Sponsoreret
Autoallergi
Autoallergi opstår, hvis kroppens immunforsvar begynder at danne antistoffer mod nogle af kroppens egne bestanddele. Man kan sige, at hundens krop bliver allergisk over for en del af sig selv. Autoallergi hører til de såkaldte autoimmune sygdomme.
Hvad er symptomerne på autoallergi?
Symptomerne på autoimmune sygdomme afhænger af, hvilke af kroppens egne bestanddele, der udvikles antistoffer imod. Derfor findes der forskellige typer af autoallergi.
Pemfigus-sygdommene giver symptomer, der har med huden at gøre, fordi antistofferne her er rettet mod nogle af hudens strukturer. Dette kan vise sig som sår i munden, ved næsefløjene, læberne, skedeåbningen og klovoldene, men også på overgange mellem hud og slimhinde. Der kan også være vabler eller væskeblærer på huden.
Sygdommen autoimmun hæmolytisk anæmi er kendetegnet ved blodmangel (anæmi). Det skyldes, at antistofferne her ødelægger de røde blodlegemer. Blodmanglen forårsager bl.a. blege slimhinder, træthed og manglende appetit.
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen autoallergi?
Hvis en hund udviser nogle af de nævnte symptomer, kan man få mistanke om, at den kan have pemfigus. Symptomerne sammenholdes undertiden med en blodtest for de såkaldte ANA-antistoffer.
Den endelige diagnose kræver dog en vævsprøve (biopsi) af huden. Ulempen ved denne prøve er, at den er meget dyr. Derfor anvendes den ikke særligt ofte.
Diagnosen autoimmun hæmolytisk anæmi stilles på baggrund af en undersøgelse af hundens tilstand. Bl.a. tages der en blodprøve, hvor blodprocenten (mængden af røde blodlegemer) måles, og de enkelte røde blodlegemer undersøges i et mikroskop.
Hvordan behandles autoallergi?
Sygdommen kan ikke helbredes. De allergiske reaktioner kan dog holdes rimeligt under kontrol ved medicinsk behandling med binyrebarkhormon. Hormonet virker ved at undertrykke immunforsvaret. Ved livstruende blodmangel kan det komme på tale at give hunden en blodtransfusion.
Hvad er fremtiden for din hund, hvis den har autoallergi?
Generelt er udsigterne dårlige for autoimmune sygdomme, fordi de kommer igen, hvis behandlingen ophører, og fordi de ikke kan helbredes. Det er dog muligt et langt stykke hen ad vejen at holde sygdommene i skak med medicin.
Hvorfor får hunde autoallergi?
Hunde får autoallergi, fordi deres normale immunforsvar pludselig begynder at opfatte kroppens egne dele som fremmede. Derfor danner immunforsvaret antistoffer imod disse dele, og de ødelægges.
Hvad er risikoen for, at din hund får autoallergi?
Risikoen er meget lille.
Hvilke racer er særligt udsatte for at få autoallergi?
Man ved, at sygdommen er arvelig og findes hos visse familier, men man ved ikke med sikkerhed, om den er knyttet til bestemte racer. Derfor bør hunde, der lider af autoimmune sygdomme, ikke anvendes til avl.
Anden viden om autoallergi
Da tilstanden ofte er tilbagevendende, er det vigtigt, at man bliver god til at aflæse de meget tidlige symptomer, så hunden kan komme i behandling så hurtigt som muligt.