Sponsoreret
4 til 7 måneder
Tiden går, og du og din hvalp har efterhånden fået en hverdag og nogle rytmer sammen.
Du har nu været hvalpeejer i et par måneder, og du og familien begynder at lære hvalpens temperament at kende. Hvalpen har lært alle familiemedlemmerne at kende og ved nu, hvem der giver lov til hvad, hvem den foretrækker at ligge på skødet hos, og hvem der er mest rundhåndet med godbidder.
Ro og stabilitet
I de næste par måneder sker der ikke så meget udviklingsmæssigt med hvalpen, som der har gjort indtil nu – og som der kommer til i næste fase, der betegnes som ”teenagealderen” eller ”kønsmodningen”.
Så brug tiden til at nyde den stabilitet, hvalpen viser over de næste tre–seks måneder. Og udnyt tiden til at få etableret en god, opstartende indlæring af nogle af de gode vaner, du ønsker skal være en del af det fremadrettede hundeliv:
Miljøtræning
Fortsæt med at lade hvalpen få gode og positive oplevelser med sin omverden.
Nu kaldes det ikke længere socialisering, da den mentale udviklingsfase er overstået, men i stedet ”miljøtræning”. Miljøtræning er navnet for ”tilvænning til omgivelserne” resten af hundens liv.
Træn sjove øvelser
Træn sjove øvelser sammenlagt 10–20 minutter om dagen. De har til formål både at give din hvalp god mental stimulans og at styrke og vedligeholde jeres gode relation til hinanden.
Hverdagsøvelser
Indlær, og med en positiv pædagogik, de hverdagsøvelser, der er vigtige for dig, at din hund kan udføre. Det kan f.eks. være:
- indkald
- gå pænt i snor
- blive siddende i bilen, indtil den får signal til at hoppe ud
- ikke at styrte ud af hoveddøren bare fordi den bliver åbnet
- at forholde sig i ro imens poterne bliver tørret efter en gåtur
- tage imod gæster uden at blive vild og hoppende op ad dem
Træning med familiens barn
Hvis du har barn, der er gammel nok til at deltage i små, simple øvelser, kan det deltage i lette øvelser sammen med hvalpen:
- gemme godbidder i haven, som hvalpen efterfølgende leder efter sammen med barnet
- en simpel ”sit-øvelse”, hvor barnet giver hunden godbid for rigtig udførelse
- bytte genstande (bold, legetøj osv.) med en godbid - måske som afslutning på et kast, hvor hunden har hentet genstanden
OBS: I øvelser, hvor børn og hunde træner sammen, er det selvfølgelig meget vigtigt, at der er en voksen til stede for at sikre, at hverken hund eller barn begår fejl over for hinanden. Det skal være en god oplevelse for dem begge.
Understimulering
Hav en opmærksomhed på, at din hvalp bliver aktiveret og trænet i et omfang, der giver mening. Ikke for lidt og ikke for meget.
Hvalpen har brug for at blive stimuleret med opgaver, der kan gøre den mentalt træt (eksempler er beskrevet længere oppe). Det skal supplere gåture (i forskellige miljøer), hvor den dagligt får ”læst hundeavisen”, samt leg med andre hvalpe eller venlige voksne et par gange om ugen.
Find balancen
Vær opmærksom på, at hvalpens fysiske udvikling fordrer, at du som ejer passer på, at den fysiske aktivitet ikke foregår i overdreven lang tid. For så risikerer hvalpens lille krop at blive overbelastet i forhold led og knogler. Omvendt… hvis den blot er i haven, eller bliver luftet den samme, korte tur ”rundt om blokken”, vil den ikke opbygge muskulatur og styrke leddene, og så er der ikke noget til at kunne støtte op om knoglerne, efterhånden som de udvikler sig.
Mentalt vil hvalpen også blive understimuleret ved for få og ensartede input. Den skal have input og læring. Hvis den kun er sammen med sine ejere, vil den ikke få samme mulighed for at udvikle sig til en sund, voksen hund, du som ejer kommer til at opleve som tilpasset og nem at leve sammen med.
Symptomer på understimulering
Ved manglende stimulans og træning risikerer hunden at få symptomer på understimulering. Dette kan være kronisk rastløshed i hjemmet, manglende evne til at være sammen med andre hunde, voldsomt gøende ved lydindtryk eller ved synet af nye ting og for fysisk voldsom i mødet med mennesker osv.
Overstimulering
Hvalpe af aktive racer har svært ved selv at ”sige stop”, når de bliver trætte. De mærker ikke trætheden og kan for eksempel hente en bold i en uendelighed.
Det er dig som ejer, der skal vurdere, hvor meget aktivitet din hvalp skal have ad gangen for at være velstimuleret – og ikke overstimuleret.
Gåture og leg med andre hvalpe/hunde skal tilpasses den enkelte hvalps både mentale formåen og fysiske begrænsninger.
Og sørg endelig for at aktiviteterne ikke udelukkende er med ”fart over feltet”. Det vil kunne stresse hvalpen unødigt og være medårsag til et generelt forhøjet stressniveau, der skaber rastløshed i hverdagen.
Symptomer på overstimulering
Symptomerne på overstimulering kan faktisk ofte minde om symptomerne på understimulering – at hunden bliver rastløs, for intens i mødet med mennesker og hunde osv. De overstimulerede hunde har også en tendens til at lære sig at få kontakt til ejeren/mere beskæftigelse ved at blive insisterende gøende, indtil den uhensigtsmæssige adfærd giver pote i form af mere aktivitet.