste
- Gult eller grønligt næseflåd
- Hos nogle føl ses hævede lymfekirtler mellem kæbegrenene
- Hos ca. halvdelen af alle føllene ses diarre, fordi bakterien også kan sprede sig til tarmene
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?
Dyrlægen stiller diagnosen bronchopneumoni ved at lytte på føllets lunger. Typisk har de også feber, så temperaturen tages.
Der tages røntgenbilleder af lungerne som vil vise forandringer der kunne være forårsaget af R. equ. I de svære tilfælde ses bylddannelse.
For at være 100 % sikker på at der er tale om infektion med R. equi laves en skylleprøve fra lungerne og luftrøret. Væsken sendes til bakteriologisk undersøgelse på et laboratorium som kan påvise bakterien i skyllevæsken.
Hvordan behandles Rhodococcus equi infektion?
Det er en meget specifik behandling med antibiotika, der skal sættes i gang, når der er tale om R. equi. Det er en kombination af to forskellige præparater, der enten er rifampicin og erytromycin eller rifampicin og azithromycin. Denne sidste kombination bruges hyppigst, idet der er beskrevet dødeligt forløbende diarreer hos hopper til føl der behandles med erythromycin. Men hvis føllet har udviklet bylder i lungerne er det bedst for føllet med erythromycin og rifampicin.
Medicinen er i tabletform og gives 3 x dagligt. De skal gives sammen og der skal behandles i ca. 30 dage. Det er en dyr behandling, som pt koster ca.120 kroner pr. 100 kg føl pr. dag
Herudover kommer støttende behandling f.eks bronchie-udvidende midler, for at lette vejrtrækningen.
Hvis føllet også får diarre, vil en del af dem være dehydrerede og kræver derfor væskebehandling direkte i en blodåre.
De hårdest angrebne føl kræver indlæggelse på et hospital.
Hvordan er fremtiden for dit føl, hvis det har Rhodococcus equi infektion?
Ved hurtigt indsat korrekt terapi er fremtiden god med hensyn til at føllet kommer sig helt.
70-80 % af føllene kommer sig og med hensyn til fremtidig brug er fremtiden også god.
Det skal dog tilføjes at forkert eller for langsom igangsat behandling af R. equi infektion hos føl giver en meget usikker fremtid. Faktisk dør der flere føl af denne infektion.
Hvorfor får føl Rhodococcus equi infektion?
Føllene kommer i kontakt med bakterien, fordi de går på folde hvor bakterien findes. Oftest er der tale om støvede jordfolde, hvor bakterien kan lide at være. Når føllene bevæger sig rundt, inhalerer de bakterien som derefter etablerer sig i lungerne. Alternativt optages bakterien gennem munden eller gennem navlestrengen. Føllene inficeres ret tidligt i deres liv. Man mener de inficeres indenfor de første leveuger.
Hvad er risikoen for, at dit føl får Rhodococcus equi infektion?
Risikoen er større hvis føllet går på støvede jordfolde. Og hvis den ikke har optaget nok råmælk. Man skal især være opmærksom på, om der tidligere har været problemer med R. equi infektioner på foldene.
Føl i 2-4 måneders alderen er angribes oftest.
Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at dit føl får Rhodococcus equi infektion?
Du skal som det første sørge for at føllet optager tilstrækkeligt med råmælk ved fødslen.
Dernæst kan du sørge for at føllet og hoppen ikke går på støvede jordfolde, de kan evt. vandes i tørre perioder. Du kan fjerne gødning fra folden hver dag så smittepresset herfra også nedsættes.
Hvis din hoppe skal til hingst med føllet ved siden, kan du vælge en hingst der står et sted hvor der ikke tidligere har været problemer med R. equi infektioner.