Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
479,00 kr
Ned til
429,75 kr

VetPro slankefoder til hund, 8 kg Køb her
388,00 kr

SPECIFIC CRD-1 Weight Reduction, 6 kg Køb her
Tilbud
717,00 kr
539,10 kr

Royal Canin Weight Management Satiety Small Dog, 8 kg Køb her
859,00 kr

Virbac HPM (W1) Weight loss & Diabetes Dog, 12kg Køb her
429,00 kr

Hill's Science Plan Adult Perfect Weight Small & Mini, Chicken, 6kg Køb her

SponsoreretBetændelse i bugspytkirtlen

Latinsk navn: Pancreatitis

Betændelse i bugspytkirtlen hos hunde
Af Mogens Østergaard Hansen Hvad er bugspytkirtelbetændelse hos hunde?

Bugspytkirtlen, som er en aflang kirtel, der sidder mellem maven og tolvfingertarmen, forrest i bughulen, har to meget vigtige funktioner:

  • Den danner insulin, som regulerer blodsukkeret. Hvis dannelsen af insulin forstyrres, kan man enten få for højt blodsukker (sukkersyge) eller for lavt blodsukker.
  • Den danner fordøjelsesenzymer, som udskilles til tarmen og nedbryder sukker, æggehvidestoffer og fedt, således at organismen kan optage dette.

Man kan dele betændelse i bugspytkirtlen (pankreatitis) op i to grader: Akut og kronisk.

Ved begge tilstande er det sjældent, at der er tale om en betændelse på grund af bakterier eller virus.

I de akutte tilfælde sker der en aktivering af de dannede fordøjelsesenzymer inde i selve kirtlen, således at disse begynder at nedbryde ("æde") bugspytkirtlen. Dette medfører en betændelsesreaktion, som kan udvikle sig til bughindebetændelse, og i mange tilfælde vil hunden gå i chok og dø. Det er en selvsagt en meget alvorlig og livstruende tilstand, som man som hundeejer skal reagere hurtigt på. 

Hvis hunden overlever denne tilstand, kan der være sket så store forandringer i bugspytkirtlen, at den ikke danner enzymer nok. Dette kaldes en kronisk pankreatitis

Hvad er symptomerne på betændelse i bugspytkirtlen?

I de akutte tilfælde ser man følgende symptomer:

  • Fra mavetarmkanalen ses at hunden kaster op og kan have diarré.
  • Der er også tegn på smerter fra bughulen; mange hunde stiller sig i "bedestilling" med forpoterne strakt frem og overkroppen helt nede ved jorden, mens bagbenene står normalt.
  • De er sløve og vil ikke spise.
  • Hunden vil sandsynligvis have feber, og i mere alvorlige tilfælde vil den gå i chok.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?
Symptomerne med opkast og diarré kan opstå i forbindelse med mange sygdomme, men der vil være skærpet mistanke til bughulen, og især mavetarmkanalen. Der vil meget hyppigt være en forhistorie med, at hunden har fået et fedt- og proteinrigt foder, måske gennem nogle dage. "Man ville gerne lige være lidt god ved hunden, nu er det jo jul/weekend/fødselsdag/påske osv."

Ved at mærke på (palpere) bughulen vil der være smerter og eventuelt hævelse i forreste del af denne. Røntgenundersøgelse, ultralydsscanning samt en laboratorieundersøgelse, hvor man måler forskellige enzymers aktivitet i blodet, vil oftest give den helt sikre diagnose.

Hvordan kan bugspytkirtelbetændelse behandles?

Akut pankreatitis er en meget alvorlig sygdom, som kræver indlæggelse og intensiv terapi. Det vigtigste er væskebehandling og indgivelse af korrekt foder i afmålte, kontrollerede mængder. Derudover vil brug af smertestillende medicin være aktuel. Der er en række andre typer medicin, som kan bruges, alt efter sværhedsgraden af tilstanden. Selvom det er sjældent, så kan det også komme på tale at bruge antibiotika ved bakterieangreb og insulin ved sukkersyge.

Kronisk pankreatitis kræver en livslang behandling. Behandlingen består i en nøje sammensat diæt, som aftales i samråd med din dyrlæge. Derudover skal hunden have tilført fordøjelsesenzymer i pille- eller pulverform. Der findes en lang række af disse produkter med navne som pancreatin og pancrease.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har betændelse i bugspytkirtlen?

Hvis hunden overlever et akut tilfælde, vil den sandsynligvis komme sig fuldstændigt. For at undgå en genopblussen af sygdommen, skal man dog tale med sin dyrlæge om den fremtidige fodring. Nogle hunde vil, trods korrekt fodring, alligevel få tilbagevendende tilfælde, og enten dø eller blive aflivet på grund af komplikationer, som f.eks. bughindebetændelse.

