Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Frisk sæd

Hvad er frisk sæd?

Frisk sæd betyder som navnet antyder, at sæden anvendes til inseminering umiddelbart efter aftapning, i modsætning til kølesæd (transportsæd) og frostsæd.

Inseminering med frisk sæd kaldes også sædfordeling.

Hvorfor inseminering med frisk sæd?

Inseminering med frisk sæd giver flere fordele:

  • Stærkt efterspurgte hingste kan betjene flest mulige hopper.
  • Hingsten spares for flere daglige bedækningen og udsættes ikke for risiko for skader ved naturlig bedækning. Dette er helt essentielt i den moderne hesteavl, hvor avlshingstene sideløbende med indsatsen i avlen oftest har en karriere i sporten.
  • Inseminering med frisk mindsker ligeledes risikoen for smitteoverførsel til et minimum. Dette er særdeles vigtigt i kontrollen af seksuelt overførte infektionssygdomme.
  • For den enkelte hoppe er inseminering med frisk også en fordel. Ved enhver bedækning eller inseminering overføres væske, sædceller og urenheder til livmoderen. Nogle hopper, de såkaldte problemhopper har svært ved rense sig efter bedækning, hvilket medfører et mærkbart fald i drægtighedsprocenten.
  • Der kan sideløbende fremstilles kølesæd og frostsæd fra hingsten.
  • Ved inseminering med frisk sæd mindskes volumenet til et minimum og hoppen skal efterfølgende ikke rense sig for store mængder væske og urenheder. Dette er en af grundene til, at der i dag ses en højere drægtighedsprocent ved inseminering med frisk sæd sammenlignet med naturlig bedækning.

Hvordan fremstilles frisk sæd?

Først skal hingsten tappes. Dette foregår enten på et famtom eller på en hestegal hoppe. Det er en stor fordel, hvis hingsten kan springe på fantom. På denne måde er hingsteholderen ikke afhængig af at skulle have en hestegal hoppe til rådighed. Ligeledes minimeres risikoen for smitteoverførsel fra hoppe til hingst, og hingsten udsættes ikke for slagskader fra hoppen. Langt de fleste hingste lærer hurtigt at blive tappet på fantom, dog kan ældre hingste, der før har bedækket naturligt være sværere at vænne til tapning på fantom.

Når hingsten har skaftet ud og sætter op på fantomet indføres penis i den kunstige skede. Den kunstige skede består af et dobbelt lag latex og er fyldt med varmt vand. Sæden opsamles i en opsamlingsflaske monteret for enden af den kunstige skede og overføres umiddelbart efter aftapningen til sædlaboratoriet. Det er vigtigt for sædens overlevelse, at den ikke udsættes for pludselige temperaturudsving, derfor er skede og opsamlingsflaske isoleret. Inden den egentlige sædundersøgelse filtreres gel og eventuelle urenheder fra.

Efter sædundersøgelsen kan inseminøren udregne, hvor mange milliliter der kræves pr. insemineringsdosis.  Afhængig af forholdene kan sæden eventuelt fortyndes med sædfortynder inden inseminering. Er der kun behov for få doser, vil man oftest vælge ikke at fortynde sæden.

Zylkène til hest, 1000 mg, 20 breve

Fodertilskud til utrygge eller urolige heste

679,00 kr
Køb her
DermAllay Oatmeal Conditioner Hest, 6x473 ml

Balsamspray til heste

1549,00 kr
Køb her
Equimyl Lotion, 500 ml

Virker lindrende på kløe i man og hale

304,00 kr
Køb her
LimePlus Dip, 6x473 ml

Vaskekoncentrat mod svamp hos heste

1699,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Equitop Pronutrin, 3,5 kg

Fodertilskud til heste, til mavens slimhinde

549,00 kr
Ned til 449,00 kr Køb her
Tilbud
Equitop Gonex, 750 g

Fodertilskud til heste, støtter sunde led

499,00 kr
449,00 kr
Køb her
DOUXO Pyo Shampoo, 500 ml

Specialshampoo med klorhexidin til hund, kat og hest

249,00 kr
Køb her
MalAcetic Shampoo Hest, 6x473 ml

Shampoo mod bakterier og svamp til heste

1549,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Equitop Myoplast, 1,5 kg

Fodertilskud til heste, styrker muskulaturen

599,00 kr
Ned til 549,00 kr Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.