Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Skift fra dæmpende til truende signaler

Et hverdagseksempel

En typisk situation, hvor en hund skifter fra dæmpende til truende signaler, udspiller sig imellem to hunde, der møder hinanden på en gåtur. I dette eksempel er hundene en mild, venlig tæve og en selvsikker og intens hanhund, der venligt, men for uhøfligt, vil hilse.

Tævens dæmpende signaler

Tæven ser allerede på afstand, at hanhunden er meget intens, så hun begynder at sende ham dæmpende signaler med kroppen, som han kan se på afstand (for eksempel vender siden af hovedet til, sætter sig ned, sænker farten, har lav haleføring). Dæmpningen er et signal om, at hun beder ham ”skrue lidt ned” for intensiteten. Hendes intention er altså at undgå en situation, hvor hilsemødet bliver for hektisk for hende.

Når han kommer tættere på og kan se hendes mimiske signaler, vil hun også sende dæmpende signaler ved for eksempel at smaske, blinke med øjnene, flakke med blikket, der blot understreger hendes første signaler, hvor hun forsøger at dæmpe hans intensitet.

Hvordan reagerer hanhunden?

Der kan ske en ud af to ting:

  1. han forstår hendes signaler om at være mindre intens og mere rolig i mødet. Forstår han dette, vil mødet fungere for dem begge, og de vil udelukkende kommunikere via dæmpende, venlige signaler.
  2. han forstår ikke (eller vælger at overse) hendes signaler og opsøger hende med en venlig, men for voldsom attitude i forhold til, hvad hun er tryg ved.

Tævens skifter signaler

Oplever tæven, at han ikke reagerer på hendes dæmpende signaler, kan hendes attitude skifte meget pludseligt fra at være mild og usikker til at være udfarende og usikker. I så fald skifter hun sine dæmpende signaler ud med truende – hvilket ofte resulterer i, at hun bider ud efter ham, gør i en skrigende tone og samtidig viser tydelige tegn på usikkerhed (viser tænder med læberne trukket langt bagud, lav hale, trækker sig med det samme tilbage efter hun har gjort udfald og forsøger at komme ud af situationen).

Hjælp din hund ved at kende dens signaler

Jeg oplever ofte, at hundeejere i denne situation fejlagtigt kommer til at skabe konflikt med sin usikre og udfarende tæve. Og måske ligefrem skælder hende ud for at ”være sur på den søde hanhund, der bare vil lege”… 

Og at hanhunde-ejeren måske siger: ”det er fint, at hun sætter ham på plads. Det har han brug for”.

Det er ikke din hunds opgave at opdrage hanhunden, og det er ikke til din hunds bedste at blive sat i en situation, hvor hun skal blive så utryg, at hun er nødt til at skifte fra dæmpende, venlige signaler til truende og uvenlige signaler. Hun har fået en negativ oplevelse, der kan risikere at forværre hendes forhold til andre hunde på et generelt plan. 

Her kan du hjælpe din hund forebyggende, så et hilsemøde som dette slet ikke kommer til at finde sted. Med viden om din hunds signaler kan du se, at hanhunden er "for meget", og at din hund ikke er tryg. Så skal du som den gode ejer gå frem imod den voldsomme hund og "genne" ham væk, så han ikke når frem til din hund - og bede ejeren om at kalde sin hund til sig. 

Artiklen er skrevet af Irene Jarnved.

419,00 kr

Royal Canin Calm CD25, 4 kg

Hjælper små hunde med at håndtere stressende situationer. Royal Canin Calm CD25 Canine er fuldfoder med et mælkeprotein, der hjælper hunde under 15 kg med at håndtere stressende situationer. Fode...

Køb her
249,00 kr

Adaptil Calm Home diffusor med flaske, 48 ml

Hjælper din hund til tryghed og ro. Adaptil diffusor og flaske er velegnet til at forebygge og reducere utryghed og stressrelateret adfærd hos alle hunde. Den kan anvendes i udfordrende situatione...

Køb her
Mængderabat
329,00 kr
Ned til
299,00 kr

Zylkène 225 mg, 30 tabletter

Zylkène er et velsmagende fodertilskud til katte og hunde, der oplever uro eller er utygge. Zylkène kan hjælpe i uvante situationer som flytning, fyrværkeri eller ved nye familiemedlemmer. Det kan...

Køb her
Mængderabat
198,00 kr
Ned til
179,00 kr

Kalm Hund flydende, 250ml

Fodertilskud mod angst, utryghed, og stress. Velsmagende fodertilskud til hunde, som kan anvendes i situationer, hvor hunden oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.  Produktet kan anven...

Køb her
Tilbud
227,00 kr
215,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress.  Tabletter til hunde og katte kan anvendes i situationer, hvor katten oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.

Køb her
Mængderabat
367,00 kr
Ned til
349,00 kr

Kalm tabletter til stor hund, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress.  Tabletter til store hunde kan anvendes i situationer, hvor katten oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.

Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
135,00 kr

Aptus Relax, 30 tyggebidder

Bidrager til rolig og afbalanceret adfærd. Aptus Relax er tyggebidder til hunde og katte, som kan hjælpe til en roligere adfærd.

Køb her
Tilbud
179,00 kr
169,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter

Anxitane er et naturligt og patenteret L-theanin kosttilskud, udvundet af grøn the. Velegnet til katte og små hunde (under 10kg). Anxitane har en afslappende effekt uden at medvirke døsighed og ka...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her