I en del tilfælde vil det akutte tilfælde have medført så store skader i bugspytkirtlen, at der udvikles en kronisk pankreatitis. Dette medfører nedsat produktion af enzymer, og dermed en dårligere fordøjelse. Fremtiden ser dog god ud for disse hunde, forudsat at man iværksætter en behandling efter dyrlægens anvisninger.

Hvorfor får hunde betændelse i bugspytkirtlen?

Den hyppigste årsag til akut pankreatitis er fodringen. Et fedtrigt foder er den absolut største enkeltfaktor. Hvis hunden så oven i købet er overvægtig, stiger risikoen markant. Man vil måske gerne være lidt god ved sin hund og giver den flæskesteg med sovs og kartofler. Dette er misforstået godhed, og kort tid efter står man med en dødssyg hund.

Derudover er der en række mere sjældne faktorer, som kan udvikle akut pankreatitis: Fodring efter en længerevarende faste, trauma (biluheld/fald/slag) på bughulen, visse typer medicin, virus, bakterier og parasitter.

Kronisk pankreatitis kan opstå som følgesygdom efter et akut anfald. Derudover kan der opstå en langsom nedbrydning af bugspytkirtelvævet på grund af kroppens immunsystem. Kroppen nedbryder faktisk langsomt selv bugspytkirtlen. Dette kaldes en autoimmun tilstand.

Dårlig ernæring og forkert fodring kan også udvikle kronisk pankreatitis.

Hvad er risikoen for, at min hund får betændelse i bugspytkirtlen?
Hvis din hund ikke er overvægtig, og du fodrer den fornuftigt efter din dyrlæges vejledning, er der en meget lille risiko for udvikling af pankreatitis. De store risiko-faktorer er fedme og fedtholdigt foder, - typisk fed menneskemad. Derfor ses også flest tilfælde af betændelse i bugspytkirtlen efter højtiderne, og specielt efter julen.

Man gør sin hund en kæmpetjeneste ved at fodre den normalt i juledagene - ja, på alle tidspunkter - og så hellere give den godbidder, som er beregnet til hunde. Dette kan din dyrlæge vejlede dig grundigt om.

Hvilke racer er særligt udsatte for betændelse i bugspytkirtlen?
Der er ingen racer, som er mere disponeret for akut pankreatitis end andre, men da mange små hunde typisk bliver "forkælet" lidt mere med fedtholdig mad, og også tit er overvægtige, er det meget hyppigt disse hunde, vi i klinikken ser med symptomerne. Ældre tævehunde er mere disponeret end gennemsnittet.

Kronisk pankreatitis ses ligeledes hos de ovenfor nævnte hunde, og dette hænger selvfølgelig sammen med, at kronisk pankreatitis som regel er en følge af akut pankreatitis.

Schæferhunde kan udvikle en kronisk pankreatitis, som kræver livslang behandling.

Hvad kan jeg selv gøre for at nedbringe risikoen for betændelse i bugspytkirtlen?

  • Det er vigtigt, at du i samarbejde med din dyrlæge fodrer din hund optimalt gennem hele dens liv. Hos dyrlægen kan du i dag få foder, der er sammensat således, at det altid indeholder lige præcis de næringsstoffer, din hund har behov for.
  • Du må ikke fodre med meget fedtholdigt foder. Der kan være sjældne situationer i hundens liv, hvor det er nødvendigt at gøre det, f.eks. ved ekstreme fysiske belastninger. Her taler vi fortrinsvis om hunde, der bruges til slædekonkurrencer eller arbejde i meget kolde eller varme situationer, som kræver ekstreme energitilførsler. En sådan ekstra energitilførsel vil være usandsynlig i forbindelse med en normal familiehund.
  • Du skal holde din hund slank og i god form. Hvis din hund er overvægtig, bør du kontakte din dyrlæge for at aftale et slankeprogram. Din hund vil blive vejet, og der vil blive vurderet, over hvor lang en periode, og hvor hurtigt, din hund skal tabe sig. Husk, at et pludseligt vægttab, eller stort vægttab over en meget kort periode, også kan medføre pankreatitis.

Anden viden om betændelse i bugspytkirtlen hos hunde:
Hvis man skal til Trinidad på ferie med sin hund, bør man være opmærksom på, at der her er konstateret akut pankreatitis efter skorpionbid!

Produkter fra vores butik

859,00 kr

Virbac HPM (W1) Weight loss & Diabetes Dog, 12kg Køb her
Tilbud
717,00 kr
539,10 kr

Royal Canin Weight Management Satiety Small Dog, 8 kg Køb her
Mængderabat
479,00 kr
Ned til
429,75 kr

VetPro slankefoder til hund, 8 kg Køb her
429,00 kr

Hill's Science Plan Adult Perfect Weight Small & Mini, Chicken, 6kg Køb her
388,00 kr

SPECIFIC CRD-1 Weight Reduction, 6 kg Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop