Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
89,00 kr
Ned til
749,00 kr

Aptus Sentrx eye gel, 3 ml Køb her
119,00 kr

Virbac Eye Clean, 125 ml Køb her
125,00 kr

Lubrithal, 10 g Køb her
110,00 kr

CleanOcular, 100 ml Køb her
70,00 kr

VetPro øjenbad, 100 ml Køb her
199,00 kr

Aptus SentrX eye drops, 10 ml Køb her

Sponsoreret

Hornhindesår

Latinsk navn: Ulcus corneae

Af Steen Engermann Hvad er hornhindesår hos hunde?

Hornhinden er øjets yderste lag, der ses, når øjet betragtes forfra eller fra siden. Hornhinden er bygget op af flere små lag klart gennemsigtigt bindevæv. Yderst på hornhinden findes en klar tårefilm, som dels sikrer, at hornhinden ikke udtørrer, dels renser hornhinden for støv og mikroorganismer. Hvis tårefilmen ikke er intakt eller tilstrækkelig tyk, blottes hornhinden og bliver meget sårbar. Indersiden af hornhinden er beklædt af en fin membran, som udgør grænsen ind til det forreste øjenkammer. Sår på og i hornhinden skyldes en beskadigelse af et eller flere lag af hornhinden. 

Et hornhindesår kan have meget forskellig størrelse (udbredelse) og forskellig dybde. Som ved andre sår f.eks. i huden, er det ofte ikke sårets udbredelse, men snarere dybde, som bestemmer, hvor alvorligt hornhindesåret er for hunden. Et lille, men dybt sår, der trænger ind gennem den inderste membran og ind i forreste øjenkammer, kan få langt alvorligere konsekvenser for hundens øje, end et stort overfladisk hornhindesår.

Hvad er symptomerne på hornhindesår?

Symptomerne afhænger i høj grad af årsagen til hornhindesårets opståen. Hvis såret er overfladisk, kan det eneste symptom være, at øjet løber i vand, samtidig med at hunden hyppigt blinker, som udtryk for smerte og ubehag. 

Dybe hornhindesår, der strækker sig ind i øjet, kan medføre, at væske og bestanddele fra de indre dele af øjet kommer ud gennem såret. 

Infektioner i øjet vil ofte give betændelsesflåd samt et rødt irriteret øje.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen hornhindesår?

Diagnosen stilles ved en øjenundersøgelse i klinikken. Omfanget af hornhindesåret kan fastslås ved en test, hvor der kommes en farvevæske (flouroscein) på hundens hornhinde. Ved et sår vil farven blive hængende i stedet for at skylles væk med tårevæsken. 

Ligeså vigtigt som at påvise udbredelsen af hornhindesåret er det at fastslå dybden af såret. Dernæst skal årsagen til hornhindesårets opståen udredes. Her vil det ofte være nødvendigt at undersøge øjenlåg, øjenvipper og tårevæskeproduktion.

Hvordan behandles hornhindesår?

Det akutte overfladiske hornhindesår behandles lokalt med antibiotikaholdig øjensalve minimum 3 gange daglig og evt. ikke-binyrebarkholdige betændelseshæmmende øjendråber. 

Ved større læsioner kan behandlingen suppleres med enzymhæmmere (acetylcystein), for at mindske opløsning af hornhinden omkring såret. 

Den lokale behandling kan ved større sår understøttes af generel behandling med indsprøjtning af antibiotika og betændelsehæmmende (smertestillende) lægemidler. 

En meget effektiv behandling (ved store læsioner) er, at lave en lille øjeslimhindeflap og sy hen over hornhindesåret eller helt sy øjenlågene sammen i nogle dage. 

Ved større læsioner kan det være nødvendigt at fjerne hornhindeflapper. Ligeledes fjernes evt. fremmedlegemer. Det kan være nødvendigt at sy hornhindesåret sammen, især i de tilfælde, hvor en skarp genstand f.eks. en torn eller lignende har lavet hul gennem hornhinden ind i forreste øjenkammer. Større og dybere hornhindsår kræver ofte behandling hos øjenspecialist med særlig viden på området og adgang til specialudstyr.

I nogle tilfælde heler ellers ukomplicerede hornhindesår ikke på normal tid. På sådanne sår bliver dyrlægen ofte nødsaget til, at bedøve hunden og rulle eller skrabe de løse hornhinderester væk. Herefter aktiveres helingen ved at føre friske hornhindeceller indover såret i et "gittermønster".

Efter den akutte behandling vælger dyrlægen ofte at kontrollere øjet på syvende dagen. Ved denne kontrol farves hornhinden på ny, for at se om helingen er fuldstændig, samt om der er arvævs-indvækst i hornhindesåret. Hvis dette er tilfældet, og farveprøven er negativ, ændres den lokale behandling til binyrebarkholdig øjensalve, for at mindske arvævets tykkelse og mængde, og derved forhindre, at der kommer en ikke-gennemsigtig plet på hornhinden.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den får hornhindesår?

De fleste overfladiske hornhindesår heler ukompliceret. Foreligger der en anden øjenlidelse som årsag til hornhindesåret er det vigtigt, at denne diagnosticeres og behandles.

Dybe sår gennem hornhinden kan i værste fald føre til kroniske problemer med nedsat synsevne eller blindhed. Akut behandling er særdeles vigtig for at bevare hundens syn i disse tilfælde. Det er vigtigt at øjets indre strukturer ligeledes behandles, for at opnå det bedste resultat.

Hvorfor får hunde hornhindesår?

Der foreligger flere muligheder:
Traumatisk:

  • Tilskadekomst fra slagsmål ( eks. med kat )
  • Revne sår eller stiksår
  • Ætsende væsker i øjet
  • Øget disponering for tilskadekomst på grund af udstående øjne
  • Påvirkning fra fremmedlegeme

Fejlstilling af øjenomgivelser:

  • Kronisk irritation fra fejlplacerede øjenvipper på øjenlågsrandene
  • Indadkrængende øjenlåg
  • Nedsat eller ophørt produktion af tårevæske, også kaldet tørre øjne
  • Infektion med forskellige virus, svampe eller bakterier
  • Nedsat (medfødt) evne til at hele ukomplicerede overfladiske hornhindesår

Hvilke racer er særlig udsatte for at hornhindesår?

Racer med udstående øjne som ex. pekingeser.
Boxere er overrepræsenteret i den gruppe af hunde, der har en nedsat evne til at hele ellers ukomplicerede hornhindesår.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop