Sponsoreret
Frossen sæd
Hvad er frostsæd eller frossen hingstesæd?
Frysning af sæd er en metode til at langtidsopbevare levende sædceller. Under normale omstændigheder vil sædceller uden for testiklerne kun kunne holde sig i live i op til ½-1 døgn. Man kan forlænge overlevelsestiden ved at iblande en speciel væske (sædfortynder) og køle sædcellerne ned til 5 grader (køleskabstemperatur). Ved denne metode (kølesæd) ligger sædcellerne i dvale i op til 2-3 døgn, og kan efter inseminering overleve minimum 2 døgn i livmoderen på hoppen. Såfremt der kræves længere tids opbevaring er man nød til at fryse sædcellerne ned til minus 196 grader Celsius. Her vil sædcellerne i teorien kunne overleve i over 100 år, indtil de bliver tøet op.
Hvad bruges frostsæd til?
Fordelene ved frostsæd er den lange holdbarhed. Den gør bl.a. at:
- Hingsten kan tappes for sæd uden for bedækningssæsonen, hvor den ingen hopper har.
- Det giver mulighed for adgang for flere hopper til en populær hingst.
- Sæden kan transporteres over længere afstande (USA, Australien).
- Sæden kan opbevares på stedet, lige indtil hoppen er klar til inseminering.
- Man kan have sæd liggende klar til inseminering, hvis hingsten er til stævne eller den, pga. skader, ikke kan bedække.
Mange hingste - specielt springheste, som er aktive i konkurrence - "bedækker" kun ved frostsæd, da hingsten ikke er hjemme i bedækningssæsonen. Man har endvidere teoretisk mulighed for at have befrugtningsdygtig sæd liggende fra hingste, som er blevet kastreret, eller er døde. Visse avlsforbund har regler for, hvor længe efter en hingsts død der må anvendes sæd fra den.
Ulemperne ved frostsæd er bl.a. at processen er kostbar, samt at visse hingstes sæd, endnu uvist af hvilken grund, ikke egner sig til frysning. Dvs. at sædcellerne ikke overlever fryseproceduren. Det er også mere bekosteligt for hoppeejeren at få insemineret med frossen sæd, da den optøede sæd kun holder sig befrugtningsdygtig i hoppen i 6-8 timer. Dvs. at hoppen skal undersøges af dyrlæge med follikelkontrol mindst 3 gange dagligt, indtil ægløsning. Dette kan næsten kun foregå på bedækningsstation eller hos dyrlægen.
Hvordan fryser man hingstesæd?
Der findes mange forskellige metoder til at fryse hingstesæd. Fælles for alle metoder er, at sædcellerne skal beskyttes mod skader under indfrysningen. Dette gøres dels ved at koncentrere sædcellerne og dels ved tilsætning af forskellige væsker til sædfortynderen. Sædcellerne koncentreres ved at sæden slynges i en centrifuge med op til 600 gange tyngdekraften. Herved samles alle sædcellerne i bunden af centrifugeglasset, og al væsken over sædcellerne kan da suges væk. Herefter tilsættes frysefortynder, som bl.a. skal indeholde glycerol (frysebeskyttende). Sæden fyldes så i små plasticrør (strå), hvorefter de ved hjælp af flydende kvælstof og en nøje bestemt temperaturkurve fryses ned til minus 196 grader. Stråene skal herefter altid opbevares nedsænket i flydende kvælstof, også under en evt. transport.
Når sæden så skal anvendes til inseminering, tøes den op i varmt vand, hvorefter den lægges i hoppen med det samme.
Hvordan kan jeg få lavet frossen sæd fra min hingst?
Hele proceduren kræver adgang til specielt laboratorieudstyr og erfaring med håndtering af hingstesæd. Der er kun en håndfuld steder i Danmark, hvor man mestrer denne teknik. Såfremt du overvejer at få frosset sæd fra en hingst, kan du kontakte din egen dyrlæge for at finde det nærmeste sted.