Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
Tilbud
399,00 kr
279,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
599,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
679,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
529,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her

Sponsoreret

Kennelhoste

Latinsk navn: Tussis canis

Af Kirsten Boeck Hvad er kennelhoste hos hunde?

Kennelhoste er en smitsom luftvejsinfektion hos hunde. Sygdommen kaldes sådan, fordi den forekommer, hvor mange hunde er tæt på hinanden, f.eks. i kenneler og hundepensioner, på udstillinger, dyreinternater mm. Et af de klassiske steder for smitte er hundepensioner og det engelske ord for hundepension er kennel.
Et andet navn er infektiøs tracheobronchitis, hvilket fortæller, at symptomerne især stammer fra luftrøret (trachea) og bronchierne i lungerne.

Hvad er symptomerne på kennelhoste?

Hovedsymptomet er en heftig, tør rungende hoste, hyppigt opstået indenfor en uge efter, at hunden har været i kontakt med andre hunde. Hosteanfaldene kan ende med brækningsreflekser evt. med opkast til følge. Det er ikke ualmindeligt, at ejeren tror, at hunden har noget siddende fast i halsen. Der kan hos nogle hunde være en let temperaturforhøjelse i starten af forløbet og hunden kan derfor være lidt trist og have mindre appetit. Der kan endvidere forekomme lidt vandigt flåd fra næse og øjne.

En erfaren dyrlæge kan ofte stille diagnosen ved at høre den karakteristiske gøende hoste i venteværelset.

Se en hund med kennelhoste her:

Accepter marketing-cookies for at se videoen.

Hvad er årsagen til kennelhoste?

Kennelhoste forårsages af et eller flere smitsoffer i kombination. De to hyppigste er et influenzavirus (parainfluenza) og en bakterie Bordetella bronchiseptica. Andre virus kan også være en medvirkende årsag, ligesom forekomst af faktorer som stress, dårlige ventilationsforhold, kulde, træk, overbelægning mm kan forværre forløbet.

Parainfluenza virus angriber kun de øverste lag af luftvejenes overflade og vil alene give milde symptomer. Men hvis bakterien B. bronchiseptica er medspiller – og det er den meget hyppigt – vil der komme udtalt hoste. Bakterien etablerer sig på de små fimrehår i luftrør og bronchier og kan genfindes der i op til 3 måneder, - længe efter at hosten er ophørt. Parainfluenza virus udskilles derimod kun i ca 2 uger.

Smitten er overvejende luftbåren, men menes også at kunne overføres med foderskåle, legetøj, pinde osv. Kennelhoste vil opstå hos en stor del af de modtagelige hunde, der udsættes for smitte, men dødeligheden er lav. Inkubationstiden er 5-10 dage og man må regne med, at hunden kan smitte i op til 3 måneder.

Kennelhoste er meget smitsom. Man kunne bruge udtrykket ”at den smitter gennem et nøglehul”.

Hvordan behandles kennelhoste ?

Kennelhoste er selvbegrænsende og vil normalt forsvinde i løbet af 2-3 uger. Men da det er en noget plagsom lidelse, vil dyrlægen som oftest vælge at starte en behandling op. Der gives hostestillende medicin og - hvis dyrlægen skønner det nødvendigt - også antibiotika. Der kan dog stadig gå op til en uge, inden hosten stilner af. Man skal tænke på, at hoste er luftvejenes måde at skille sig af med noget, der er uønsket og derfor kan være en god ting. Det er vigtigt, at holde hunden i ro i denne periode.                     

Kan man forebygge mod kennelhoste ?

Ja, der findes en vaccine, der forebygger mod både parainfluenzavirus og B. bronchiseptica. Det er en næsevaccine, hvor komponenterne blandes og derefter med en lille plasticstuds indgives i hundens ene næsebor. Det er en ganske lille mængde - 0,4 ml. Der findes dog hunde, der modsætter sig at få hovedet holdt fast og få noget dryppet i næsen og her kan det godt være en udfordring at få givet vaccinen.

Komponenterne i vaccinen etablerer sig på slimhinden i næsen og allerede 72 timer efter er hunden beskyttet mod infektion med B. bronchiseptica. Beskyttelsen mod parainfluenza opnås efter 3 uger. Der må ikke gives antibiotika samtidig med næsevaccinen, da man så ingen effekt har af bakteriedelen. Der kan sommetider ses lidt flåd fra næseboret i dagene efter vaccinationen, dette er uden betydning og er blot et tegn på, at vaccinen har slået an. Virkningen af vaccinationen holder et år, hvorefter der igen er fuld modtagelighed.

Hunde, der skal i pension, på udstilling osv. skal vaccineres senest 3 uger før. Herved vil man ikke blot beskytte den enkelte hund mod kennelhoste, men også nedsætte mængden af smitstof, som hunden kan bære med sig og smitte videre med. 

Det er meget almindeligt, at hundepensioner, udover de almindelige vaccinationer, også forlanger vaccination med næsevaccinen. Et udbrud af kennelhoste kan lukke en pension ned i adskillige uger.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har kennelhoste?

Med mindre der opstår voldsomme bakterieinfektioner i forbindelse med kennelhosten – og det vil med stor sandsynlighed kun ske, hvis hunden samtidig fejler noget andet – så vil din hund komme sig fuldstændigt.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få kennelhoste?

Alle racer er lige udsatte.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop