Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her

SponsoreretDet nyfødte føl

Af dyrlæge Gunnar Yde.

Det normale nyfødte føl

Det livskraftige, normale nyfødte føl viser tydelige livstegn umiddelbart efter folingen. Det løfter hovedet, pruster og bevæger forbenene. Det er bedst, at føllet bliver liggende i 5-10 minutter, mens det modtager blod via den endnu ikke sprængte navlestreng. Når hoppen rejser sig, brister navlestrengen ca. 2-3 cm fra bugvæggen. Blodkarrene trækker sig sammen, og blødning fra føllet stopper hurtigt. Navlestumpen bør desinficeres, f.eks. med jodsprit 5%.

Føllet vil hurtigt forsøge at rejse sig og søge efter hoppens yver. Det sker instinktivt. Et normalt føl er oppe og stå inden for 1-2 timer, og det har fået den første vigtige modermælk indenfor de første 3 timer.

Føl fødes helt uden antistoffer. Derfor er den første modermælk, kaldet råmælken, så vigtig for føllet. Råmælken indeholder store mængder antistoffer, som føllet har brug for i den "nye verden". Samtidigt er føllets tarmkanal i de første timer "åben" for passage af de store antistofmolekyler. Det passer fint med, at den første råmælk har et meget højt antistofindhold. Koncentration falder gradvist i de første 1-2 dage, samtidig med at føllets tarmkanal lukkes for passage af store molekyler.

Når føllet har fået den første modermælk, ser man ofte at den afsætter tarmbeg, også kaldet meconium. Det er tarmindhold med en mørk tjæreagtig eller knoldet konsistens, dannet i føllets tarmkanal under drægtigheden. Det kan være en god ide at hjælpe naturen lidt på vej ved at give en klyx, mikrolax eller paraffinolie, der kan købes hos dyrlægen eller på apoteket.

Når man har observeret, at føllet har drukket mælk og har haft afgang af tarmbeg og evt. urin, kan man roligt overlade hoppen og føllet til sig selv. Hoppen og føllet kan komme på fold 1-2 dage efter foling. De skal dog stadig overvåges regelmæssigt.

Hvornår skal man være ekstra opmærksom på det nyfødte føl?

Hovedparten af de problemer, der kan opstå i forbindelse med det nyfødte føl, kan føres tilbage til manglende indtagelse af tilstrækkelige mængder råmælk og/eller mælk de første levedøgn. Man skal derfor være ekstra opmærksom på føllet, hvis:

 • Føllet ikke har fået råmælk indenfor de første 8 timer
 • Hoppen har haft mælkeløb inden folingen
 • Der er mælkemangel pga. manglende yverudvikling hos hoppen
 • Hoppen står med et spændt yver
 • Hoppen er kilden, og afviser derfor føllet
 • Folingen var kompliceret eller langvarig
 • Hoppen får tilbageholdt efterbyrd eller anden sygdom
 • Føllet er svagt eller for tidligt født
 • Føllet har problemer med at rejse sig

Sygdom hos det nyfødte føl kommer pludseligt og er ofte meget alvorligt, idet føllets tilstand forværres på ganske kort tid. Intensiv overvågning er yderst vigtig, hvis nogle af ovenstående forhold er tilstede.

Hvordan kan du selv se, om føllet har det godt?

Heldigvis foregår langt de fleste folinger uden problemer. Har du først fået et livskraftigt føl, der hurtigt har lært at drikke og har haft afgang af tarmbeg og urin, så kan du regne med, at alt er i orden. Hvis du er i tvivl, skal du være opmærksom på føllet kropstemperatur og vejrtrækning. Temperaturen kan måles i endetarmen med et almindeligt termometer, og bør være på 38,5-39,3 grader.
Hvis ikke man har et termometer, kan man mærke på kroppen, benene og hovene, - de må ikke føles kolde.

Du skal tilkalde dyrlægen hvis føllet...

 • ikke vil patte
 • har kolde ben og hove
 • får feber (normal temperatur i de første levedøgn er 38,5 - 39,3)
 • hoster
 • har vejrtrækningsbesvær eller virker forpustet
 • får diarré
 • har trængninger og pisker med halen uden at der er kommet afgang af tarmbeg eller urin
 • bliver slap
 • bliver halt, har skæve ben eller anden ukorrekt benstilling
 • får kolik
 • får en hævelse eller ømhed ved navlestedet

Foruden en grundig klinisk undersøgelse vil dyrlægen sandsynligvis udtage en blodprøve for at kontrollere blodets indhold af de vigtig antistoffer. Med udgangspunkt i de kliniske fund vil dyrlægen kunne ordinere en relevant behandling.

Har føllet ikke har lært at drikke inden 8 timer, bliver man nødt til at indgive råmælken med sonde. Enkelte gange kan det blive nødvendigt at give føllet en blodtransfusion for at få overført nogle antistoffer til føllet.

Selvom føllet virker sund og rask, kan det anbefales at dyrlægen checker det, og eventuelt giver det en forebyggende indsprøjtning mod stivkrampe (hvis hoppen ikke er vaccineret).

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.