Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

119,00 kr

Virbac Eye Clean, 125 ml Køb her
125,00 kr

Lubrithal, 10 g Køb her
199,00 kr

Aptus SentrX eye drops, 10 ml Køb her
110,00 kr

CleanOcular, 100 ml Køb her
Mængderabat
89,00 kr
Ned til
749,00 kr

Aptus Sentrx eye gel, 3 ml Køb her
70,00 kr

VetPro øjenbad, 100 ml Køb her

Sponsoreret

Tørre øjne

Latinsk navn: Keratoconjunctivitis sicca

Af dyrlæge Claus Nicolet.

Hvad er tørre øjne (KCS)?

Tørre øjne (Keratoconjunctivitis Sicca, KCS) er en almindeligt forekommende øjensygdom hos hunde. En eller flere af tårekirtlerne kan af forskellige årsager være midlertidigt eller permanent ødelagt, hvilket fører til nedsat produktion af især den vandige del af tårevæsken.

60% af hunde med tørre øjne har det i begge øjne. Tørre øjne kan føre til nedsat syn og blindhed hos ikke behandlede hunde, idet hornhinden ændrer karakter og bliver ødelagt.

Hvad er symptomerne ved tørre øjne?

Hornhinden er det væv i organismen, der har flest frie nerveender. Derfor er tørre øjne i starten karakteriseret ved smerte, blinken med øjnene og lysskyhed.

Der vil hurtigt opstå et klistret tåresekret, og hornhinden mister sin glatte, reflekterende overflade og kommer til at se mat ud. Øjet bliver betændt (conjunctivitis), rødt og hævet i slimhinden og det samsidige næsebor kan ligeledes få et tørt udseende.

Der kan opstå hornhindesår og i kroniske tilfælde vil der vokse små blodkar ind over hornhinden, som aflejrer sorte pigmentpletter. Dette pigment kan til sidst dække hele øjet og medføre blindhed.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen tørre øjne?

Diagnosen stilles ved en såkaldt Shirmer tåretest (STT), hvor dyrlægen måler øjets tåreproduktion med en lille papirstrimmel. Denne placeres i øjet ved det nederste øjenlåg og skal sidde i øjet i et minut. Normale hunde væder papirstrimlen mellem 14 og 24 mm/min.

Tilfælde med tørre øjne vil have en STT værdi under 10 mm/min, og hunde med symptomer på KCS har normalt en STT under 5 mm/min. Undersøgelsen er helt smertefri for hunden.

Hvordan behandles tørre øjne?

Behandlingen er øjendråber og øjensalve. Din dyrlæge vil udskrive en recept på et lægemiddel, der virker fremmende på produktionen af tårevæske i tårekirtlerne og desuden har en direkte anti-inflammatorisk effekt i øjet. Du vil selv skulle dryppe/smøre dette i hundens øjne dagligt over en længere periode, før resultatet vurderes. Hvis der ses god effekt, er behandlingen livslang.

Det er meget vigtigt for behandlingens resultat, at medicinsk behandling gives tidligt i sygdomsforløbet, før irreversibel skade og fibrose i tårevævet opstår. Det er derfor vigtigt at få målt hundens tåreproduktion hver 14 dag, indtil der ses en stigning i tåreproduktionen (Shirmer) og herefter 2-3 gange årligt.

I de kroniske tilfælde hvor der intet tårekirtelvæv er tilbage, kan det komme på tale at operere øjet ved at fjerne pigmentaflejringerne i hornhinden (skal ofte gentages), eller ved at operere en af spytkirtlernes udførselsgange op til øjet og således få tilført spyt som kunstig tårevæske. Denne operationsmetode benyttes dog meget sjældent i dag.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den har tørre øjne?

Prognosen er rigtig god for bevarelse af hundens syn, hvis diagnosen stilles tidligt i forløbet og behandlingen startes med det samme.

Hos 80% af hunde med KCS vil der efter 3 måneders behandling være en markant forøget tåreproduktion, og de kroniske hornhindeskader kan herved undgås. Behandlingen er livslang i 90% af tilfældene.

Hvorfor får hunde tørre øjne?

Det kan ofte være svært at afgøre hvorfor den enkelte hund har udviklet tørre øjne, idet der kan være flere årsager til sygdommen. I de fleste tilfælde er der dog tale om en immunmedieret betændelsestilstand i tårekirtlen, altså en sygdom hvor hunden danner antistoffer mod sit eget tårekirtelvæv. 

Af andre årsager kan nævnes:

  • Sygdommen kan være medfødt og muligvis arvelig
  • Traumatisk beskadigelse af tårekirtlerne og deres omgivelser (Påkørsler mm.)
  • Operativ beskadigelse af nervebanerne til tårekitlerne
  • Fjernelse af tårekirtlen ved det 3. øjenlåg kan senere medføre KCS
  • Længerevarende brug af forskellige medikamenter, fx sulfaprodukter Atropin kan forårsage midlertidig/kortvarig KCS
  • Infektion med hundesyge (Distemper)
  • Infektioner i tårekirtlen
  • Andre autoimmune sygdomme

Hvad er risikoen for, at din hund får tørre øjne?

Tørre øjne er en almindelig øjensygdom hos danske hunde. Det anslås at ca. 2% af alle hunde rammes af KCS. Der er dog en gruppe af hunderacer, der er særligt disponeret for sygdommen (se nedenfor). Hos disse vil ca. 10% udvikle en nedsat tåreproduktion på et tidspunkt i deres liv, og vil altså være disponeret for udvikling af KCS. Sygdommen forekommer hyppigere hos midaldrende og ældre hunde og hyppigst hos tæver (65 %).

For de disponerede racer vil det altså være en særdeles god ide i forbindelse med et årligt sundhedseftersyn at få målt tåreproduktionen. Hvis der bliver målt en STT <10 på flere på hinanden følgende dage, også selvom hunden ingen symptomer har, vil det jævnfør ovenstående være indiceret at sætte hunden i behandling med en medicinsk øjensalve.

Hvilke racer er disponeret for tørre øjne?
Cavalier King Charles Spaniel, Engelsk Bulldog, Lhasa Apso, ShihTzu, West Highland White Terrier, Amerikansk og Engelsk Cocker Spaniel, Pekingeser, Boston Terrier, Miniature Schnauzer

Anden viden om tørre øjne:
Tårefilmen, der dækker hornhinden, består af 3 lag. Det er det midterste vandige lag, der mangler ved nedsat tåreproduktion. Tårefilmen har både betydning som smørelse for at forhindre fordampning og give næring til hornhinden og som et optisk lag, der har stor betydning for lysets passage til øjets indre.

Ved nedsat produktion af tårevæske og huller i tårefilmen begynder man at blinke for at reetablere et nyt lag. En normal tåreproduktion er altså vital for at øjet og dets omgivelser kan fungere normalt, hvorfor en tidlig diagnose og behandling er vigtig for at undgå udvikling af blindhed.

Hyppig blinken (smerter) kan dog også skyldes fremmedlegemer, beskadiget hornhinde, sår, og ekstra/fejlstillede øjenhår.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop