Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

199,00 kr

Aptus SentrX eye drops, 10 ml Køb her
110,00 kr

CleanOcular, 100 ml Køb her
70,00 kr

VetPro øjenbad, 100 ml Køb her
Mængderabat
89,00 kr
Ned til
749,00 kr

Aptus Sentrx eye gel, 3 ml Køb her
119,00 kr

Virbac Eye Clean, 125 ml Køb her
125,00 kr

Lubrithal, 10 g Køb her

Sponsoreret

Entropion

Latinsk navn: Entropion

Af dyrlæge Jens Søland

Hvad er entropion hos hunde?
Entropion (indadkrængende øjenlåg) er en smertefuld lidelse, hvor hundens øjenlåg er fejlstillet, så det krænger indad. Hud og hår er derfor i direkte berøring med hornhinden på øjeæblet. I nogle tilfælde krænger store dele af øjenlåget indad, mens der i andre tilfælde kun er tale om en lille fejlstilling, f.eks i den midterste øjenvinkel. Entropion kan forekomme både på øverste og nederste øjenlåg.

Hvad er symptomerne på entropion?

  • Tåreflåd
  • Hyppig øjenbetændelse
  • Sammenknebne øjne på grund af smerten
  • Betændelse af hornhinden (keratitis)
  • Sår på hornhinden

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen entropion?
På baggrund af en undersøgelse af hunden kan dyrlægen umiddelbart stille diagnosen.

Hvordan behandles entropion?
Primær entropion behandles med en operation, hvor indadkrængningen rettes ud. Ved operationen ændres øjenomgivelserne, så det kun er øjenslimhinden, der er i kontakt med øjeæblet. Dermed fjernes smerten. Da øjenlåget består af meget eftergivende bindevæv, kan øjenlåget ændre form efter en operation. Hvis rettelsen er for stor, kan resultatet blive en udadkrængning af øjenlåget (ektropion). Derfor kan det være nødvendigt at foretage flere operationer for at få det bedste resultat.

Sekundær entropion vil oftest rette sig selv, når den udløsende årsag er rettet.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har entropion?
Fremtiden er god for en hund, der har fået foretaget en rettelse af en primær entropion. For hunde, der ikke har fået lavet en rettelse, er tilstanden derimod smertefuld. Det hænger sammen med, at hornhinden er det mest følsomme sted på hele kroppen, og derfor er et enkelt irriterende hår nok til at udløse smerte.

Hundene har desuden den gene, at de har konstant tåreflåd. Huden ved næseryggen kan derfor blive irriteret, og der opstår en risiko for bakterieinfektion.

Hvorfor får hunde entropion?
Der er tre former for entropion:

  • En medfødt form, der forekommer hos hvalpe og unghunde
  • En erhvervet form som følge af skade på øjenlåget
  • En spastisk form, hvor øjenlågene knibes sammen på grund af en anden smertefuld tilstand i øjet, f.eks. et fremmedlegeme. I de tilfælde består behandlingen i, at dyrlægen fjerner årsagen til den smertevoldende tilstand.

Hvad er risikoen for, at din hund får entropion?
Risikoen for, at din hund får entropion, varierer fra race til race. Hunde med små, dybtliggende øjne og lille øjespalte hos racer med rigeligt hud får hyppigere entropion end andre hunde.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få entropion?
Chowchow, flatcoated retriever, golden retriever, shar pei, airedale terrier, engelsk bulldog, bichon frisè, collie, shetlandsk sheepdog.

Anden viden om entropion:
Nogle hvalpe har store problemer med entropion tidligt i deres liv. De hvalpe kan hjælpes meget, hvis de gennemgår en midlertidig operation, hvor det overskydende hud syes væk fra øjnene. På den måde kan et større kirurgiske indgreb udsættes, indtil øjnene er kommet længere frem og den endelige hovedform er udviklet. Samtidig fjerner man smerten fra hvalpen, og man skåner øjeæblet for irritation. Øjenlågsrettelsen bliver desuden mere vellykket.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop