Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her

Sponsoreret

Aortastenose

Latinsk navn: Aortastenose

Hvad er aortastenose hos hunde?

Aortastenose er en forsnævring af hovedpulsåren (aorta). Det er ofte de store hunderacer, som f.eks. new foundlænder, boxer og schæfer, der udvikler en forsnævring i aorta, og det er ofte medfødt. Forsnævringen forekommer enten i selve hjertet før aortaklapperne, hvilket er det mest hyppige, eller også umiddelbart uden for hjertet.

Forsnævringen består af fibre, der tilsammen danner en uelastisk ring, som spærrer blodets frie løb. Det medfører et øget tryk i hjertet. Det svarer til dét, der sker, hvis man vander haven og trykker vandslangen sammen: Der kommer et stort tryk, og hastigheden stiger. Det betyder, at hjertet skal pumpe hårdere for at presse den nødvendige mængde blod ud i resten af kroppen, og derfor kan der med tiden ske ændringer i hjertets størrelse og form.

Hvad er symptomerne på aortastenose?
Fordi lidelsen meget ofte er medfødt, vil man nogle gange kunne få mistanke om, at hvalpen har aortastenose, hvis den ikke er helt så livlig som sine søskende. Afhængigt af, hvor meget hovedpulsåren er blokeret, vil dette  forværres med tiden. Det hænder, at hvalpe under leg pludselig falder om og i værste tilfælde dør, uden at der har været forudgående symptomer.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen aortastenose?
Dyrlægen vil ofte fatte mistanke om aortastenose ved at kæde de forskellige symptomer sammen, og ved at der findes en bilyd på hjertet under en ganske almindelig undersøgelse med et stetoskop. For at stille diagnosen fuldstændigt kræver det  røntgenundersøgelse af brysthulen sammenholdt med et EKG og vigtigst - en ultralydsundersøgelse af hjertet.

Hvordan behandles aortastenose?
Behandlingen er meget afhængig af, hvor påvirket hunden er af lidelsen, og dyrlægen vil derfor vurdere hvert enkelt tilfælde. Normalt vil man forsøge at nedbringe hjertets hårde arbejde ved at give hunden beta-blokkere.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har aortastenose?
Det afhænger af, hvor udtalt lidelsen er. Hvis hunden i en ung alder er påvirket af aortastenose, er udsigterne desværre ikke så gode. Der opstår ofte komplikationer, og hunden bliver som regel ikke så gammel. Men vi ser også hunde, der fuldstændigt upåvirket går igennem et langt liv med en mindre aortastenose.

Hvorfor får hunde aortastenose?
Lidelsen er medfødt og i nogle tilfælde arvelig.

Hvad er risikoen for, at din hund har aortastenose?
Aortastenose er en relativt sjælden sygdom, men der findes på nuværende tidspunkt ingen oplysninger om, hvor stor sandsynligheden er for, at man har en hund med sygdommen. Hvis du har en hvalp, der viser nogle af de ovennævnte symptomer, er det derfor vigtigt at få den undersøgt nærmere hos din dyrlæge.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få aortastenose?
Generelt er store hunderacer som Boxer, Rottweiler, Golden retriever, Engelsk Bullterrier, Schæfer og Newfoundlænder mest udsatte. Indenfor de seneste år har man oplevet en stigende forekomst indenfor andre  hunderacer såsom Bull Mastiff, Dogue De Bordeaux m.fl.


Anden viden om aortastenose
Lidelsen kan være arvelig, og man må derfor fraråde at avle på hunde, hvor man har diagnosticeret aortastenose på afkommet. Der er nu stigende fokus på problematikken, hvilket har resulteret i at man indfører screeningsprogrammer således, at man kan undgå at avle på hunde, som har lidelsen diagnostiseret.

Produkter fra vores butik

656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop