Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her

Sponsoreret

Bronkitis

Latinsk navn: Bronkitis

Af Ulrik Westrup Hvad er bronkitis hos hunde?

Bronkitis hos hunde er en samlet betegnelse for en betændelsestilstand i bronkiesystemet - i modsætning til lungebetændelse, som sætter sig i alveolerne, der er det afsnit af lungerne, hvor ilt og kuldioxid bliver udvekslet.

Bronkitis kan opstå på grund af virus, bakterier, mycoplasma, parasitter, allergi, fremmedlegemer eller sammenfald af luftrøret. Fælles for dem alle er, at de kan give de samme symptomer, og derfor er det vigtigt at finde årsagen, fordi behandlingen er forskellig. Undersøgelser viser, at hvis bronkitis står på i mere end 2 måneder, vil der være permanente skader på lungevævet. Derfor er det vigtigt at få undersøgt og behandlet hunden hurtigt.

Hvad er symptomerne på bronkitis?

Bronkitis kan være enten akut eller kronisk. Symptomer ved akut bronkitis minder meget om  symptomerne ved kennelhoste, dvs. hoste nedstemthed, manglende ædelyst og feber. Man vil normalt også se, at hunden er noget stakåndet.

Bronkitis bliver opfattet som kronisk, hvis sygdommen har stået på i mere end 2 år. Det tydeligste symptom er hoste, der bliver forværret ved motion. Der kan være slim i forbindelse med hosten. Hunden vil tit være træt, nedstemt og mangle energi. Vær opmærksom på at opkastning godt kan være et symptom, fordi hunden ofte kaster op, hvis den har voldsom hoste.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen bronkitis?
Dyrlægen stiller diagnosen ved hjælp af blodprøver og undersøgelser med stetoskop og røntgen. Blodprøverne bliver brugt til at skelne imellem allergisk bronkitis og bronkitis, der er opstået på grund af virus eller bakterier.

Et bronkoskop er et godt værktøj til at stille diagnosen med. Det bruges ved en kikkertundersøgelse, som gør det muligt at se ned i bronkierne og evt. tage prøver fra lungerne.

Hvordan behandles bronkitis hos hunde?
Det vigtigste er i første omgang at få dæmpet symptomerne, så der ikke opstår permanent skade på hundens lungevæv. Det vil sige, at hvis dyrlægen har mistanke om, at der er ting i hundens vante omgivelser, der kan forværre situationen, f.eks. støv, røg og træk, er det vigtigt, at de bliver fjernet.

Hvis årsagen er en bakterie-infektion, vil behandlingen typisk være antibiotika, muligvis kombineret med slimløsende og hostestillende midler.

Hvis der er tale om en allergisk bronkitis, vil dyrlægen dæmpe immunforsvarets reaktion og evt. prøve at lette hundens vejrtrækningen ved at give den binyrebarkhormon kombineret med bronkieafslappende stoffer. Derefter vil dyrlægen forsøge at finde ud af, hvad det er, der fremkalder allergien, typisk ved hjælp af blodprøver.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har bronkitis?
Generelt vil udsigterne være gode, men det afhænger af, om hunden bliver behandlet hurtigt. Hvis hunden har lidt af bronkitis i over 2 måneder, kan der være permanente forandringer i lungevævet, og det kan betyde, at hunden vil have nedsat lungekapacitet resten af livet. En anden afgørende faktor er også, om årsagen til lidelsen kan bekæmpes.

Hundens situation kan blive kraftigt forværret, hvis den bor i et hjem, hvor ejerne ryger indendørs.

Hvorfor får hunde bronkitis?
Hvis der er tale om akut bronkitis skyldes det regulær smitte fra hund til hund. Kennelhoste er den hyppigste årsag.

Allergisk bronkitis er ofte relateret til den enkelte hund. Det betyder, at hunden er genetisk disponeret for at udvikle allergisk bronkitis. Hundens ejere kan skubbe lidelsen i den forkerte retning ved eksempelvis at ryge meget indenfor.

Hvad er risikoen for, at din hund får bronkitis?
Der eksisterer ingen opgørelser, men sandsynligheden for, at hunden udvikler bronkitis, øges jo ældre hunden er.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få bronkitis?
Små og mellemstore racer er mest udsatte for kronisk bronkitis.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop