Sponsoreret
Kølesæd
Af dyrlæge Johnny Nørgaard Sørensen.
Hvad er kølesæd?
Kølesæd (transportsæd) er fortyndet og nedkølet sæd beregnet til forsendelse samme dag. Det skal anvendes indenfor 24 timer.
Hvorfor skal jeg vælge kølesæd?
Inseminering med kølesæd giver flere indlysende fordele:
- Optimal mulighed for valg af hingst i ind- og udland.
- Hoppen skal ikke flyttes til hingstestationen. Dette giver hoppeejeren langt flere valgmuligheder ved valg af hingst og mulighed for at vælge den optimale hingst alene udfra avlsmæssige overvejelser.
- Enkelte hopper kan af forskellige årsager ikke flyttes. Disse hopper kan insemineres hjemme i stalden med kølesæd.
- Som hoppeejer skal man dog altid kalkulere med øgede omkostninger ved anvendelse af kølesæd. Det er nemlig oftest nødvendig at foretage follikelkontrol af hoppen for at optimere tidspunktet for bestilling af sæd.
- Dette giver selvfølgelig øgede omkostninger i forhold til inseminering med frisk sæd eller naturlig bedækning.
- Der er imidlertid også klare fordele ved den rutinemæssige follikelkontrol. Oftest vil dyrlægen samtidige med follikelkontrollen rutinemæssigt foretage en ultralydsscanning af hoppen. Dette øger muligheden for at opdage eventuelle problemer ved den enkelte hoppe og er en absolut fordel i håndteringen af problemhopper.
Hvordan fremstilles kølesæd?
Hingsten tappes, sæden opsamles og overføres til sædlaboratoriet. Efter sædundersøgelsen fortyndes sæden med en sædfortynder. Sædfortyndingen er absolut nødvendig for sædens overlevelse efter nedkøling. Den naturlige sammensætning i sædvæsken, har nemlig en negativ indvirkning på sædens overlevelse ved nedkøling.
For at sæden kan overleve nedkølingen, skal sæden helst fortyndes i forholdet 1:4.
Nogle hingste afgiver en meget stor mængde sædvæske med relativ lav koncentration af sædceller. For at undgå et for stort insemineringsvolumen, kan man i disse tilfælde centrifugere sæden inden nedkøling. Centrifugering gør det muligt at adskille sædcellerne fra sædvæsken, hvorefter sædcellerne opblandes til en passende dosis med sædfortynderen, ofte 10 ml pr. dosis.
Enkelte hingstes sæd tåler ikke centrifugeringen særlig godt, og giver hingsten samtidig sæd med en meget lav koncentration, kan det være vanskelig at fremstille kølesæd af tilfredsstillende kvalitet.
Sædfortynderen er nødvendig for sædens overlevelse efter nedkøling. Oftest består sædfortynderen af skummetmælkspulver, sterilt vand samt eventuelt surhedsregulerende stoffer. Der tilsættes desuden altid antibiotika til sædfortynderen. På denne måde udgås eventuel opformering af bakterier med deraf følgende risiko for forurening af hoppen.
Efter fortyndingen skal sæden nedkøles til 5 grader C. Dette skal foregå med en bestemt hastighed for at sikre en optimal overlevelse af sædcellerne.
De forskellige forsendelseskasser er indrettet sådan, at temperaturen falder med den rette hastighed.
Forsendelsesbeholderen findes i flere typer. De oftest brugte i dag er flamingokasser med almindelig kølelegemer. Disse flamingokasser er billige og giver en tilfredsstillende nedkøling. Man skal dog være opmærksom på at de helt små beholdere, der ofte anvendes i Tyskland, ikke giver en tilstrækkelig nedkøling.
Dette kan give problemer i sommervarmen med efterfølgende problemer for sædens overlevelse.
Efter nedkølingen skal sæden minimum kunne holde i 24 timer. For at sæden er tilfredsstillende skal sæden efter opvarmning indeholde mindst 50% levende og bevægelige sædceller. Langt de fleste hingstes sæd kan klare dette krav og enkelte hingstes sæd kan overleve i op til 3-4 døgn.
Hvordan får jeg min hoppe insemineret med kølesæd?
Den pågældende hingsteholder kontaktes vedr. praktiske forhold:
- Bestillingstider, ofte skal sæden bestilles inden klokken 9 om morgenen.
- Levering/afhentning. Hingsteholderen kender til de praktiske muligheder for forsendelse.
- Pris
- Hvis du vælger sæd fra en udenlandsk hingst, skal det tappes på en EU-godkendt station.
Derefter kontaktes din lokale dyrlæge for at aftale de praktiske forhold omkring selve brunstobservationen, evt. follikelkontrol/scanning, og selve insemineringen.