Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Anvendelsen af dæmpende signaler

De dæmpende signaler bruges i flere situationer. Det er derfor vigtigt, at du kigger på hele situationen, når din hund sender dæmpende signaler, og du vil vide, hvad den kommunikerer. De dæmpende signaler kan have disse formål:

Dæmpning af angst eller usikkerhed hos modparten

Det kan for eksempel være, at en voksen og selvsikker hund møder en hvalp, som bliver utryg ved mødet. Den voksne vil da sende dæmpende signaler til hvalpen for at fortælle den, at den udelukkende har venlige hensigter.

Undgå konflikter og aggression

Det, at vores hund som art er "genetisk programmeret" til at leve i en flok, fordrer, at den er i stand til at kommunikere sig ud af de fleste tilspidsede situationer - for eksempel når den vogter sin mad eller ikke ønsker konflikt med én, der lægger op til det. Læs mere om dette i Hundens kropssprog.

Bekræftelse af den gode stemning

”Hvor er det hyggelig at være her til middag hos jer” eller ”hvor er jeg glad for at være sammen med dig”, er bekræftelser, som vi mennesker giver hinanden, når vi fø­ler os godt tilpas. En form for menneskelig, dæmpende signal…

Hunden bekræfter også den gode stemning ved at sende dæmpende signaler. Hvis din hund ligger hen over skødet på dig i sofaen på en rigtig god hyggeaften, vil den ofte bekræfte jeres samvær. Den smasker måske lidt, lægger ørerne tilbage og gør sine øjne smalle.

Se en oversigt over dæmpende signaler eller dyk ned i, hvornår dæmpende signaler kan skifte til truende signaler.

I videoen ser vi ejeren filme sine hunde, der står bag et hegn, mens hun går direkte hen imod dem. Dette for at se, hvilke dæmpende signaler hundene udviser. Vi ser signalerne: 

  • smasken
  • blinker langsomt med øjnene
  • vender blikket bort
  • logrer med halen - lavt
  • lægger sig

Når hvalpe viser dæmpende signaler

Jo yngre hunden er, jo tydeligere er signa­lerne. Hvalpe har tendens til at overdrive deres del af ”samtalen” for at være sikker på at blive forstået af modparten.

En hvalp på 8 - 10 uger er helt bevidst om, at den ikke kan stille noget som helst op over for et mentalt og/eller fysisk stærkere individ. Den har ikke livserfaringen til at vide, hvordan den kan ”forhandle” i en konfliktsituation eller di­rekte konfrontation.

Den gør i stedet meget ud af at fortælle modparten, at den er hvalp ved at vise, at ”jeg er bare en lille og forsvarsløs hvalp”. Den vælger måske en noget overdreven version af de dæmpende signaler, som er at kaste sig om på ryggen i total overgivelse (selvom der slet ikke er ”øretæver i luften”). Nogle piver eller skriger ligefrem, når modparten nærmer sig, og andre vælger at tage flugten med det samme. Så kan den altid se lidt på situationen på afstand, og måske turde nærme sig igen.

Sørg for at være meget tålmodig med hvalpe, når de skal finde modet til at skabe kontakt til nye bekendtskaber. Det er en vigtig indlæring for hvalpen at lære at turde stole på andre hundes gode intentioner – og vigtigt, at læringen foregår i hvalpens tempo! Se mere under ”Fysisk og mental udvikling” i aldersgruppen 5–8 uger og 8–12 uger.

Læg mærke til disse signaler

Læg mærke til hvordan din hvalp har omgang med de andre hvalpe/hunde, den møder på gåturen, til hvalpetræning eller i mødet med venners eller families hund.

Hvis den bli­ver usikker og f.eks. lægger sig ned, når en anden hvalp eller hund nærmer sig, men rejser sig op og nys­gerrigt forfølger den, når den anden går igen, er det ikke nu, du skal være nervøs for, hvordan det går. Så er det bare et spørgsmål om kommunika­tion mellem de to hunde.

Men hvis din hvalp ”mobbes”, og den har halen mellem benene og forsøger at komme væk fra den eller de legende hvalpe/hunde, den er sammen med, skal du stoppe ”legen”. Specielt hvis din hvalp ikke opsøger de andre af nysgerrighed, efter de er gået igen, har det været for voldsomt.

Artiklen er skrevet af Irene Jarnved.

Tilbud
227,00 kr
215,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress.  Tabletter til hunde og katte kan anvendes i situationer, hvor katten oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.

Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
135,00 kr

Aptus Relax, 30 tyggebidder

Bidrager til rolig og afbalanceret adfærd. Aptus Relax er tyggebidder til hunde og katte, som kan hjælpe til en roligere adfærd.

Køb her
Mængderabat
367,00 kr
Ned til
349,00 kr

Kalm tabletter til stor hund, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress.  Tabletter til store hunde kan anvendes i situationer, hvor katten oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.

Køb her
249,00 kr

Adaptil Calm Home diffusor med flaske, 48 ml

Hjælper din hund til tryghed og ro. Adaptil diffusor og flaske er velegnet til at forebygge og reducere utryghed og stressrelateret adfærd hos alle hunde. Den kan anvendes i udfordrende situatione...

Køb her
Tilbud
179,00 kr
169,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter

Anxitane er et naturligt og patenteret L-theanin kosttilskud, udvundet af grøn the. Velegnet til katte og små hunde (under 10kg). Anxitane har en afslappende effekt uden at medvirke døsighed og ka...

Køb her
419,00 kr

Royal Canin Calm CD25, 4 kg

Hjælper små hunde med at håndtere stressende situationer. Royal Canin Calm CD25 Canine er fuldfoder med et mælkeprotein, der hjælper hunde under 15 kg med at håndtere stressende situationer. Fode...

Køb her
Mængderabat
329,00 kr
Ned til
299,00 kr

Zylkène 225 mg, 30 tabletter

Zylkène er et velsmagende fodertilskud til katte og hunde, der oplever uro eller er utygge. Zylkène kan hjælpe i uvante situationer som flytning, fyrværkeri eller ved nye familiemedlemmer. Det kan...

Køb her
Mængderabat
198,00 kr
Ned til
179,00 kr

Kalm Hund flydende, 250ml

Fodertilskud mod angst, utryghed, og stress. Velsmagende fodertilskud til hunde, som kan anvendes i situationer, hvor hunden oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.  Produktet kan anven...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her