Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

113,00 kr

CleanAural Kat, 50 ml Køb her
119,00 kr

DOUXO Care Auricular Lotion, 125 ml Køb her
154,00 kr

CleanAural Sensitive Hund, 100 ml Køb her
145,00 kr

Otoclean, 18 x 5 ml Køb her
Mængderabat
79,00 kr
Ned til
69,00 kr

VetPro Ørerens, 14 pipetter a 5 ml Køb her
155,00 kr

Epi-Otic III,125 ml Køb her

Sponsoreret

Døvhed

Latinsk navn: Surditas

Af dyrlæge Peter Kierk

Hvad er døvhed hos hunde?
Døvhed skyldes en forstyrrelse af hundens lydopfattelse. Tilstanden kan opstå på grund af en tillukning af det ydre øre, men den kan også være arvelig, og den kan opstå som følge af sygdom i øret.

Hvad er symptomerne på døvhed hos hunde?
Døvhed medfører tit adfærdsproblemer hos hunde. De karakteristiske problemer er følgende:

  • Døve hunde kan ofte være meget støjende. De gør mere uhæmmet end normalt, og er sværere at opdrage. Det skyldes, at det kun er synet, der kan indgå i dressurpåvirkningen af dyret.
  • Døve hunde kan ofte være aggressive og utrygge. Det kan medføre en unormal adfærd, navnlig hvis de bliver forskrækkede. Desuden gør døvheden dem til lette ofre i trafikken.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen døvhed?
I dag er det muligt at høreteste hunde ved hjælp af elektronisk udstyr, hvor man placerer elektroder på hovedet af hunden. Ved hjælp af måleinstrumenter kan man så konstatere, om hunden er døv. Sådan et udstyr findes normalt ikke hos den praktiserende dyrlæge, men dyrlægen kan - hvis det skønnes nødvendigt - henvise til høretesten på Den Kongelige og Veterinære Landbohøjskole i København.

De fleste mennesker har været udsat for en høretest, hvor man skal reagere på forskellige lyde. En høretest på hunde er ikke helt så ligetil. Ved en høretest hos dyrlægen er det vigtigt, at der ikke er ting, som stimulerer hundens synssans i forbindelse med den lyd, man ønsker at teste hunden med. Der må heller ikke forekomme rystelser som følge af lydfremstillingen. Det kan være en fordel, at hunden ikke er i samme lokale, som den der fremstiller lydeffekterne.

Hvordan behandles døvhed?
Døvhed kan ikke behandles, men man kan lave avlsmæssige begrænsninger, så man forebygger døvhed.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den bliver døv?
Delvist døve hunde eller hunde med nedsat hørelse kan klare sig hjemme, hvis der ikke sker ændringer i hundens hverdag.

Helt døve hunde klarer sig dårligt. Det er ekstra udsatte for ulykker, f.eks. påkørsler, og de reagerer uforudsigeligt, fordi man ofte forskrækker dem.

For at undgå at den medfødte døvhed føres videre, er det klart, at hunden ikke må bruges til avl. Man kan være nødt til at aflive en døv hund, da døvheden mange gange medfører, at hunden f.eks. kan blive mere aggressiv og utryg.

Hvorfor bliver hunde døve?
Øret fungerer ved, at lyd sætter svingninger i gang i trommehinden. Svingningerne, der også kaldes lydimpulser, sendes via øreknoglerne til det indre øre og derfra videre til hjernen via nerveimpulser. Denne ledningsmekanisme af lyd kan være defekt i øreknoglerne, trommehinden, i nervebanerne til hjernen eller i hjernens hørecenter, så hunden ikke kan høre.

Erhvervet døvhed opstår oftest på grund af betændelsestilstande i øret, hvor der som følge af en kronisk øregangsbetændelse kan ske en spredning af infektionen til mellemøret og det indre øre.

Medfødt døvhed forekommer især hos hvide hunde eller hunde med meget hvidt som en arvelig defekt.

Ved ørebehandling med forskellige præparater skal man være opmærksom på, at visse medicinske præparater kan medføre periodisk døvhed. Her kan f.eks. nævnes streptomycin, kloramfenikol og klorhexidin.

Hvilke racer er særligt udsatte for at blive døve?
Medfødt døvhed forekommer især hos hvide hunde eller hunde med meget hvidt som en arvelig defekt. Her kan bl.a. nævnes dalmatinere, siberian husky og engelsk setter.

Produkter fra vores butik

119,00 kr

DOUXO Care Auricular Lotion, 125 ml Køb her
113,00 kr

CleanAural Kat, 50 ml Køb her
155,00 kr

Epi-Otic III,125 ml Køb her
Mængderabat
79,00 kr
Ned til
69,00 kr

VetPro Ørerens, 14 pipetter a 5 ml Køb her
145,00 kr

Otoclean, 18 x 5 ml Køb her
154,00 kr

CleanAural Sensitive Hund, 100 ml Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop