Foderintolerance
Af dyrlæge Jens Søland og dyrlæge Nanna Enemark
Foderallergi er en tilstand, hvor hundens immunforsvar reagerer mod forskellige foderemner. Foderintolerance er en anden form for negativ reaktion på foderet, men den stammer ikke fra immunsystemet. Alle foderproteiner er mulige allergener i forhold til kroppen, fordi de er fremmede for den.
Hvad er symptomerne på foderintolerance?
- Rødme og kløe i én eller flere af følgende områder: lyske, armhuler, poter, ved haleroden og området ved anus, på ører, rundt om øjne og/eller omkring næse
- Øregangsbetændelse
- På de forandrede hudområder kan der ses mørkfarvning, elefanthud og skæl og der er ofte også hudbetændelse med rødme og betændelsesknopper.
- Kløen er ikke årstidsbestemt
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen foderintolerance?
I første omgang bliver hunden ofte behandlet for hudbetændelse, og derefter skal den igennem et program med tre faser, for at dyrlægen kan slå diagnosen fast:
- Fodring med ét foder, der indeholder et ikke-allergifremkaldende protein, skal gøre hunden fri for kløe. Behandlingen skal vare minimum 6 uger.
- Dernæst forsøges gradvist med andre foderemner, og hvis kløen vender tilbage, er det rimeligt at stille diagnosen foderintolerance mod det pågældende foderemne, f.eks. et bestemt foderprotein.
- Til sidst udfører man en såkaldt provokation med andre foderemner med 10 dages mellemrum.
Der kan ikke laves hverken priktest eller undersøgelse af en blodprøve og det tager lang tid at stille diagnosen foderintolerance. Mange ejere vælger derfor blot at lade hunden fortsætte på allergifoderet, hvis der er god effekt af det og undlader at udføre provokationsforsøgene for at finde ud af, hvad hunden ikke kan tåle.
Hvordan behandles foderintolerance?
Behandlingen er, som nævnt ovenfor, at undgå at fodre hunden med det den ikke kan tåle. Der findes mange færdiglavede allergidiæter og dette er langt det nemmeste og samtidig sikrer man sig at hunden får alle nødvendige vitaminer og mineraler. Man kan også selv lave hundens allergidiæt. Da skal man vælge en proteinkilde som hunden ikke normalt har fået tidligere, f.eks. fisk, and, vildt, kanin, hest el. lign. Derudover vælges typisk en lettilgængelig kulhydratkilde som f.eks. kartoffel. Laver man foderet selv er det vigtig at give tilskud af essentielle fedtsyrer og vitaminer.
Det findes gode og veldokumenterede allergidiæter fra bl.a. SPECIFIC, Hill's og Royal Canin. Du kan købe allergifoder hos din dyrlæge eller i Netdyredoktors e-butik.
Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har foderintolerance?
Fremtiden afhænger af, om hunden bliver kløefri på en lav-allergen kost. Hvis den gør det, er fremtidsudsigterne gode, men hunden skal blive på den diæt resten af livet.
Hvorfor får hunde foderintolerance?
Årsagen til foderintolerance er meget dårligt undersøgt.
Hvad er risikoen for, at din hund får foderintolerance?
Risikoen er lille.
Hvilke racer er særligt udsatte for at få foderintolerance?
Alle hunde er udsat for foderintolerance.