Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Addisons Syndrom

Af dyrlæge Helle Johansen.

Hvad er addisons syndrom?

Addisons syndrom er en lidelse i binyrernes yderste lag, binyrebarken, der medfører nedsat eller ophørt produktion af livsvigtige hormoner som kortisol. Disse hormoner spiller en stor rolle for blandt andet opretholdelse af både sukker- og mineralstofskiftet.

Hvad er symptomerne på Addisons syndrom?

Binyrebark-hormonerne indvirker på de fleste af kroppens organer, og ved mangel på binyrebark-hormoner vil symptombilledet ofte være ganske varieret, men vil i typiske tilfælde kunne omfatte:

  • Opkastninger
  • Nedstemthed
  • Diarre
  • Manglende appetit
  • Vægttab
  • Svaghed/kollaps

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Addisons syndrom er en af de lidelser, ders virkelig kan volde hovedbrud, når diagnosen skal stilles. Mistanken vil opstå ud fra de kliniske symptomer. Dyrlægen vil oftest udtage blodprøver for at få talværdier på indholdet af natrium, kalium og chlorid. Ændringerne af disse mineraler, især kalium, vil også kunne vise sig på en EKG-undersøgelse af hjertet. Den endelige diagnose baseres på en funktionstest på binyrerne, hvor der indgives et binyrestimulerende stof, hvorefter binyrernes respons herpå måles.

Hvordan behandles Addisons syndrom?

Behandlingen af Addisons syndrom vil være livslang tilførsel af binyrebarkhormon. Hvilken type af steroid dyrlægen vælger kan afhænge af om det hovedsageligt er mineral- eller sukkerstofskiftet der er påvirket af sygdommen. Langt de fleste patienter vil trives godt på den medicinske behandling.

Hvad er risikoen for at din hund for Addisons syndrom?

Sygdommen er sjælden og som før nævnt meget kompliceret, men efterhånden som stadig mere avancerede metoder til diagnostik vinder indpas, vil vi nok erkende flere tilfælde end tidligere.

Hvilke hunde er særlig udsatte for at få Addisons syndrom?

Sygdommen ses især hos unge til midaldrende tævehunde. Der mistænkes en arvelig disposition hos bl.a. Standard pudler i USA, men dette er endnu ikke fuldt afklaret.

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed,14 kg

Fuldfoder til voksne mellemstore hunde.

559,00 kr
Køb her
Tilbud
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

334,00 kr
283,00 kr
Køb her
Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde

473,00 kr
Køb her
Tilbud
SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder

199,00 kr
179,00 kr
Køb her
Hill's SP Adult Advanced Fitness, 12 kg

Fuldfoder til voksne hunde

499,00 kr
Køb her
Tilbud
VetPro voksen hundefoder, 2 kg

Hundefoder til alle racer

129,00 kr
116,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.