Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Hverdagssituationer

Følgende eksempler kan hjælpe dig til at anvende korrekt, venligt kropssprog overfor din hund. At blive forstået og måske endda få en respons fra dig på dens sprog, når den kommunikerer et budskab til dig, er en meget vigtig del af et godt samliv hund og ejer imellem.

Situation: Sætte halsbånd eller sele på inden gåtur

Forkert hundesprog / almindeligt menneskesprog
Du kalder på hunden eller går direkte hen til den (kan virke tru­ende). Når I står med front til hinanden, bukker du dig ned (kan virke truende) og rækker armene frem (kan virke truende) for at sætte halsbånd/sele på.

Hunden trækker sig måske bagud for at dæmpe din truende/ubehagelige signaler – og du rækker ud igen. Og måske tilføjer du med irritabel stemme, at den skal blive stående.

Rigtigt hundesprog
Du kalder på hunden eller går hen imod den. Hvis du går hen imod den, sørger du for at gå i en let bue bare den sidste 1-1/2 meter, smaske venligt og undgå direkte øjenkontakt (dæmpende signaler). En halv meter inden du og hunden er tæt på hinanden, sætter du dig på hug med siden til (dæmpende sig­nal) og lader den komme til dig. Gerne fordi en godbid lokker.

Sørg for, at I er parallelle med hinanden (at hunden kigger i samme retning, som du), når du sætter halsbånd eller sele på, så dine hænder nærmer sig hundens hoved bagfra.

Situation: Gå hen til hunden, der ligger og sover i sin kurv

Forkert hundesprog / almindeligt menneskesprog
Du vil rose hunden, fordi den har lagt sig til at sove i sin kurv. Du går direkte hen til sovestedet (kan virke truende), holder øjenkon­takt til den, mens du smiler (kan virke truende).

Når du kommer hen til kurven, bukker du dig fremover, mens du sætter dig på hug og rækker armen frem for at kæle (kan virke truende). Hvis hunden ser væk og vender siden af ansigtet imod dig (fordi den vil dæmpe din uhøflige adfærd), vender du venligt dens hoved tilbage, så I kan se på hinanden (kan virke truende).

Rigtigt hundesprog
Du går i en let bue frem mod kur ven, samtidig med at du ændrer din mimik. Dvs. at du kniber øj­nene lidt sammen og smasker (dæmpende signaler). Samtidig med dette, vender du siden af ansigtet til hunden. Du kommer hen til siden af kurven, hvor du sætter dig på hug med siden til hunden. Ræk en hånd frem mod den, men i brysthøjde (ikke ind over hovedet!). Kæl og snak roligt med den, samtidig med at du bi­beholder din mimik. Hav gerne øjenkontakt, som indimellem afbrydes (flakken med blikket).

Situation: Få tørret poter ved have- eller indgangsdøren

Forkert hundesprog / almindeligt menneskesprog
Du står oprejst i døråbningen med fronten mod hunden (kan virke truende). Den er i haven og du kalder på den. Når den kommer, bukker du dig ned over den (kan virke truende) for at tørre po­terne. Hvis den trækker sig, rækker du ud efter den, og måske trækker du den helt hen til dig (kan virke truende).

Rigtigt hundesprog
Du sætter dig på hug og med si­den til den retning, hunden kommer fra (dæmpende signaler). Kalder på den og er klar med en godbid, når den kommer hen til dig. Giv den godbidden samtidig med, at du skal til at have tørret poterne.

Du bliver ved med at sidde på hug (og evt. stadig med siden til), mens du tørrer alle fire poter. Hav evt. flere godbidder på dig, som hunden fodres med, mens du tørrer den. Så vil den altid forbinde at få tørret poter med noget posi­tivt.

Artiklen er skrevet af Irene Jarnved.

419,00 kr

Royal Canin Calm CD25, 4 kg

Hjælper små hunde med at håndtere stressende situationer. Royal Canin Calm CD25 Canine er fuldfoder med et mælkeprotein, der hjælper hunde under 15 kg med at håndtere stressende situationer. Fode...

Køb her
249,00 kr

Adaptil Calm Home diffusor med flaske, 48 ml

Hjælper din hund til tryghed og ro. Adaptil diffusor og flaske er velegnet til at forebygge og reducere utryghed og stressrelateret adfærd hos alle hunde. Den kan anvendes i udfordrende situatione...

Køb her
Mængderabat
329,00 kr
Ned til
299,00 kr

Zylkène 225 mg, 30 tabletter

Zylkène er et velsmagende fodertilskud til katte og hunde, der oplever uro eller er utygge. Zylkène kan hjælpe i uvante situationer som flytning, fyrværkeri eller ved nye familiemedlemmer. Det kan...

Køb her
Mængderabat
367,00 kr
Ned til
349,00 kr

Kalm tabletter til stor hund, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress.  Tabletter til store hunde kan anvendes i situationer, hvor katten oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.

Køb her
Tilbud
179,00 kr
169,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter

Anxitane er et naturligt og patenteret L-theanin kosttilskud, udvundet af grøn the. Velegnet til katte og små hunde (under 10kg). Anxitane har en afslappende effekt uden at medvirke døsighed og ka...

Køb her
Mængderabat
198,00 kr
Ned til
179,00 kr

Kalm Hund flydende, 250ml

Fodertilskud mod angst, utryghed, og stress. Velsmagende fodertilskud til hunde, som kan anvendes i situationer, hvor hunden oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.  Produktet kan anven...

Køb her
Tilbud
227,00 kr
215,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress.  Tabletter til hunde og katte kan anvendes i situationer, hvor katten oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.

Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
135,00 kr

Aptus Relax, 30 tyggebidder

Bidrager til rolig og afbalanceret adfærd. Aptus Relax er tyggebidder til hunde og katte, som kan hjælpe til en roligere adfærd.

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her