Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her

Sponsoreret

Sarcoider

Latinsk navn: Sarcoides

Hvad er sarcoider hos heste?

Sarcoider er den hyppigste form for hudkræft hos heste. Det er en kræftform, hvor der ikke sker spredning til indre organer, men undertiden bliver sarcoiderne så store og udbredte, at de flyder sammen på større eller mindre hudområder. Sarcoider findes hos heste i alle aldre, men specielt heste mellem 8 og 15 år rammes af sygdommen.

Hvad er symptomerne på sarcoider?

Der er identificeret to typer af sarcoider med forskellig biologisk opførsel, den ene form går eventuelt over i den anden:

  • Den vorteagtige form har et tørt, forhornet eller vorteagtigt udseende. Den er sædvanligvis lille og kan være enten flad eller stilket. Afgrænsningen til det øvrige hud er skarp. Ofte vil en sådan form forblive uændret i længere tid, enkelte er endda set ophelet spontant. Hvis der går hul på dem, kan de udvikle sig til den mere aggressive type.
  • Den fibrolastiske type kan forekomme som hævelser i huden dækket af normal hud. Disse kan ofte fjernes kirurgisk uden komplikationer, da de ikke er infiltreret i det underliggende væv. Men der findes også en anden form, som giver store hævede områder med sår på overfladen. Denne type går ofte i dybden og ødelægger vævet omkring sig. Dette resulterer i, at sarcoiderne træder frem over hudens niveau. Sarcoiderne bliver større og der bliver flere af dem.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen kan som regel stilles ved den kliniske undersøgelse. I tvivlstilfælde kan man sende en vævsprøve ind til histologisk undersøgelse.

Hvordan behandles sarcoider?

Man kan ikke sige, at der findes en standard behandling for sarcoider, da det vil afhænge af, hvor sarcoiderne er placeret, hvor mange der er, hvilken af de to former der er tale om, og hvor meget de går ned i det underliggende væv.

Man kan forsøge at fjerne dem kirurgisk, hvis de sidder et sted, hvor hesten er generet af dem. Man kan ligeledes fryse dem væk eller brænde dem væk. I USA bruges endvidere en metode, hvor man sprøjter cytostatika ind under sarcoiderne. Denne metode anvendes ikke i Danmark, da lægemidlet ikke er tilgængeligt her i landet. Sarcoider som sidder på kroppen eller på benene er nemmere at kontrollere end sarcoider i hovedet. Ca 50 % af sarcoiderne kommer igen, men op mod 70 % kan kontrolleres ved gentagen behandling.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har sarcoider?

Fremtiden er afhængig af, hvor sarcoiderne er placeret, hvor mange der er, og om der er sår på dem.

Hvorfor får heste sarcoider?

Sarcoider skyldes smitte med virus. Både papillomavirus og retrovirus er isoleret fra sarcoider.

Hvad er risikoen for, at din hest får sarcoider?

Risikoen er lille.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får sarcoider?

Du kan ikke forebygge forekomsten af sarcoider, men ved at lade din dyrlæge undersøge hesten grundigt i forbindelse med køb, kan små sarcoider eventuelt afsløres.

Anden viden om sarcoider

Både heste, æsler og muldyr kan få equine sarcoider. Der er ikke nogen specielle racer, der er mere udsatte; der er heller ikke forskel kønnene imellem, ligesom hestens farve heller ikke har nogen betydning for forekomsten af sarcoider.

Produkter fra vores butik

278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.