Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

19,00 kr

BUSTER Flåttang Køb her
299,00 kr

MyFleaTrap loppefælde inkl. 2 limplader Køb her
289,00 kr

Bayvantic vet til hunde 10-25 kg, 4 pipetter Køb her
190,00 kr

Advantage vet. til hunde på 10-25 kg, 4 pipetter Køb her
249,00 kr

Frontline Combo til hunde 2-10 kg, 3 pipetter Køb her

SponsoreretBistik og hvepsestik hos hunde

Af Christina Brock Hvad er bi- og hvepsestik hos hunde?

Sommertid er desværre også insekttid, og dermed årstiden med flest insektstik.

De stikkende insekter kan være ikke bare generende, men også farlige for mennesker og dyr.

Lejlighedsvist bliver hunde stukket af hvepse/gedehams (Vespa vulgaris), humlebier (Bombus-arter) og honningbier (Apis mellifera) hunde, specielt når de snapper efter dem eller forsøger at fange dem med poterne. Fælles for disse insekter er, at de stikker med den få mm lange giftbrod, som sidder på bagkroppen. Brodden er forbundet med en giftblære, som tømmes, når musklerne trækker sig sammen.

Selve giften er kompleks, og indeholder proteiner, basiske lipider og syrer, der hver for sig virker som antigener og kan forårsage blødningsforstyrrelse, hæmolyse og anafylaktisk chok.

Stikkende insekter som hvepse, humlebier og bier, stikker udelukkende som selvforsvar.

Hvad er symptomerne på bistik og hvepsestik?

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Hunde reagerer ofte voldsomt på stikkene, og de kan hæve betragteligt i området omkring selve stikket. Det er således ikke ualmindeligt, at de udvikler "flodhestehoved". Hunden kan, hvis der er mange stik, udvikle et nældefeberlignende udslæt.

Hvis hunden stikkes i områder med tynd hud, som f.eks. øjenlåg eller hals medfører det ofte kraftigere reaktioner, fordi bindevævet er løst bundet og derfor hæver mere. Hvis hunden stikkes indvendig i munden og er allergisk overfor insektgiften, kan den hæve op i svælget, og få problemer med vejrtrækning. Der er eksempler på meget kritiske tilfælde, hvor der er forekommet kvælning.

Der kan også opstå alvorlige behandlingskrævende problemer, hvis giften hurtigt spredes til hjerne, hjerte og andre vigtige organer, som det er tilfældet, hvis hunden bliver stukket i et område med store blodkar. Som ejer kan du registrere dette ved, at hunden får symptomer som forhøjet puls og svedudbrud.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?
Det volder sjældent problemer at stille diagnosen, da hævelserne kan ses med det blotte øje, og lidelsen forekommer i sommerhalvåret, hvor insektplagen er størst.

Hvordan behandles bistik og hvepsestik?

Enkelte stik uden voldsom hævelse kan behandles lokalt med en irritations-dæmpende salve. Brodden skal fjernes med en pincet.

Er hunden meget hævet, eller har udviklet nældefeber lignende udslæt, skal dyrlægen  behandle den med anti-inflammatorisk medicin. Ofte vil dyrlægen give en indsprøjtning direkte ind i blodåren, for at opnå den hurtigste effekt.
Hvis hunden er meget hævet i halsregionen, skal hunden tilses af dyrlæge så hurtigt som muligt, da en allergisk reaktion kan påvirke åndedrætsfunktionen.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har bi-og hvepsestik?
For de hunde som kun har fået enkelte stik, er fremtiden som hovedregel god. Der går oftest nogle dage, før hævelsen falder, men den skal nok blive pæn igen.

I de tilfælde, hvor hunden har reageret meget kraftigt på bi- eller hvepsestik, skal man være ekstra opmærksom på, at man de følgende år undgår at fodre hunden udendørs. Snapper hunden efter hvepse og bier, må man  forsøge at aflede dens opmærksomhed fra insekterne.

Hvorfor får hunde bi-og hvepsestik?
Bier og hvepse stikker i selvforsvar.

Hvad er risikoen for, at din hund får bi-og hvepsestik?
Hvert år stikkes hunde.

Hvad kan du gøre for at forebygge risikoen for, at din hund får bi-og hvepsestik?
Det er en god ide at få ødelagt så mange hvepsebo som muligt. I løbet af vinteren er det udelukkende dronningen som overlever, men i løbet af den kommende sæson kan hun producere mange nye hvepse. Hvepsebo findes dels i jorden (musehuller, stendiger m.v.), dels i tætte buske (hække) og endelig i og omkring vores boliger og staldbygninger (lofter, udhuse, tagudhæng m.m.).

Da hvepse blandt andet lever af frugt, skal man i sensommeren undgå, at hunden færdes på steder med meget nedfalden frugt.

Anden viden om bi-og hvepsestik
Hvert år behandles omkring 9.000 personer på skadestuerne i Danmark på grund af insektstik. Ud af disse dør ca. 2 personer årligt, på grund af anafylaktisk shock.

Produkter fra vores butik

249,00 kr

Frontline Combo til hunde 2-10 kg, 3 pipetter Køb her
190,00 kr

Advantage vet. til hunde på 10-25 kg, 4 pipetter Køb her
19,00 kr

BUSTER Flåttang Køb her
299,00 kr

MyFleaTrap loppefælde inkl. 2 limplader Køb her
289,00 kr

Bayvantic vet til hunde 10-25 kg, 4 pipetter Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop