Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Fedtknude

Af Alf Peder Læbro Hvad er en fedtknude hos hunde?

En fedtknude (lipom) er en ensartet, sammenhængende dannelse af fedtvæv i kroppens bindevæv. Der er bindevæv overalt i kroppen, og derfor kan knuden i princippet opstå hvor som helst, men oftest befinder knuden sig lige under huden.

I mere sjældne tilfælde kan fedtknuden blive dannet mellem muskelbladene, i bughulen og i brysthulen. I meget sjældne tilfælde opstår knuden bag øjet, på spiserøret eller omkring hjertet. Fedtknuder er altid godartede og er ikke i sig selv farlige, men de kan have en uhensigtsmæssig placering.

Hvad er symptomerne på en fedtknude?
Langt de fleste fedtknuder bliver dannet i bindevævet lige under huden. Du kan se en større eller mindre hævelse på hundens hud afhængig af fedtknudens størrelse. Hævelsen er hverken øm eller varm. Knuden kan i begrænset omfang blive skubbet lidt rundt i forhold til huden og de underliggende muskler. Hunden virker ikke på nogen måde syg.

Hvis fedtknuden bliver dannet under huden i f.eks. ansigtet eller på benene, kan det genere hunden. I takt med knudens vækst vil huden stramme over det pågældende sted og besvære hunden, når den f.eks. skal spise eller gå.

Hvis fedtknuden bliver dannet andre steder i kroppen, veksler symptomerne meget - afhængig af knudens placering: 

  • Bag øjet: Øjet hæver.
  • I en muskel: Musklen bliver stiv og kan f.eks. give halthed, fordi knuden trykker på kar og nerver.
  • Undertiden ses også ødem i benene, fordi der ikke er tilstrækkelig lymfedrænage.
  • I brysthulen: Mundens vejrtrækning kan blive besværlig.
  • I bughulen: Hunden kan få en stor mave og virke vommet.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen fedtknude?
Dyrlægen undersøger hunden, og hvis knuden ligger under huden, er diagnosen forholdsvis nem at stille. Dyrlægen mærker altid på de lymfeknuder, der ligger tæt på fedtknuden. Hvis lymfeknuden ikke er hævet, kan dyrlægen udelukke infektion og visse kræftformer. Det er en fordel at tage en vævsprøve (biopsi) af fedtknuden for at sikre en præcis diagnose. Hvis fedtknuden er placeret andre steder end under huden, kan det tit være nødvendigt at udvide undersøgelsen med røntgenbilleder og blodprøver.

Hvordan kan en fedtknude behandles?
Fedtknuder hos hunde kan kun behandles med en operation, hvor hele knuden inklusiv fedtindhold fjernes.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har en fedtknude?
Fedtknuder er altid godartede. Hundens fremtid afhænger af, hvor hurtigt sygdommen bliver behandlet. En fedtknude vil ofte vokse hele tiden, og nogle knuder vokser hurtigt, mens andre vokser langsomt. Jo tidligere dyrlægen stiller diagnosen og behandler hunden, jo nemmere er det at fjerne al fedtvævet. I de tilfælde bliver operationen ikke så omfattende, og hunden kommer sig hurtigere efter indgrebet.

I langt de fleste tilfælde bliver hunden fuldstændigt rask igen. I komplicerede tilfælde med store fedtknuder i forbindelse med vigtige organer, f.eks i øjet, ved hjertet eller i bughulen, kan en operation være vanskelig eller i værste fald umulig.

Hvorfor får hunde en fedtknude?
Man ved ikke helt nøjagtigt, hvorfor fedtknuder bliver dannet og udvikler sig. I visse tilfælde kan tilbøjeligheden til at danne fedtknuder være arvelig. Fedtknuder forekommer næsten aldrig hos unge hunde. Der er især hunde over 6-7 år, der bliver ramt af sygdommen.

Hvad er risikoen for, at din hund får en fedtknude?
Jo ældre din hund bliver, desto større er risikoen for, at den får fedtknuder.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få en fedtknude?
Alle racer kan få fedtknuder. Der er en lille antydning af, at især større racer, som f.eks. schæfer, golden retriever, labrador, rottweiler, newfoundlænder og berner sennen, oftere udvikler fedtknuder.

Anden viden om fedtknuder hos hunde
Hvis hunden har en fedtknude, så er det en fordel med en operation tidligt i forløbet. Jo længere tid man venter med behandlingen, desto større kan knuden blive. Dermed bliver indgrebet også større og mere besværligt.

Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

303,00 kr
Ned til 269,00 kr Køb her
Tilbud
SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 300 g

Sunde, fedtfattige godbidder

41,00 kr
35,00 kr
Køb her
Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde

443,00 kr
Køb her
Virbac HPM Adult Dog Small & Toy, 7 kg

Fuldfoder til voksne hunde

414,50 kr
Køb her
VetPro voksen hundefoder, 2 kg

Hundefoder til alle racer

117,00 kr
Køb her
Tilbud
Hill's Ideal Balance Canine Adult No Grain, 12 kg

Kornfrit foder

629,00 kr
549,00 kr
Køb her
SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed,14 kg

Fuldfoder til voksne mellemstore hunde

519,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud