Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Nedsat bugspytkirtelfunktion

Nedsat bugspytkirtelfunktion hos hunde

Af dyrlæge Jesper Lemche.

Hvad er nedsat bugspytkirtelfunktion hos hunde?

Nedsat bugspytkirtelfunktion (kronisk exocrin pancreasinsufficiens, KEP) er en sygdom, hvor nogle af cellerne i bugspytkirtlen er ødelagt. Det bevirker, at der ikke produceres tilstrækkeligt med enzymer til at fordøje foderet rigtigt. Enzymerne er nødvendige for at nedbryde foderet til de bestanddele, som kan optages gennem tarmvæggen.

Hvad er symptomerne på nedsat bugspytkirtelfunktion?

  • Vægttab trods normal eller forøget appetit
  • Diarré eller store mængder blød, lys afføring
  • Flatulens (hunden prutter meget)
  • Tør kedelig pels og voldsom fældning 

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen stiller diagnosen på basis af de kliniske symptomer sammenholdt med en blodprøve, der undersøges for nedsat indhold af det pågældende enzym.

Hvordan behandles nedsat bugspytkirtelfunktion?

Hvis din hund har nedsat bugspytkirtelfunktion, skal den have fodertilskud, som indeholder bugspytkirtelenzymer. Bugspytkirtelenzymer fås som pulver på apoteket eller i vores webshop. Hundens basisfoder skal være et let fordøjeligt diætfoder, som du skal købe hos din dyrlæge. Nogle hunde har brug for regelmæssig antibiotikabehandling for at normalisere tarmens pH-grad.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har nedsat bugspytkirtelfunktion?

De fleste hunde med nedsat bugspytkirtelfunktion fungerer godt, når de får det rigtige foder tilsat bugspytkirtelenzymer. De tager på i vægt og får normal afføring; pelsen kommer i orden, og de vil prutte mindre. Men det er dyrt at behandle med bugspytkirtelenzymer, og du skal regne med at give hunden medicin resten af dens liv.

Hvorfor får hunde nedsat bugspytkirtelfunktion?

Man ved ikke, hvorfor hunde får nedsat bugspytkirtelfunktion, men undersøgelser tyder på, at sygdommen kan være arveligt betinget hos schæfere.

Hvad er risikoen for, at din hund får nedsat bugspytkirtelfunktion?
Der findes ingen opgørelser over hyppigheden af nedsat bugspytkirtelfunktion hos hunde. Hvis din hund ikke er en schæfer, er risikoen meget lille. Har du en schæfer, er risikoen lidt større, men det er ikke en udbredt sygdom.

Hvilke racer er disponeret for nedsat bugspytkirtelfunktion?
Schæfer.

Anden viden om nedsat bugspytkirtelfunktion hos hunde:
Bugspytkirtlen indeholder også celler, som producerer insulin. Hvis disse celler bliver ødelagt, vil hunden udvikle sukkersyge. Hunde med sukkersyge drikker og tisser meget. Sukkersyge er en alvorlig lidelse, som kan optræde hos nogle hunde med nedsat bugspytkirtelfunktion.

Mængderabat
189,00 kr
Ned til
173,00 kr

Diapaste Hund & Kat, 60 ml

Fodertilskud til dårligt fungerende mave. Diapaste er et fodertilskud til hunde og katte med dårligt fungerende mave. Det indeholder bindende lermineraler og præbiotika (MOS) der beskytter, fremme...

Køb her
Tilbud
129,00 kr
119,00 kr

Canikur Pro, 30 ml

Pasta ved diarré og ubalance i tarmen. Canikur Pro er en velsmagende pasta, der indeholder hjælpestoffer med tredobbelt funktion, som styrker og understøtter tarmbalancen.

Køb her
189,00 kr

Aptus Aptobalance pulver, 30 breve

Mælkesyrebakterier til hunde og katte med følsom mave. Aptus Aptobalance er et probiotika (mælkesyrebakterier), som bidrager til at stabilisere tarmfloraen og anbefales til hunde og katte med ”føl...

Køb her
739,00 kr

Hill's Canine i/d, 12 kg

Mavetarmdiæt til hund.  Hill's Canine Prescription Diet i/d er velegnet til hunde med diarré, opkast eller mave-tarmproblemer. 

Køb her
Tilbud
89,00 kr
75,00 kr

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk

Tabletter til regulering af tarmfunktionen ved diarré.  Canikur tyggetabletter er et kosttilskud udviklet specielt til hunde til regulering af tarmfunktionen ved diarré. Tabletterne kan bruges ale...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her