Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Kennelhoste

Af Ulrik Westrup Hvad er kennelhoste hos hunde?

Kennelhoste er en betegnelse for en luftvejsinfektion hos hunden, der skyldes en kombination af flere bakterier, mykoplasmer, viruser og andre forhold i omgivelserne, som kan gøre hunden mere modtagelig. Infektionen kaldes for kennelhoste, fordi den forekommer i sammenhænge, hvor mange hunde er tæt på hinanden, som f.eks. i en kennel.

Ved undersøgelse af hunde med Kennelhoste, er der fundet flere forskellige virus bl.a. "canine parainfluenza (CPI)" og canine adenovirus (CAV) type 2. Herpes virus og en reovirus er også fundet, men som dog begge menes at have mindre indflydelse. Der er også isoleret en bakterie "bordetella bronchiseptica", som man mener har stor indflydelse på sygdomskomplekset. Hunde udskiller smitstoffet i mellem 8 og 14 uger.

Hvad er symptomerne på kennelhoste?

Inkubationstiden for kennelhoste er mellem 5 og 10 dage. Du vil tit opdage mindre symptomer, som f.eks. let tør hoste og en smule nedstemthed hos din hund, og symptomerne opstår gerne fra den ene dag til den anden. Der er en tendens til, at yngre hunde bliver lidt hårdere angrebet end ældre hunde.

Ofte er det hosten, der er det største problem, fordi den virker selvforstærkende, og fordi et hosteanfald kan ende i en opkastning. Hunden kan få feber, dvs. en temperatur over 39,3 °C, og det er ofte årsagen til manglende ædelyst. I nogle tilfælde kan der også opstå lungebetændelse, fordi hundens immunforsvar er generelt svækket, og den derfor er mere modtagelig over for en infektion med bakterier.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen kennelhoste?
Normalt vil dyrlægen stille diagnosen på baggrund af symptomerne og dine eventuelle oplysninger om hvornår, og under hvilke former, hunden har været i kontakt med andre hunde. Dyrlægen vil normalt lægge stor vægt på, om der er andre følgelidelser, som f.eks. begyndende lungebetændelse eller problemer med
at holde vand og mad i hunden, fordi den kaster op hele tiden. Det er derfor vigtigt, at du henvender dig til dyrlægen, hvis nogle af symptomerne opstår.

Hvordan behandles kennelhosten?

Hunden behandles med hostestillende medicin og eventuelt med antibiotika, hvis der er mistanke om begyndende lungebetændelse. I sygdommens akutte fase og i rekonvalescensfasen, bør du holde hunden i ro.

Kan man forebygge mod kennelhoste?
Det er muligt at vaccinere mod kennelhoste. På markedet findes der forskellige kombinations vacciner, der indeholder Parainfluenza (Pi) og giver derved god beskyttelse mod virusdelen. Det er desuden muligt at beskytte hunde mod bakteriedelen Bordetella Bronchiseptica (BB) via en næsevaccine. Denne vaccine gives til hunde, som er særlig udsat for smitte f.eks. ved pensionsophold eller andre samlinger af hunde. Det er således ikke nødvendigt rutinemæssigt at tildele alle hunde næsevaccinen. Der er dog mange hundepensioner, som forlanger, at hundene er vaccineret mod Parainfluenza og Bordetella. Så spørg din pension i god tid før ferien, hvilken vaccination de kræver.

Drøft sygdomsrisiko og beskyttelse af netop din hund med din dyrlæge.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har kennelhoste?
Med mindre der opstår voldsomme bakterieinfektioner i forbindelse med kennelhosten, vil hunden komme sig fuldstændig.

Hvorfor får hunde kennelhoste?
Hunden får kennelhoste, fordi den er i kontakt med andre, smittebærende hunde. Ud over luftbåren smitte, kan smitten også overføres med foderskåle, legetøj, pinde og beklædning.

Hvad er risikoen for, at din hund får kennelhoste?
Risikoen afhænger fuldstændigt af, om der udbryder en epidemi, og om din hund har meget kontakt med andre hunde.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få kennelhoste?
Alle racer er lige udsatte.

Tilbud
SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed,14 kg

Fuldfoder til voksne mellemstore hunde

588,00 kr
425,00 kr
Køb her
Tilbud
Hill's Ideal Balance Canine Adult No Grain, 12 kg

Kornfrit foder

629,00 kr
549,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 2 kg

Hundefoder til alle racer

129,00 kr
Ned til 121,00 kr Køb her
SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 300 g

Sunde, fedtfattige godbidder

43,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

334,00 kr
Ned til 300,00 kr Køb her
Virbac HPM Adult Dog Small & Toy, 7 kg

Fuldfoder til voksne hunde

414,50 kr
Køb her
Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde

443,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.