Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

270,00 kr

Royal Canin Derma Hypoallergenic Loaf Wet, Hund, 12x200g. Køb her
164,00 kr

SPECIFIC COW-HY Allergen Management Plus, 6 x 300 g Køb her
1019,00 kr

Virbac HPM (A2) Hypoallergy Dog, 12kg Køb her
302,00 kr

Hill's HypoAllergenic Dog Treats, 6 x 220g Køb her
240,00 kr

SPECIFIC CT-HY Hypoallergenic Treats, 6x300 g Køb her

SponsoreretFoderintolerance

Hvad er foderintolerance hos hunde?

Af dyrlæge Jens Søland og dyrlæge Nanna Enemark 
 
Foderallergi er en tilstand, hvor hundens immunforsvar reagerer mod forskellige foderemner. Foderintolerance er en anden form for negativ reaktion på foderet, men den stammer ikke fra immunsystemet. Alle foderproteiner er mulige allergener i forhold til kroppen, fordi de er fremmede for den. 

Hvad er symptomerne på foderintolerance?  

  • Rødme og kløe i én eller flere af følgende områder: lyske, armhuler, poter, ved haleroden og området ved anus, på ører, rundt om øjne og/eller omkring næse
  • Øregangsbetændelse
  • På de forandrede hudområder kan der ses mørkfarvning, elefanthud og skæl og der er ofte også hudbetændelse med rødme og betændelsesknopper.
  • Kløen er ikke årstidsbestemt

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen foderintolerance?

I første omgang bliver hunden ofte behandlet for hudbetændelse, og derefter skal den igennem et program med tre faser, for at dyrlægen kan slå diagnosen fast:

  • Fodring med ét foder, der indeholder et ikke-allergifremkaldende protein, skal gøre hunden fri for kløe. Behandlingen skal vare minimum 6 uger.
  • Dernæst forsøges gradvist med andre foderemner, og hvis kløen vender tilbage, er det rimeligt at stille diagnosen foderintolerance mod det pågældende foderemne, f.eks. et bestemt foderprotein. 
  • Til sidst udfører man en såkaldt provokation med andre foderemner med 10 dages mellemrum.

Der kan ikke laves hverken priktest eller undersøgelse af en blodprøve og det tager lang tid at stille diagnosen foderintolerance. Mange ejere vælger derfor blot at lade hunden fortsætte på allergifoderet, hvis der er god effekt af det og undlader at udføre provokationsforsøgene for at finde ud af, hvad hunden ikke kan tåle. 

Hvordan behandles foderintolerance?

Behandlingen er, som nævnt ovenfor, at undgå at fodre hunden med det den ikke kan tåle. Der findes mange færdiglavede allergidiæter og dette er langt det nemmeste og samtidig sikrer man sig at hunden får alle nødvendige vitaminer og mineraler. Man kan også selv lave hundens allergidiæt. Da skal man vælge en proteinkilde som hunden ikke normalt har fået tidligere, f.eks. fisk, and, vildt, kanin, hest el. lign. Derudover vælges typisk en lettilgængelig kulhydratkilde som f.eks. kartoffel. Laver man foderet selv er det vigtig at give tilskud af essentielle fedtsyrer og vitaminer.

Det findes gode og veldokumenterede allergidiæter fra bl.a. SPECIFIC, Hill's og Royal Canin. Du kan købe allergifoder hos din dyrlæge eller i Netdyredoktors e-butik.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har foderintolerance?

Fremtiden afhænger af, om hunden bliver kløefri på en lav-allergen kost. Hvis den gør det, er fremtidsudsigterne gode, men hunden skal blive på den diæt resten af livet.

Hvorfor får hunde foderintolerance? 

Årsagen til foderintolerance er meget dårligt undersøgt. 
 
Hvad er risikoen for, at din hund får foderintolerance?
Risikoen er lille. 
 
Hvilke racer er særligt udsatte for at få foderintolerance?
Alle hunde er udsat for foderintolerance.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop