Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

389,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
629,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
309,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
689,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
Mængderabat
799,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her

Sponsoreret



Fravænning af føl

Af dyrlæge Nils E. Nilsson.

Hvorfor er det vigtigt at planlægge fravænningen?

Fravænning af føl foregår som regel i efterårsmånederne.

Fravænningstidspunktet er den første store omvæltning i føllets tilværelse, og det er derfor fornuftigt at forberede fravænningen i god tid, så perioden bliver så lidt stressende som muligt for føllet.

Planlægningen starter adskillige uger forud for fravænningstidspunktet, idet det er vigtigt, at føllet i god tid er vænnet til at æde det foder, det skal leve af i fremtiden, når modermælken er en saga blot.Fra mælk til foder. Man kan passende begynde at fravænne føllet, når hoppe og føl alligevel skal ind om natten. Føllet tilbydes foder samtidig med at hoppen fodres, og det bør foregå via en speciel følkrybbe, som hoppen ikke kan få mulen ned i. Foderet bør bestå af en korn- og kraftfoderblanding, som svarer til føllets energibehov på det pågældende tidspunkt.

Vil man slå to fluer med et smæk, kan man passende lære føllet at stå bundet, samtidigt med at det får mad. Så er man mange problemer kvit senere hen.

Tidligere har der været fokus på den helt tidlige træning af føl - såkaldt imprint-træning, men man har ikke opnået den effekt, man troede. Nyere forskning viser, at heste er meget påvirkelige i perioden efter fravænningen, hvorfor det er et effektivt tidspunkt.

Ud over kraftfoderblandingen bør hoppe og føl også have adgang til godt hø eller andet stråfoder, idet det er vigtigt, at føllets tarmsystem lidt efter lidt indstilles til de større mængder af grovfoder, som er nødvendig i dets senere liv. Stråfoderet eller wrappen, bør være letfordøjeligt, da føllets mave-tarmsystem endnu ikke er fuldt udviklet.

Når tiden for fravænning nærmer sig, skal føllet være i fuld gang med selvstændigt at æde både kraftfoderblanding og stråfoder.

Hvordan forberedes hoppen til selve fravænningen?

Hoppen forberedes ved at man fjerner kraftfoderet ca. en uge forud for fravænningen. Herved sænkes mælkeproduktionen, så overgangen til goldperioden lettes.

Moderen fjernes gradvist fra føllet i dets vante omgivelser, og de næste en til to uger kontrolleres hoppens yver dagligt, for at man kan se, om der viser sig tegn på yverbetændelse. Hoppen fodres restriktivt i samme periode.

Hvordan forberedes føllet til fravænningen?

Føllet vil naturligvis være noget uroligt i de første dage efter at moderen er fjernet, men det går som regel hurtigt over, især hvis der er andre føl eller plage, det kan beskæftige sig med, enten i en fællesboks eller på fold.

Føllets fremtid afhænger af en korrekt ernæring.

En vigtig fase af føllets liv begynder nu, rent fodringsmæssigt, idet ejeren her grundlægger vilkårene for hestens muligheder som atlet.

Dels skal man fodre den unge hest optimalt, dels er det en balance at undgå for hurtig tilvækst, som kan være medvirkende til vækstforstyrrelser som OCD (osteochondrose), epiphysitis , wobblers syndrom, m.m. Disse sygdomme udgør tilsammen DOD, develepmental orthopaedic diseases- og alle skyldes en udviklingsforstyrrelse i knoglerne.

Vækstforstyrrelser:

Kraftig overfodring med energi og protein kan være medvirkende årsag til udviklingsforstyrrelserne på grund af for hurtig tilvækst. Men også ubalance i vitamin- og mineralsammensætningen synes at spille en rolle. Derudover er for lidt motion, og motion på for hårdt underlag også medvirkende til udvikling af sygdommen. Derfor er det en god ide, at ungheste får lov til at gå sammen, gerne i løsdrift. Første symptom på vækstforstyrrelserne er at føllene viser halthed, har hævede led, og ligger mere ned end de plejer.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis...

  • Din hoppe begynder at vise tegn på yverbetændelse
  • Du skal have lagt foderplan til dit føl
  • Dit føl viser halthed, har hævede led eller ligger mere ned end det plejer

Produkter fra vores butik

309,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
Mængderabat
799,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
689,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
389,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
629,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her