Sponsoreret
Blodøre othæmatom
Latinsk navn: Othæmatom
Blodøre er en ansamling af blod eller blodholdig væske i selve øreflappen (den yderste del af øret).
Øreflappen består inderst af to tynde bruskplader, der afstiver øret. Væskeansamlingen befinder sig oftest inde i mellem bruskpladerne, der danner en slags hule til væsken. I mere sjældne tilfælde findes væskeansamlingen mellem en af bruskpladerne og huden, enten på ydersiden eller indersiden af øret.
Hvad er symptomerne på blodøre?
Man kan tydeligt se en spændt, væskeagtig hævelse på øreflappen. Hævelsen kan være varm, rød og/eller øm. Hævelsen kan i starten dække et lille område, men kan senere brede sig og evt. omfatte hele øreflappen. Hævelsen kan være smertefuld og irriterer tydeligt hunden, der ofte vil ryste på hovedet og holde hovedet på skrå.
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen blodøre?
Dyrlægen vil se og mærke på øreflappen og ofte kigge ned i øregangen med en ørekikkert for at vurdere hævelsens størrelse og udbredelse. Tit kan det være nyttigt at udtage en væskeprøve fra hævelsen for at kunne stille en præcis diagnose.
Hvordan kan blodøre behandles?
Der findes to behandlingsformer til behandling af blodøre. I de fleste tilfælde afgør hævelsens størrelse behandlingsformen.
- Mindre hævelse
Behandlingen foretages efter en beroligende indsprøjtning. Indholdet i hævelsen suges ud med en sprøjte. Hunden behandles med binyrebarkhormon, både med tabletter i en periode og med indsprøjtning direkte i den bruskhule, hvor hævelsen opstod. Det kan være nødvendigt at gentage behandlingen op til tre gange. - Større hævelse
Hunden skal opereres. Der lægges et snit over hævelsen på øreflappens inderside og væsken tømmes ud. Bruskfladerne i bruskhulen skrabes med et instrument, der gør det nemmere for fladerne at vokse sammen igen. Til sidst sys bruskhulerne sammen med en kraftig tråd. Det kan ofte være nødvendigt at give smertestillende medicin efter operationen.
Uanset hvilken behandlingsform dyrlægen vælger, kan der være behov for at give antibiotika i forbindelse med behandlingen.
Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har blodøre?
Hundens fremtid afhænger af, om blodøret udvikler sig og hurtigt bliver større, og også af hvor hurtigt sygdommen behandles. En tidlig diagnose og behandling øger muligheden for et godt behandlingsresultat. De fleste hunde med blodøre bliver dog efter endt behandling fuldstændigt raske igen.
Hvis hævelsen har bredt sig ud over hele øreflappen, kan der opstå arvæv, som kan få øreflappen til at virke en smule knudret og fortykket.
Hvis blodøret ikke behandles, vil hunden lide under ubehag og smerter, og der vil til sidst opstå et såkaldt blomkålsøre.
Hvorfor får hunde blodøre?
Årsager til blodøre hos hunde kan være:
- Store hængende ører
- Overfølsomhedsreaktion
- Defekt i hundens immunsystem (Autoimmun lidelse)
- Tilskadekomst af øret, f.eks. i forbindelse med voldsom leg
- Øregangsbetændelse, hvor hunden kradser på øret hele tiden
- Visse racer har arvelig tilbøjelighed til sygdommen
Hvad er risikoen for, at din hund får blodøre?
Forekomsten af blodøre veksler fra race til race. Risikoen for udvikling af sygdommen er stor, hvis din hund er over 6 år gammel, har store hængende ører og ofte har øregangsbetændelse eller tit kommer til skade med ørerne.
Hvilke racer er særligt udsatte for at få blodøre?
Spaniels, schæfer, boxer, golden retriever, labrador, berner sennen.
Anden viden om blodøre hos hunde:
Man kan til en vis grad forebygge blodøre, hvis andre ørelidelser behandles hurtigt.