Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Ektropion

Hvad er ektropion hos hunde?

Ektropion (udadkrængning af øjenlåg) er en fejlstilling af øjenlåget, der resulterer i, at det nederste øjenlåg krænger udad. Der kan være tale om forskellige grader af ektropion, fra en lille udadkrængning til en meget voldsom udadkrængning. Når øjenlåget krænges ud, blotlægges en del af øjenslimhinden, som derfor er mere modtagelig for irritation og infektion.

Hvad er symptomerne på ektropion?

  • Øget tåreflåd
  • Røde øjne
  • Hyppig øjenbetændelse

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen ektropion?
På baggrund af en undersøgelse af hunden kan dyrlægen umiddelbart stille diagnosen.

Hvordan behandles ektropion?
Ektropion behandles ved en operation, hvor man retter det nederste øjenlåg og mindsker udadkrængningen. Rettelsen strammer det underste øjenlåg op, så øjenslimhinden ikke længere er blottet. Det nedsætter risikoen for øjenbetændelse, fordi slimhinden ikke længere er så modtagelig for infektion.

Øjenlåget består af meget eftergiveligt bindevæv, som gør, at øjenlåget kan ændre form efter en operation. Hvis rettelsen er for stor, er resultatet en indadkrængning af øjenlåget (entropion) i stedet for, hvilket ikke er hensigtsmæssigt. Det kan derfor være nødvendigt at foretage flere operationer, for at opnå det bedste resultat.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har ektropion?
Fremtiden er god for en hund, der har fået foretaget rettelse. Hunde, som ikke får foretaget en rettelse, vil altid have en irriteret øjenslimhinde.

Hvorfor får hunde ektropion?
Der er to former for ektropion:

  • En medfødt form, der optræder hos hvalpe og unghunde 
  • En erhvervet form, der opstår efter skade på øjenomgivelserne

Hvad er risikoen for, at din hund får ektropion?
Risikoen er varierende fra race til race. Hunde med meget løs ansigtshud og stor øjenspalte får hyppigere ektropion end andre hunde.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få ektropion?
Sanktbernhardshund, berner sennen, blodhund, granddanois, mastiff, cockerspaniel og basset.

Anden viden om ektropion
Nogle få hunde har både ektropion og entropion på samme øje. Det fører til, at der dannes nogle karakteristiske vinkler på selve øjenlåget.
Tilstanden kaldes undertiden diamantøje. En sådan øjenlågsfejlstilling er meget svær at rette ved en operation og skal ofte opereres over flere omgange.

120,00 kr

Lubrithal, 10 g

Øjengel til hunde og katte. Lubrithal øjengel har en fugtgivende og smørende effekt på hundens eller kattens øje. Gelen holder øjet fugtigt ved at understøtte tårefilmen i øjet. Lubrithal kan anv...

Køb her
199,00 kr

Aptus SentrX eye drops, 10 ml

Aptus SentreX eye drops er egnet til hunde med tørre øjne. Indholdet af crosslinket hyaluronsyre i eye drops sikrer en langvarig fugtende og smørende effekt. Eye drops fordeles hurtigt som en tynd...

Køb her
Mængderabat
89,00 kr
Ned til
749,00 kr

Aptus Sentrx eye gel, 3ml

Øjendråber i gel-form til hunde og katte. SentrX Eye gel anvendes til at fugte og smøre øjnene på hunde og katte. Er indiceret ved tørre øjne og ved ikke-inficerede læsioner. Gel hjælper med at l...

Køb her
59,95 kr

VetPro øjenbad, 100 ml

VetPro øjenbad er et øjenrensemiddel til dyr, som renser og desinficerer øjenlåg og øjenomgivelser uden at irritere. VetPro øjenbad påføres ved hjælp af en vattot eller en vatrondel.

Køb her
105,00 kr

Virbac Eye Clean, 125 ml

Virbac Eye Clean hjælper med til at: Rense øjet og dets omgivelser inden en evt. behandling igangsættes Fjerne fremmedlegemer (støv, sand, snavs, pollen og andre potentielle allergener og irrit...

Køb her
102,00 kr

CleanOcular, 100 ml

Rens til øjenomgivelserne hos hund og kat

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her