Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Forstå din hund

Den overfladiske hverdagssnak

Som hundeejer er du den, der har kompetencen og evnen til at lære din hunds sprog – og ikke omvendt. Og når du har valgt at invitere en hund ind i dit liv, forpligter det dig til at give den et godt liv.

Det gode liv handler ikke blot om at beskæftige den med de rigtige aktiviteter og ikke lade den være for længe alene hjemme. At blive forstået og måske endda få en respons fra dig på dens sprog, når den kommunikerer et budskab til dig, er en meget vigtig del af et godt samliv hund og ejer imellem.

Hunden aflæser dit kropssprog

Hunden er ikke i stand til at lære menneskesprog til samme perfektion, som du er i stand til at lære dens. Og slet ikke at ”svare dig”. Men fordi dens spidskompetence ligger i at aflæse mimik og kropssprog ned i små finesser, har den en særlig evne til også at læse din mimik og dit kropssprog.  

Den erfarer, hvilke signaler du sender, lagrer dem i hukommelsen og kobler dem op på de forskellige situationer, de anvendes i. Den er så dygtig til at afkode dine hensigter og ”læser” dig, ofte inden du selv har tænkt tanken til ende i forhold til en kommende situation.

Bare tag disse to eksempler:

 • den forsøger at gøre sig usynlig INDEN du har fundet hundeshampooen frem og sagt ordene: ”du skal i bad”. Dit ansigtsudtryk eller kropssprog har længe inden afsløret, at det er tid til et bad
 • den vimser forventningsfuldt rundt om dig allerede 10 minutter, inden du vil invitere den med ud på en gåtur

Hunden lærer dine verbale signaler

Den lærer også hurtigt mange forskellige verbale signaler at kende – igen fordi du lærer hunden at udføre en handling koblet op på et bestemt ord eller sætning. Dette samtidig med at du viser et bestemt kropssprog i forbindelse med signalerne. Bevidst eller ubevidst.

For eksempel:

 • sit
 • kom
 • gå hen og læg dig
 • nu skal vi i seng
 • skal du have mad, osv.

Denne ovennævnte kommunikation vil jeg tillade mig at kalde for ”den overfladiske hverdagssnak”. Den indeholder en overordnet kommunikation baseret på faste mønstre, hvor du og din hund kan kommunikere erfaringsmæssigt i forhold til de vante hverdagssituationer.

Den dybe samtale

Du kan sagtens komme til at kommunikere meget mere nuanceret, hvilket du vil opleve som en stor fordel for både dig, din hund og jeres indbyrdes relation. Du kan beslutte dig for at lære om hundens kommunikation og signaler. Dette kan være via:

 • online kurser
 • fysisk kursus med din hund
 • læsning af bøger eller
 • via videofilmning og efterfølgende granskning af signaler af din hund i mødet med andre hunde eller mennesker

Når du opnår en yderligere viden om hundens sprog, kan du blive så dygtig til at læse det, at du tydeligt ser, hvad den kommunikerer, når den fortæller dig noget. Det sætter dig i stand til at håndtere og være der for din hund i situationen, hvis du for eksempel ser:

 • at den bliver usikker i mødet med en anden hund, der måske er for voldsom i kontakten eller ikke venligstemt (så du kan hjælpe din hund ud af situationen, inden det går galt, og din hund bliver overrumplet eller overfaldet)
 • at den bliver forvirret over dine signaler i hverdagen eller til træning (så du kan ændre strategi og være mere tydelig i budskabet, så du dermed hjælper den til en forståelse i stedet for forvirring over dine signaler)
 • at den bliver vred, når et barn driller den (så du kan nå at stoppe situationen i tide og skåne både hund og barn for en dårlig oplevelse)

Læs mere om anvendelsen af dæmpende signaler og hverdagsituationer, hvor du kan lære at tale rigtigt hundesprog.

Artiklen er skrevet af Irene Jarnved.

Mængderabat
367,00 kr
Ned til
349,00 kr

Kalm tabletter til stor hund, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress.  Tabletter til store hunde kan anvendes i situationer, hvor katten oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.

Køb her
249,00 kr

Adaptil Calm Home diffusor med flaske, 48 ml

Hjælper din hund til tryghed og ro. Adaptil diffusor og flaske er velegnet til at forebygge og reducere utryghed og stressrelateret adfærd hos alle hunde. Den kan anvendes i udfordrende situatione...

Køb her
Tilbud
179,00 kr
169,00 kr

Virbac Anxitane S, 30 tabletter

Anxitane er et naturligt og patenteret L-theanin kosttilskud, udvundet af grøn the. Velegnet til katte og små hunde (under 10kg). Anxitane har en afslappende effekt uden at medvirke døsighed og ka...

Køb her
Mængderabat
329,00 kr
Ned til
299,00 kr

Zylkène 225 mg, 30 tabletter

Zylkène er et velsmagende fodertilskud til katte og hunde, der oplever uro eller er utygge. Zylkène kan hjælpe i uvante situationer som flytning, fyrværkeri eller ved nye familiemedlemmer. Det kan...

Køb her
Mængderabat
198,00 kr
Ned til
179,00 kr

Kalm Hund flydende, 250ml

Fodertilskud mod angst, utryghed, og stress. Velsmagende fodertilskud til hunde, som kan anvendes i situationer, hvor hunden oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.  Produktet kan anven...

Køb her
Tilbud
227,00 kr
215,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress.  Tabletter til hunde og katte kan anvendes i situationer, hvor katten oplever utryghed, angst, stress eller nervøsitet.

Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
135,00 kr

Aptus Relax, 30 tyggebidder

Bidrager til rolig og afbalanceret adfærd. Aptus Relax er tyggebidder til hunde og katte, som kan hjælpe til en roligere adfærd.

Køb her
419,00 kr

Royal Canin Calm CD25, 4 kg

Hjælper små hunde med at håndtere stressende situationer. Royal Canin Calm CD25 Canine er fuldfoder med et mælkeprotein, der hjælper hunde under 15 kg med at håndtere stressende situationer. Fode...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her